Skip navigation.
Home

Piiat takaisin ja sassiin!

(YLE Radio 1 ke 3.9.2008 klo 9.06)

Naiset suhtautuvat kotitöihin jakomielisesti. Toisaalta kotiäidille pitäisi niistä maksaa palkkaa.

Mutta kun toisaalta naisen palkkaaminen piiaksi on alentavaa ja lähentelee varmaan rikosta.

Samasta työstä on kuitenkin kyse.

Niinpä naiset Kirsi Virtasen mukaan mieluummin kitisevät miehilleen kotitöistä, raatavat itse niska limassa ja menettävät hermonsa, kuin palkkaavat toisen naisen tekemään työtä puolestaan.

Onko kotityö pyhää vai epäpyhää?

Pysy aiheessa...

Hei Kirsi

Onko tunti liikaa, jos muuten asiallisen piika-aiheen käsittelyssä pidät luennon mm. myös kirkosta eroamisesta?

Miksi et samalla laskenut paljonko aski tupakkaa päivässä maksaa vuodessa korkoineen tai tuoppi olutta naapurikapakassa.

Se on toimittajan heikkous, jos ei pysty kohdistamaan koko ajatustaan käsiteltävään aiheeseen, vaan pyrkii tuomaan omia ajatuksia muista aiheista!

Musiikki oli taas hyvää!

Taasko kirkko on pahan alku?

Voi onneton. Taitaa sinulla Kirsi olla aiheet vähissä? Saammeko pian kuulla tarkempia kuvauksia omasta perhe-elämästäsi tarkemmin - siitähän olemme tosi kiinnostuneita. Voisit tarkemmin kuvailla perheenne päiväjärjestystä ja sitä kuinka mainitsemasi 80-luvun puolivälissä syntyneet lapsesi ovat pärjänneet piian/rengin hommissa? Tai mahdollisesti joissakin muissa hommissa.
Jatkuva uskonnottomuutesi toitottaminen lähes jokaisessa ohjelmassa alkaa olla vainoharhaista. Typeryyden huippu oli laskea kirkollisveron säästön tuomien eurojen määrä viiden vuoden aikana. Raflaavampaa olisi ollut tehdä laskelma esim. 30 vuodeksi ja huokailla sitä kuinka monta piikaa voitaisiin säästyneillä rahoilla palkata.

Piikakeskustelua ei kannata jatkaa. Sen sijaan kannattaisi jatkaa keskustelua oman uskontokäsityksesi tuputtamisen lopettamiseksi.

En vieläkään jaksa toivoa menestystä valitsemallasi uralla.

Seppo Posti

usean perheen piika

tunnen muutamia perheitä jotka ovat palkanneet yhdessä piian. Piika on vuoropäivinä sitten eri perheissä hommissa. Huippua.!

Piika-asiaa

Olipa hyvä ohjelma taasen. Tuosta piikayhteiskunasta esim emarit pelottelee jne. Olen itse syntynyt -48 ja lapsuudessa. meillä oli aina kotiapulainen. Muutama noista silloin nuorista tytöistä ovet tehneet myöhemmin hienon työuran yrittäjinä taimuuten omissa ammateissaan menestyneinä.

Harva se piikana eläkkeelle siirtyi noihinkaan aikoihin.

Mutta yksi vinkki. Mitä tekevät ne nuoret tytöt, jotka matkustavat au paireiksi ulkomaille. Tuomonen työhän on nimen omaan oppimista työntekoon jonkin perheen arjessa. Miksi ei voi joku nuori mennä vaikka paikakunnalta toiselle au pairiksi. Mikä tuommosen homman estää. voisko joku alkaa organisoimaan.

Terv Aristoteles

Kiitos

Kiitos, Kirsi, taas hyvästä pakinasta.
Olin kirjoittanut pitkät kommentit, mutta tyhmyyttäni hävitin kaikki.
Kiitos kuitenkin kaikista pakinoista. Mm. huumejuttu todella asiaa. Hyvä, että joku sanoo ääneen sen, mikä on totta. Samoin ay-, mielenterveys- ja piika-aiheinen.
Hyvää syksyä toivoo Lea K.

