Koulussa kiusattu joutuu yleensä olemaan se, joka vaihtaa koulua. Kiusaaja saa jäädä hovinsa keskelle nauttimaan suosiostaan. Kiusatun lapsen vanhemmat eivät jaksa katsoa lapsensa kärsimystä, vaan ratkaisevat ongelman vaihtamalla lapsen koulua. Miksi opettajat ja muu kouluhenkilökunta on niin hampaatonta ja saamatonta, että kiusattu joutuu luopumaan – ja kiusaaja voittaa?
Aikuiset – eli opettajat - käpälöivät lapsia koulussa. Näin kertoo tuore tutkimus. Miksi lapsen koskemattomuus on niin vaikea asia ymmärtää ja hyväksyä? Minkälaiset hoksottimet on sellaisella aikuisella joka väittää, että 11-vuotias tyttö pukeutuu seksikkäästi, jos tyttö käyttää napapaitaa ja kittanoita housuja? Minkälainen ihminen on ihminen, joka edes kykenee näkemään seksiä niin nuoressa tytössä?
Me kysymme lapsilta, onko opettaja koskettanut heitä seksuaalisella tavalla. Kun lapsi vastaa ”kyllä”, silloin aikuiset parkuvat yhteen ääneen: ”Väärä vastaus! Ei se niin ole!” Miksi me edes vaivaudumme kysymään lapsilta, jos meitä ei kiinnosta kuulla heidän vastauksiaan? Jos me emme usko lapsia? Sehän on silkkaa rahan ja ajan tuhlausta.
Aikuinen ei tajua lapsen maailmasta tuon taivaallista – paitsi sen, minkä aikuinen haluaa ymmärtää: lapsen elämä on silkkaa auvoa ja ruusuilla tanssimista.
(YLE Radio 1 keskiviikkona 17.2.2010 klo 9.05 - 10.00)
Suomalaisen lapsuuden haavat
Ehkä psykiatri Paloheimon (1915-2002) kirjoissa löytyisi pohdittavaa tänäpäivänkin ongelmiin.
Oliko hän aikaansa edellä,-vai jatkammeko "Kotivammaisuuden kierrettä"?
Paloheimo käytti ilmaisua "Suomalainen kansanneuroosi."
Paloheimolta on ilmestynyt useita kirjoja mm. Kotivammaisuuden synty- suomalaisen lapsuuden haavat Kirjapaja OY 1999.
Kirjasta ilmestyi vuonna 1992 suppeampi painos. Eräs kirjan lukenut naishenkilö kirjoitti Paloheimolle.
"Kiitos. Luin kirjaasi ja itkin. Tämä kirja pitäisi kuulua ehdottomasti jokaiseen äitiyspakkeukseen, etteivät vanhemmat tuottaisi lisää kotivammaisia lapsia".
Lainaus kirja-arvostelusta Kotivammaisuuden synty- suomalaisen lapsuuden haavat.
Raju kannaotto lasten ja nuorten pahoinvointiin. Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään lapsuuteen, mutta luonnollinen välittämisen ja huolenpidon ketju saattaa häiriintyä. Kotien suljettujen ovien takaa voi löytyä hätkähdyttävän paljon välinpitämättömyyttä, jopa henkistä väkivaltaa.
Jokainen äiti ja isä ei rakastakaan lastaan.
Martti Paloheimo Ihmisensuojelu i972.
Lainaus kirja-arvostelusta.
Keskustelu ihmisten ympäristön saastumisesta on ollut viime aikoina voimakkaasti esillä. Martti Paloheimo lähestyy kysymystä uudelta, omaperäiseltä taholta. Hän tarkastelee ihmisensuojelua luonnonsuojelun osana.
Samaan aikaan, kun luonto saastuu ympärillämme, vahingoittuu myös ihminen ei vain ruumiillisesti, vaan yhä laajemmassa mitassa myö henkisesti.
Tämä kuvastuu erityisen näkyvästi psykiatrin työkentässä, ja on saanut tri Paloheimon kaavailemaan ihmissuojelun kokonaisohjelmaa.
Hänen kirjansa on haaste yhteisölklemme edessäolevan tuhon estämiseksi, Se on depatti- ja protestikirja, jossa myös lämpimällä tunteella ja avoimella itsetilityksellä on osansa.
Google hauilla kirjoista keskustelua netissä > suomalaisen lapsuuden haavat ihmisen suojelu martti paloheimo < lainauksia ihmisensuojelu kirjasta.
Quo vadis? - Carpe diem!