Skip navigation.
Home

SUORAA PUHETTA MANIFESTI NUMERO 1 / 2010 :TEEMANA MONIKULTTUURISUUS

"Eurooppalainen monikulttuurisuuspolitiikka on täysin epäonnistunut." Tähän johtopäätökseen ovat tulleet monet eurooppalaiset poliitikot, myös ne, jotka alun perin tätä politiikkaa toteuttivat. Suomessa monikulttuurisuus on virallisesti edelleen “ihanaa”, sitä tavoitellaan aktiivisesti, pohtimatta sen kummemmin, mitä sillä oikeasti tarkoitetaan.

Monikulttuurisuudesta puhutaan paljon, mutta sillä sanalla tarkoitetaan usein eri asioita. Meillä jaetaan tämän keskustelun osapuolet edelleen mustavalkoisesti “monikulttuurisuuden kannattajiksi” ja sen “vastustajiksi”.

Todellisuudessa kuva on monimutkaisempi. Jos puolustan afrikkalaistaustaisten musliminaisten ihmisoikeuksia heidän oman yhteisönsä kulttuuriperinteitä vastaan, olenko erilaisten ihmisten ja kulttuurien ystävä vai vihollinen?

Monikulttuurisuus on tuskin tullut ongelmaksi Euroopassa sen takia, että ihmiset ovat erinäköisiä, syövät erilaista ruokaa ja laulavat erilaisia lauluja. Ongelma on se, että monikulttuurisuudesta on tehty politiikkaa, joka suorastaan kehottaa maahanmuuttajia olemaan sopeutumatta heidän uusiin kotimaihinsa. Tämä politiikka ei yhdistä erilaisia ihmisiä, vaan erottaa niitä.

Eroja korostava monikulttuurisuus kohtelee ihmisiä kulttuurien tai uskontojen edustajina, ei ihmisinä. Sellaisen monikulttuurisuuden ystävät eivät ymmärrä, etteivät kulttuurit ole monoliittisia kokonaisuuksia, joihin niihin syntyneet ihmiset voidaan ikuisesti sulkea. Kulttuurit ovat eläviä ja muuttuvia, niitä ei tarvitse suojella väkisin ympäristön vaikutuksilta.

Demokraattisen oikeusvaltion perusperiaate on se, että ihmiset ovat tasavertaisia lain edessä, laki on kaikille sama. Monikulttuurisuuden nimissä tästäkin ollaan valmiita tinkimään. Jotkut haluavat Euroopassa siirtyä järjestelmään, jossa jokainen kulttuuriryhmä elää omien lakiensa mukaan. Tämä jo murentaa demokratian peruspilareita. Kuinka pitkälle me olemme valmiita menemään tällä tiellä, kenen oikeuksista tinkimään ja kuinka paljon?

On ihanaa, jos eritaustaiset ihmiset voivat elää rinnakkain, mutta ihmisten tasa-arvoa tulisi puolustaa enemmän kuin kulttuurien. Kulttuurien tasavertaisuudella ei voida oikeuttaa ihmisten erottelua ja eriarvoisuutta.