Tämä lopun tarpeeton

Tämä lopun tarpeeton avautuminen tuosta Kirkosta eroamisesta olisi kaivannut vielä kommentin siitä että vähävarainen voi hakea kirkolta vapautusta kirkollisverosta, mutta kuulua edelleen kirkkoon...

piikoja tarvitaan

Kiitos Kirsi, otit esille tärkeän asian. Voi kun vain joku päättäjäkin olisi kuunnellut ohjelmaa. Kotiäidin työ on maailman tärkeintä työtä, mutta näyttää siltä että äidille pitäisi riittää pelkkä tietoisuus tästä, koska toimeentulon rajoilla täytyy elää. Aikaisemmin lapsilisät riittivät ruokaan juuri ja juuri,nyt ei enää riitä kun ruoka on niin kallista. Puhumattakaan lasten vaatteista ym. tarvikkeista. Äiti saa uurastuksestaan Kelalta noin 11 euroa päivässä. Isän palkka menee lainan lyhennyksiin. Suurperheessä kun kokopäivä-äidinkään aika ei riitä kaiken tekemiseen vaikka isä raataisi kaverina illat pitkät. Mutta todellakin, millä rahalla piika palkataan? Tässä yhteiskunnassa äidit syyllistetään ihan kaikesta. Jos ei kotihomma pyöri, niin sitten on joko hankkinut liikaa lapsia tai tekee liikaa työtä (lue: on niin ahne ettei voi lyhentää työpäivää lapsiressukoiden vuoksi). Ei ole ihme jos vanne kiristää äitien päätä!

Hyvä piika mutta huono isäntä

Maksettu piika kotona on aivan asiallinen juttu. Piika-käsitteen huonon maineen takanahan yleensä kerrotaan olevan viime vuosisadan alun tapahtumien, jotka oikeasti liittyivät alempiarvoisiksi katsottuja töitä tekevien huonoon asemaan yhteiskunnassa. Mutta ei siitä sen enempää.

Minulla on suvun puitteissa kokemuksia piikomisesta tätipuoleni ja oman sisareni kautta. Tätipuoleni meni 1920-luvulla 12-vuotiaana piikomaan joten kyllä sitä hieman nuorempana lähdettiin, kuin Kirsi antoi ymmärtää perinteen olleen. 15-vuotiaana hän oli jo Kanadassa piikomassa - äiti jäi Suomeen. Mutta ei siitäkään sen enempää.

Enemmän sisareni kokemuksista. Kirsi valittaa, ettei kukaan halua saada pientä palkkaa. Jos joku kuitenkin tyytyy pieneen (= alle lain minimin) palkkaan, niin tässä seuraa opettavainen esimerkki:

Sisareni aloitti piikomisen jo nuorena mutta siirtyi vaneritehtaaseen. 1970-luvulla hänen selkänsä sai tarpeekseen vanerien nostelemisesta ja hän sai paikan kotiapulaisena perheessä. Kaikki meni vallan hyvin: mukava isäntäperhe, hyvät edut. Lasten vartuttua hän kuitenkin joutui lähtemään, vaikka edelleenkin käy "piikomassa" entistä emäntäänsä ja pitää yhteyttä kasvattamiinsa perheen poikiin.

Mutta se seuraava perhe oli sitten aivan toista. Periaatteessa kaikki meni työn osalta hyvin, mutta juuri tämä korvausasia meni aivan pieleen: sisareni tyytyi liian pieneen palkkaan. Oli tietysti omaa tyhmyyttä tai liikaa luottavaisuutta tehdä alunperin suullinen työsopimus, jossa sovittiin MAKSETTAVASTA KOKONAISPALKASTA. Tästä seurasi, että palkkaa ei koskaan 10 vuoden aikana nostettu ja johtuen verojen ja erityisesti etujen (asunto) verotusarvon kohoamisesta käteen jäävä palkka pieneni koko ajan ollen loppuvaiheessa noin 900 mk/kk (1990-luvun lopulla!). Mutta ei tässä kaikki. Isäntä, joka hoiti maksamisen, peri koko ajan palkasta pois väärin eli liikaa etuja (täysi ateriaetu, vaikka piti olla vain puolet), antoi lomaa liian vähän ja jätti lomakorvaukset maksamatta pitämättömistä. Kun tämä paljastui, hän korvasi vain sen mikä oli pakko (saatavat vanhenevat). Tämän kaiken teki mies, joka on kaupungin rikkain - siis jolla on kymmenen autoa autotallissa. Ihmeellisintä, että perheen vaimo ei mitenkään moiseen puuttunut.

Eikä tässä vielä kaikki: liian pieni palkka tarkoittaa työvoimatoimiston kannalta, että sinulle EI OLE MUKAMAS MAKSETTU OLLENKAAN PALKKAA. Eli kun jäät työttömäksi (kuten yli 50-vuotias kotiapulainen taatusti jää), sinulle ei makseta mitään työttömyyteen liittyviä korvauksia. Ja siskohan ei tietysti ollut edes missään liitossakaan. Vain suurinpiirtein toimivaltuuksiensa ylärajoilla toimineen työvoimatoimiston virkalijan avustuksella saatiin tilapäisesti järjestettyä riittävän pitkä minimpalkkaista työtä, jotta sisko pääsi "systeemiin". Ja kyse ei todellakaan ole siitä, ettei sisko haluaisi tehdä töitä.

Kun Kirsi maksat jollekin halukkaalle alle minimipalkan, muista tämä pikkuseikka: leikkipalkka on oikeasti leikkipalkka. Mutta jos joku tyytyy leikkipalkkaan, niin ihan vapaasti vaan, jos vain tietää mitä siitä voi seurata.

Ja muistakaa palkata yhtä hyvin nuoria oppimaan kuin vanhoja pois työttömyyskortista. Minä kylläkin opetan omat lapseni tekemään kotitöitä ja muistutan aina ulkopuolisesta siivousavusta haikailevaa vaimoa, että viikkosiivous pitää miehen kunnossa.

Mikä saa Kirsin kaipaamaan alistamisen aikaa.

KV jaarittelee pitkään siitä miten olisi niin kivaa ,jos joku silittäisi hänen paitansa 4 euron tuntipalkalla.

Se että tämä kiva ei ole tarpeeksi helppoa ,kismittää KV:tä kovasti.

Sitä miksi jonkun toisen aika on vain 4 euron arvoista ja miksi hänen oma aikanasa taas on monin verroin arvokkaampaa ei toimittajaa kiinnosta.

Ajatus siitä että syrjäytyneen nuoren asiat järjestyisivät sillä että hän kävisi imuroimassa toimittajan pölyt , palkalla joka ei riitä elämiseen
on typeryydessään käsittämötön.
Toimittajalla ei taida olla pahemmin kosketuspintaa työttömyyteen, syrjäytymiseen tai ylensäkkään huono osaisuuteen.

Suurin osa tapaamistani pitkä aikais työttömistä kykenee huomattavasti syvempään yhteiskunnalliseen analyysiin kuin Toimittaja KV.

Valitettavasti yhteiskunnassamme ei kaikille riitä hyväpalkkaista työtä ,jossa riittää kokoomus teinin löpinä siitä miten mä vaan oon kaunein ja muutenkin parempi ku noi muut.

Kotiapulaiset takaisin!

Asiaa Kirsi! Kotiapulaiset takaisin ja palkkaus 0% verolla . Kotiapu palautuu lopulta plussana valtion kassaan!

t.Pete

Kirsi Virtanen

Toivon että seuraavissa pakinoissanne kerrotte kuinka paljon säästää eroamalla ammattiliitosta, rotareista, leijonista,golfklubista, vapaa-ajattelijoista, metsästysseurasta, urheiluseurasta ym. Ette ole oivaltanut että maksaessaan jonkin järjestön jäsenmaksun saa vastineen rahoillensa, niin myös kirkolta. Ei vapaa nykyihminen ole niin tyhmä että maksaisi tyhjästä, jos kokee saavansa, maksaa myös.

Jämähtäneet asenteet sittenkin?