Lotta Roti: identiteetistä ja monikulttuurisuudesta

Liian usein esitetään, että monikulttuurisuuden nimissä maalla ei saisi olla "maan tapaa" - että perinteisen kantaväestön kansallinen identiteetti, tapakulttuuri ja arvomaailma eivät saisi näkyä. Siinä, missä tällaisen normatiivisen monikulttuurisuuden puolestapuhujat pitävät arvossa vähemmistöjen identiteettejä ja kantavat huolta mahdollisuudesta harjoittaa omaa kulttuuria, he selittävät suomalaisuuden keinotekoiseksi topeliaaniseksi konstruktioksi, kaiken omaksi kuvittelemamme tuontitavaraksi ja kulttuurierot illuusioiksi. Tässä on toiseusfetisistinen ristiriita. Ei ole mitään syytä, miksi oma kieli, kulttuuri ja elämäntapa eivät olisi yhtä tärkeitä rakennuspuita meidän natiivien identiteetille kuin ne ovat vähemmistöjenkin edustajille. Itse kuvittelen, että kukaan ei ymmärrä tätä paremmin kuin maahanmuuttaja, jolle oma kulttuuri-identiteetti ei enää ole häntä ympäröivä itsestäänselvyys. Muistan hyvin Helsingin Sanomien artikkelin, jossa asenteellinen toimittaja oli kutsunut Zahra Abdullahin Kansallismuseoon ja yritti laittaa sanoja tämän suuhun suomalaisten kansallisen historian väheksymiseksi. Abdullah kuitenkin toteaa, että tällainen museo on tärkeä: jos suomalaiset eivät itse tallenna ja arvosta tällaista tietoa, ei sitä kukaan muukaan tee.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kansakunnassa ei olisi tilaa muualta tulleille tai että heidän olisi muututtava kantaväestön klooneiksi. Elävä kulttuuri ei tarvitse akateemisesti koulutettuja oikeaoppisen monikulttuurin kapellimestareita, vaan on aina saanut ja antanut vaikutteita kosketuksta toisiin kulttuureihin. Pensselisetä-ilmiö oli spontaania monikulttuurisuutta parhaimmillaan!

Kulttuurit ovat leimallisesti paikallinen ilmiö: amerikanitalialaisuus on oma alakulttuurinsa, joka poikkeaa eurooppalaisesta italialaisuudesta. Amerikanitaliaiset ovat osa sitä mielikuvien, myyttien ja kulttuuristen representaatioiden varastoa, jota sanotaan "amerikkalaisuudeksi". Samoin on laita suomalaisuuden - ja mielestäni tämä kansallisen kulttuurin joustavuus ja kulttuurin näkeminen käsitteellisenä työkalupakkina on avain keskenämme toimeen tulemiseen. Kantaväestön omaa identiteettiä korostavat liikkeet, joita tällä hetkellä on kaikkialla Euroopassa, toimivat mielestäni väärin korostaessaan aggressiivista erottautumista erilaisista ja "kovan kovaa vasten laittamista". On ilmiöitä, jotka on syytä torjua tarmokkaasti: uskonnollisen fundamentalismin vaatimukset ja kulttuuriset argumentit vähemmistöjen edustajien vähäisemmän oikeusturvan puolesta. Mutta kieltäytyessämme näkemästä vähemmistöjen edustajia yhtä moninaisina ja valintoja tekevinä ihmisinä kuin itsekin olemme ajamme itse asiassa heidät ekstremistien syliin. Tässä on luonnollisesti kysymys ennen kaikkea islamista: ihmisoikeuksiin ja demokratiaan kielteisesti suhtautuva ääri-islam on voimakas kilpaileva meemi, jos ihminen kokee, että muslimitaustainen ei voi olla yksi meistä, "oikea" eurooppalainen tai suomalainen.

Rasismista ja syrjinnästä puhuttaessa kannattaisi pitää asiat asioina. Erilaisten poliittisten kantojen vastustaminen ei ole rasismia. Ei ole rakenteellista rasismia, että joukkoliikennevälineen kuljettaja ei saa käyttää virkalakin sijasta "uskonnon vaatimaa" turbaania (toki näin voidaan tehdä, jos niin sovitaan) tai että eduskunta kieltäytyy hyväksymästä "kansallisen vähemmistön kulttuuri-itsehallintolakia", vaikka Helsingin yliopiston käyttämässä pääsykoe- ja kurssikirjassa (Johdatus sosiaalipsykologiaan) niin väitetäänkin. Ei ole ihme, että rasismista puhuminen ärsyttää ja kyllästyttää, jos rasismi venytetään käsittämään eriävät mielipiteet poliittisista kysymyksistä. Kuitenkin oikeaa rasismia, ihmisten epäreilua kohtelua etnisen tai kulttuurisen taustan vuoksi, esiintyy jatkuvasti ja se on syytä ottaa vakavasti.