Hyviä pointteja Kirsi, mutta jotain jäi vaivaamaan...

Heräsin kuuntelemaan erityisen tarkasti, kun aloit puhua silittämisestä ja etenkin miehesi paitojen silittämisestä! Miksi ihmeessä sinun pitäisikään kärsiä huonoa omaatuntoa miehesi vaatteitten huollosta?? Nehän ovat miehesi vaatteita. Hänhän itse voi päättää peseekö ja silittääkö itse vai viekö pesulaan. Käsitin, että olette molemmat työssä kodin ulkopuolella, joten kai on itsestään selvää, että molemmat aikuiset perheenjäsenet huolehtivat omista henkilökohtaisista asioistaan.

Itse olen jo eläkkeellä, mutta ollessamme työelämässä mieheni joutui myöskin pitämään työssään silitettäviä paitoja, jotka hän kyllä silitti aina itse - alusta alkaen. Joskus saatoin esim. syntymäpäivälahjaksi silittää hänen pestyt paitansa. Silittämien ei ole minunkaan lempipuuhiani ja lasten vaatteita ostaessani otin sen aina huomioon.

Kuunnellessani sinua arvelin aluksi, että olet yksinhuoltaja, niin kovasti tuntui kodinhoito lastenhoitoineen kaatuneen päällesi. Ja taidat vaatia täydellisyyttä. Eikös nykyään isät ja äidit hoida lapsensa ja kotinsa yhdessä? En voi ymmärtää käsitettä "miehen osallistuminen kotitöihin" enää tällä vuosituhannella, puhumattakaan siitä, että minultakin saatettiin kolmisenkymmentä vuotta sitten kysäistä: "Auttaako miehesi kotitöissä?". Vastaukseni oli:" Ei auta, teemme yhdessä".

Pidät itseäsi modernina ja uskallat kyseenalaistaa yleisiä asenteita, mutta minä näen kyllä asenteittesi jämähtäneen 40-50-luvulle. Sinänsä olen kanssasi samaa mieltä, että lapsiperheet ovat aivan liian kuormittuneita ja tarvitsisivat apua. Vaikka olemme mieheni kanssa työkykyisiä ja nuorehkoja eläkeläisiä, olen haaveillut siivousavusta ja ei olisi hassumpaa jos välillä käväisisi kokkikin kotona.

Kotiapu on ihana asia

Kotiapu on yksi maailman parhaista asioista. Varsinaista kotiapulaista minulla ei ole koskaan ollut, mutta jo noin 15 vuotta sitten palkkasin siivoojan. Hän siivosi viisihenkisen perheen maalaistalon hyvin kahdesti kuukaudessa. Palkan maksoin säädösten mukaan. Siivoojalla oli useampi perhe, joissa hän kiesi kokopäiväisesti. Itse olin tuolloin kokopäivätyössä kodin ulkopuolella. Työhön sisältyi myös ilta- ja viikonlopputöitä, joten välillä talo oli kaaoksessa - ja pahantuulinen, väsynyt äiti koetti pitää jotain tolkkua talossa.

Lapset ovat nyt maailmalla ja olen itse itseni työnantaja, joten hän ei enää käy, kuin joskus tarvittaessa akuutin hädän yllättäessä. Potkuja hän ei saanut vaan luopui itse osasta perheitä terveydellisistä syistä ja hän alkoi myös tehdä taidetta. Kiitollisena muistan töistä kotiinpaluuita, jolloin Pirkko oli käynyt ilman että muistin olevan siivoojapäivä. Pirkko ei tuntenut itseään alistetuksi enkä minä itseäni riistäjäksi. Siivoojan palkka oli lasku, jonka maksoin iloiten.

Kummallista tuo "piikapelko". Menneitä aikoja siinä mielessä ei kukaan kaipaa, eikä varmaan moni tahdokaan. Lain mukaan kun mennään, on tyytyväisyys molemminpuolista.

Ulriika

Solidaarisuutta!

Entä solidaarisuus? Ei tarvitsisi palkata piikoja surkealla palkalla ikävään työhön, jos ihmiset auttaisivat toisiaan inhimilliseen tapaan. Kirsi puhui asiaa siinä, että jokaisen odotetaan nykyään selviävän itse. Ikuinen yksin selviäminen on tietysti mahdotonta. Mutta asenteet jopa sukulaisilla saattavat nykyään olla sitä, että mitäs teit kakaroita jos et jaksa kaikkea hoitaa!

Minusta siis Kirsin pääpointti oli se, että perheet ovat liian kovilla nykyään ja apu puuttuu, se vain hukkui siihen, mihin muut kommentoijat ovat tarttuneet.

Monissa kulttuureissa koko suku auttaa lasten- ja kodinhoidossa, ja tämä on itsestään selvää. Meillä taas jokaisella on se "oma elämä"... Ja tämän ihanan oman elämän ansiosta Suomessa on aika helvetin paljon yksinäisyyttä ja masennusta! Sekä uupumusta, myös perheenäideillä, jotka joutuvat pärjäämään yksin.

Unohtakaa byrokratiat, palkkaukset sun muut sivuseikat ja muistakaa auttaa lähimmäisiä! Pyyteetön lähimmäisenrakkaus puuttuu nyky-Suomesta. Ja kyllä, lähimmäisenrakkautta voi harjoittaa vaikkei kirkkoon kuuluisikaan. =)

Piiat takaisin!

Kiitos hyvästa puheenvuorostasi!
Olen eläkkeellä oleva yksin asuva nainen ja kaipaan tekemistä.
Lähtisin mielelläni 1-3 päiväksi viikossa uudelleen töihin perheeseen siivoamaan, silittämään ja kokkaamaan. Samalla saisin uusia tapahtumia elämääni ja tutustuihin uusiin ihmisiin. Taloudellisesti en tarvitse töitä, mutta olisi mukavaa, jos joka taas tarvitsisi taitojani.

Niminm. Yksinäinen ja tarpeeton

piikomista

"Piika-filosofiassasi" oli sinänsä ihan hyviä pointteja,
mutta taas tuo "navanalle"-lyöntisi kirkkoa haukkumalla
oli kyllä kaikessa avuttomuudesssan ja lapsellisuudessaan
peräti naurettavaa.Varsinkaan kun tuolla seikalla ei ole tässä piika-kysymyksessä mitään tekemistä.Sairas veto.
Pikaista paranemista.

Kirsin pääpointti

Aivan samalla tavoin minäkin ymmärsin Kirsin jutun.
Valitettavasti hän harhaili sivupoluille (kuten tuo kirkosta eroaminen, joka monia ärsyttää) eikä hänen perustelunsa olleet täysin kestäviä. Mihin kiveen on esim. kirjoitettu, että kodinhoito kuuluu vaan ja ainoastaan naisille?

Ainakin minua kovasti hämäsi tuo "piioittelu". Piiat kuuluivat agraadiyhteiskuntaan ja luulen, että tuosta nimityksestä luovuttiin jo 1900-luvun alkupuolella. Maataloissa oli piikoja ja renkejä, kaupungeissa oli kotiapulaisia. Käsitykseni mukaan suurimmissa huusholleissa erikseen oli sisäkköjä, keittäjiä, pyykkäreitä jne...

Jos Kirsi olisi yksinkertaisesti puhunut vain kotiapulaisesta - nais- tai miespuolisesta - olisi se nostattanut esiin positiivisempia mielikuvia. Piika sanaan liittyy valitettavasti tuo alistamisen mielleyhtymä. Parasta olisi kai puhua kodinhoitajasta, sillä kyllähän tuo Kirsin peräänkuuluttama 'piika' hoitaa perheen ja kodin itsenäisesti vanhempien ollessa poissa, eikä vain auttele. Mutta kodinhoitaja-nimikettä saavat varmaankin käyttää vain alan ammattikoulutetut.

On muuten suuri ero, jos naapurin tyttö kertoo olevansa jossain au pairina tai piikana, vaikka tehtäväkuva olisi ihan sama.