Mitä on monikulttuurillisuus?

Monikulttuurisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että valtakulttuurin on sopeuduttava vähemmistökulttuurin ehdotoihin.

Onko tämä oikeudenmukaista? Monikulttuurisuuden nimissä valtaväestön on hiljennyttävä tai rasistin leima lyödään päälle välittömästi.

Toivottavasti kansojen välinen solidaarisuus on OIKEASTI joskus totta!

Asiaa!

Iivi Anna Masso puhuu niin asiaa!

Tärkeintä olisi tajuta IHMISYYS! IHMISYYTEEN kuuluu tasa-arvoinen suhtautuminen TOISIIN IHMISIIN, ja kun se toteutuu, OLEMME YHDESSÄ IHMISIÄ toisillemme.

Kulttuurien kohtaamisessa tärkeintä on kohdata IHMINEN.
Jos ei uskalla olla toisten kanssa, ei uskalla olla elossa, koska emme me ole yksin yhtään mitään.

Hyvää tekee käydä tutustumassa demokratian ulkopuolinen elo!

Olen joutunut kerran kehitysmaassa poliisin kanssa tekemisiin. Hyvin katkeralla tavalla jouduin nöyrtymään kuulustelujen aikana tajuamaan, että minun nk.arvomaailmallani ei ole mitään merkitystä: täällä on ihan omat lait.

Se teki hyvää. Suosittelen sellaistakin kulttuurien kohtaamista, jossa luulet olevasi kuningatar, vaikka et ole mitään muuta kuin ihminen, ja siinä tapahtuvat asiat määrittelevät sinut sekunneissa.

loitommas, kiitos

Voisiko Iivi Anna Masso siirtyä hiukan kauemmas mikrofonista? Tuota puhinaa on rasittavaa kuunnella pari tuntia. Kiitos.

Monikulttuurisuutta on ilman maahanmuuttoakin

Täytyy muistaa, että maahanmuutto on vain yksi monikulttuurisuuden aspekti. Ilman maahanmuuttoakin suomalainen yhteiskunta on monimaistunut eli monikulttuuristunut kiihtyvään tahtiin ainakin 1800-luvulta asti – ennen kuin Suomen valtio edes laitettiin pystyyn – kun maatalousyhteiskunnasta alettiin siirtyä ensin teollisuusyhteiskuntaan ja sitten urbaaniin palveluyhteiskuntaan. Kapitalismi pirstaloi yhteiskuntaa moninaistamalla ihmisten rooleja ja luomalla alakulttuureja, pienyhteisöjä joilla on omat normit. Tästä yksilöitymisestä ja "vapautumisesta" on seurannut toisaalta se, että valtiovalta joutuu entistä enemmän säätämää lakeja kontrolloidakseen ihmisten elämää: liberalismin paradoksi poliittisena ideologiana.

Maahanmuuton sijasta siirryttävä keskustelemaan monikulttuurisuu

Maahanmuuttokeskustelu junnaa paikallaan. Maahanmuuton puolustajat ja vastustajat ovat kaivautuneet asemiinsa, eikä toisen osapuolen kuulemista pidetä tarpeellisena. Meillä on juututtu siihen, että osa pitää monikulttuurisuutta rikkautena, toiset vitsauksena. Puolin ja toisin heitetään karkeita yleistyksiä maahanmuuton ongelmista tai hyödyistä. Kilvassa vain ääripäitä edustavat heitot saavat tarpeeksi huomiota.

Muissa kuin asioissa maahanmuuttotutkimuksessa akateemisesti ansioituneet tohtori Jussi Halla-aho ja professori Timo Vihavainen ennustavat länsimaiden tuhoa maahanmuuton, etenkin muslimien maahanmuuton seurauksena. Maahanmuuttotutkijat puolestaan paheksuvat heidän liioittelujaan. Maahanmuutosta keskustellaan ikään kuin ainoat vaihtoehdot olisivat joko sulkea rajat jokaiselta tulijalta tai raahata koko Afrikka suomalaisten elätettäväksi.