Miksi kukaan ei paheksu, jos

Miksi kukaan ei paheksu, jos hankkii kotiinsa apua perinteisiin miesten töihin (esim. remontti-, maalaus- ja sähkötyöt), mutta heti kun haluaa apua ns naisten töihin, aletaan puhua piioista ja kyseenalaistetaan työn tärkeys?

Toinen asia on sitten se (mihin joku jo viittasikin), että kotona ei "auteta äitiä" kun tehdään kotitöitä, vaan ne kuuluvat kaikille, koska koti on koko perheen yhteinen paikka.
Ei välttämättä toimi automaattisesti, mutta vanhempien tehtävänä on opettaa lapset tekemään osansa. Kysyy aikaa ja joskus hermojakin, mutta entä sitten. Elämässä nyt vain on asioita, jotka eivät ole mukavia, mutta jotka on silti pakko tehdä. Meillä kävi aikoinaan siivoja, mutta hänen kanssaan oli sovittu, että esim. likaiset vaatteet lasten huoneiden lattiolla saavat olla siellä ihan rauhassa. Pesu- ja silityspalvelut toimivat vain, jos lapset vievät vaatteensa ITSE pyykkikoriin. Silloin kun kotiapua ei ollut, lauantaiaamuisin oli keittiön pöydällä lista, johon oli kirjattu viikkosiivoukseen kuuluvat työt. Siitä sai ruksata sen, mitä halusi tehdä. (Ja jos nukkui liian myöhään, valinnanvaraa ei välttämättä enää ollut..)Jotakin oli siis PAKKO valita ja PAKKO tehdä. Siitä ei neuvoteltu, eikä näistä töistä maksettu. Ei niistä kukaan maksa vanhemmillekaan.

Isovanhempien ilot

Näkemyksesi isovanhempien roolista ilontuottajana on kaunis ja hyvä. Hyvä siksi, ettei se velvoita pölynpoistamiseen. Olen mummina kehitellyt mallia, jossa
kaksi kertaa viikossa haen lapset tarhasta mummilaan ja kun isit ja äidit sitten tulevat hakemaan lapsensa, mummilassa on yhteinen päivällinen, josta pakataan seuraavien päivien ruokaa mukaan.
Nuoret vanhemmat rentoutuvat mummilassa ruokapöydän ääressä, keskustelevat keskenään. Lapset saavat väliin hepuleita, mutta yhdessä olemme kohtaamassa senkin sotkun.
Ja tahmakourien jälkeen minäkin kaipaisin piikaa, jonka varmasti osaisin opettaa laittamaan terveellistä kotiruokaa.
Kiitoksia häpeämättömistä mielipiteistäsi. Niin sitä pitää!
Mummi

Kiitos Kirsi!

Hei,

kiitos tästä ja muista ohjelmistasi. Kun jossain vaiheessa älysin, että ohjelmassa kyse on keskustelun - ja ajatusten - herättämisestä pilke silmäkulmassa, olen nauttinut ohjelmista kybällä. Hienoa, että joku vielä tekee töitään niin, että laittaa itsensä likoon. Kiitoksia Kirsi Virtanen!

Piiat-teema oli hienosti pilkottu ja käsitelty erittäin virkistävästi. Hyvä, että joku jaksaa tuulettaa! Kotiapua todellakin tarvitaan lapsiperheissä - mutta mistä ne joutilaat nuoret tai täsit ja sedät oikein löytyvät?

Uskollinen kuuntelija :-)

Piikasukua

Oma äitini on ollut nuorena piikana ja sisareni kotiapulaisena.
Monet ikätoverini (olen kuusvitonen) lähtivät maalta kaupunkiin aloittamaan työelämää kotiapulaisena.
Kun haikailee piikoja ja kotiapulaisia takaisin pitää muistaa, että heille kuului asunto ja ruoka, puhtaus yms. i
palkan lisäksi. Onko mahdollista nykyään?
Eihän silloin tarvitsisi nuorelle kouluttamattomalle
ihmiselle todella paljon palkkaa maksaakaan.
Siihenhän tuo au pairiksi lähteminenkin perustuu.

Minusta on todella hyvä, että nykyään on saatavana
kotiapua erilaisiin tarpeisiin tuntityönä. Pienelläkin paikkakunnalla näitä yrityksiä on.
Itse olen aika tumpelo ns. naistentöissä, kaikesta olen
varmaan laistanut niin paljon kuin mahdollista.
Kun itsellä oli ruuhkavuodet, tilapäistä apua olisin tarvinnut, mutta kokenutta kovaa luuta, eikä niinkään
nuorta harjoittelijaa, stressaantunut olisin siitä
opettamisesta.
Koko perheellä on huushollia pyöritetty, työn sankariksi
tunnen itseni muitten kuin kotitöitten takia!

liian pieni palkka

Kirjoitit:
"liian pieni palkka tarkoittaa työvoimatoimiston kannalta, että sinulle EI OLE MUKAMAS MAKSETTU OLLENKAAN PALKKAA. Eli kun jäät työttömäksi (kuten yli 50-vuotias kotiapulainen taatusti jää), sinulle ei makseta mitään työttömyyteen liittyviä korvauksia."

Tuo on se mielenkiintoinen määräys: TYÖSSÄOLOEHTO.
Kuka liene senkin keksinyt?
Jos ei saa ´työssäoloehdon´ täyttävää palkkaa, niin ansiosidonnaista työttömyyskorvausta ei tule.
Peruspäivärahan - hyvin pienen - kyllä saa, mutta eihän sillä elä.

Ehkä parhaillaan istuva SATA - komitea päätyy karsimaan tällaisia byrokratian kummallisuuksia.

Potut pottuina!

Mites on Seppo, kun me uskonnottomat joudumme uskovaisten suunnalta tulevaan vyörytykseen niin meidän pitäisi sitä kuunnella mukisematta. Ja kun uskonnoton arvostelee kirkkoa te katsotte sen olevan aiheeton hyökkäys arvomaailmaanne kohtaan. Miksi munun uskonnottoman pitäisi olla kunnioituksesta jäykkänä uskovaisia kohtaan kun minulle teidän suunnalta on tarjollas vain halveksuntaa.

Naisten ja miesten kotityöt

Terve Kirsi!
Kuuntelin juttuasi moottorisahan välillä päristessä joten kommenttini saattaa perustua puutteelliseen informaatioon. En ole aktiivinen sukupuoliroolien tutkija. Muistelen lukeneeni feministejä(?) lähellä olevien piirien teettämästä tutkimuksesta, jossa todettiin naisten tekevän valtaosan kotitöistä, jokin maskulistinen(?) ryhmä väitti sittemmin tuloksen johtuvan siitä, että kotityöt määriteltiin niin, että niihin kuuluivat lähinnä "naisten työt". Sinä luettelit esimerkinomaisesti kotitöitä enkä litaniasta löytänyt niitä töitä joita minä tyypillisesti kotona teen. Olen kuluneen kesän aikana mökillämme tehnyt noin 40 kuutiota halkoja, peruskorjannut vanhan navetan ja korjannut laiturin jäiden jäljiltä. Kotona olen leikannut nurmikon (kiitos sateisen kesän sangen usein), korjannut portin ja vaihtanut kodinhoitohuoneen pesukonehanan. mikä tahansa laitteen rikkoutuminen kolahtaa kohdalleni. Olen ammatiltani IT konsultti joten mainitsemani työt eivät lankea minulle ammatillisen osaamisen vuoksi, jos ne eivät ole kotitöitä niin mitä sitten? Toki silloin tällöin myös laittelen ruokaa ja tiskaan, en kannata sen kummemmin sukupuoliperusteista työnjakoa. Enkä missään tapauksessa valita.

Osmo

Nuoria tyttöjä kotiapulaisiksi

Kiitos Kirsi Virtaselle mielenkiintoisesta pakinasta. Kyllä mielestäni kotiapulaisia tarvitaan vielä nykyäänkin. Nuoret saisivat tottumusta työntekoon ja säännölliseen elämänrytmiin. Ei roikuttaisi chattipalstoilla eikä netissä eikä tietokonepelien ääressä eikä kaljabaareissa yökausia, kun pitäisi herätä aamulla normaaliin aikaan töihin. Piiaksi, au-apairiksi, kotiapulaiseksi, ihan mitä nimitystä kukin haluaisi käyttää.

Meillä oli Oulussa asuessamme kotiapulainen 1980-luvun alussa. Oli kaksikin, eri vuosina, kun vaimoni opiskeli ja itse oli töissä viikkokaudet noin 300 km:n päässä. Maksoimme kotiapulaisille pientä mutta riittävää palkkaa, ja ensimmäinen tyttö asui meillä, kun oli vapaa huone häntä varten. Toinen kävi meillä kotoaan pitäen. Luulen, että kumpikaan heistä ei ole saanut traumoja varhain aloitetusta työteosta. Toisella heistä, jonka elämästä jonkin verran tiedän, on itsellään kuusi lasta! Hän pitää lapsista ja piti jo kotiapulaisena ollessaan. Hän varmaan on kiitollinen ja tyytyväinen, että sai olla hoitamassa lapsia ja oppimassa työntekoon jo nuorena.

Kirsi Virtasen ateismi-propagandaan en ole ollenkaan tyytyväinen. Enkä arvosta myöskään sitä, että hän haluaa vapauttaa erään huumeen vapaaksi nuorison käyttöä varten. Mutta olen iloinen siitä, että Kirsi Virtanen on tehnyt tähän maailmaan 4 lasta ja kasvattanut heidät kunnon kansalaisiksi. Kirsistä löytyi lämmin, inhimillinen puoli hänen pakinaa kuunnellessani, mikä oli minulle yllätys.

Seppo K-nen, Helsinki

Kaksi muttaa vain

Ihan hyvää pohdintaa, mutta rintamaiden työvoima ei riitä jatkossa piikomiseen, eikä piikomisen palkka toisaalta rintamailla elämiseen.

Vielä piika-aiheen tiimoilta

Mielenkiintoista kuunneltavaa, mutta uskonnonvastaisuus tekee surulliseksi.Millä oikeudella suosittelet kirkosta eroamista oikein osoitteen kanssa?
Elävää Jumalaa tarvitsevat tänäkin päivänä niin kotiavustajat, "piiat" kuin myös kotiavun tarvitsijat.
Tuskin Sinullakaan on muuta kestävää turvaa kuin elävä Jumala.

Piian palkka nykyaikana = kotitalousvähennys

Olettekos huomanneet, että kun taannoin siivoustöitä sai ihan edullisesti, on
K O T I T A L O U S V Ä H E N N Y S saanut aikaan sen, että kotiin tulevat siivoojat ottavat työstään noin 30 € tunnilta?!
Yleensä hintaan sisältyvät matkat mutta tarvikkeet saa ostaja hoitaa itse.

Kotisiivoojat perustelevat hintaansa (minkä voisi päätellä vahvasti kartelliseksi) kotitalousvähennyksellä, jolloin "todelliseksi" hinnaksi jää esim 12 € (jos tuota palvelua ostaa tarpeeksi paljon).

Siis meillehän tuo hinta ON maksaessa 30 euroa, saamme siitä myöhemmin vain veroalen. Ja siivoojalle hinta ON 30 euroa, jonka he saavat työstään!

Verrokkina laitetaan vaikkapa McDonalds -perheravintola, jonka työläiset pakkaavat, kantavat, siivoavat, hikoilevat kuumassa keittiössä, asiakaspalvelevat ... MITÄ siitä maksetaan???

"Donald's Oy maksaa majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Ravintolatyöntekijän peruspalkka ilman kokemusvuosilisiä on tällä hetkellä ravintolan sijainnista riippuen 9,06 tai 8,97 euroa tunnilta... Ilta-, yö- ja pyhälisät mukaanlukien ravintolatyöntekijämme keskimääräinen tuntipalkka McDonald’s Oy:n ravintolassa vuonna 2007 oli 11,12 euroa tunnissa."

(Lähde McDonaldsin kotisivut)

Päätelmä: kotitalousvähennys on nostanut kotisiivouspalkkaa 2,5-kertaiseksi, ja sen maksaa valtio ...