Lähes jokaiseen maahanmuuttajia koskevaan nettiuutiseen tulee satoja kommentteja maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivilta. He loistavat kuitenkin poissaolollaan, kun maahanmuutosta järjestetään seminaareja. Harva myöskään kirjoittaa omalla nimellään lehtiin. Toisaalta viime aikoina yhä harvempi on myöskään uskaltanut puhua julkisuudessa myönteisesti maahanmuutosta. Moni pelkää saavansa uhkailuja.

Muualla on jo ajat sitten siirrytty keskustelemaan maahanmuuton sijasta integraatiosta. Maahanmuuttokriittisillä kannanotoilla menestynee tulevissa
eduskuntavaaleissa, mutta maahanmuutto Suomeen ei lopu, vaikka kuinka sitä vastustettaisiin: Jos turvapaikkapolitiikkaa kiristetään, maahanmuuttajia
tulee Suomen kansalaisten puolisoina, työntekijöinä tai
elinkeinonharjoittajina.

Suomessa ei voida onnistua maahanmuuttajien kotouttamisessa, elleivät maahanmuuton puolustajat ja vastustajat suostu keskustelemaan keskenään
ilman puskista ampumisia. Halla-ahot ja vihavaiset on otettava mukaan keskusteluun, vaikka heidän liioittelujaan ei hyväksyttäisikään. Heikäläisistä tosin ani harva vaivautuu maahanmuuttoa tai kotoutumista koskeviin seminaareihin, joissa esitellään alan uusimpia tutkimuksia.

Tarvitaan syvällistä keskustelua maahanmuuton sijasta
monikulttuurisuudesta, niin sen hyvistä kuin huonoistakin puolista. Monikulttuurisuus ei ole vain kiinalaista ruokaa tai somalinaisen huivi.

Haluammeko sellaista monikulttuurisuutta, joka hyväksyy minkä tahansa taustan omaavien yksilöiden hyväksymistä yhdenvertaisiksi suomalaisiksi? Vai haluammeko, että eri kulttuureista tulevat saavat omaan kulttuuriin vedoten vaatia itselleen erivapauksia? Pitääkö musliminaisen jäädä kotiin, koska hänen kulttuurissaan mies hoitaa perheen asiat kodin ulkopuolella?

Suomalaisten asenteissa on paljon parantamisen varaa, jotta esimerkiksi suomalaista hakijaa pätevämpi ulkomaalainen valittaisiin töihin. Maahanmuuttajia aliarvioidaan myös ns. suvaitsevaisten taholta suhtautumalla heihin saamattomina avuntarvitsijoina. Mutta myös maahanmuuttajista johtuvista ongelmista on voitava puhua.

Joidenkin maahanmuuttajaryhmien äänekäs vähemmistö vaatii itselleen erioikeuksia vetoamalla omaan kulttuuriin tai uskonnonvapauteen. Erivapauksien myöntämisellä ei kuitenkaan saada näitä ihmisiä kotoutumaan paremmin, vaan erivapaudet lisäävät maahanmuuttajien huonompaa sopeutumista
yhteiskuntaan. Samalla erivapaudet koventavat kantaväestön asenteita maahanmuuttajia kohtaan. Myös sellaisia kohtaan, jotka tekevät kaikkensa sopeutuakseen uuteen kotimaahansa.

Suomalaisten on totuttava erinäköisiin ihmisiin. Mutta Suomen ei pidä luopua tasa-arvosta, ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja oikeusvaltioperiaatteesta. Nämä asiat kuuluvat myös tänne asettuville maahanmuuttajille, mutta heidät on myös opetettava kunnioittamaan näitä arvoja. Monikulttuurisuuden on tarkoitettava, että erilaisia ihmisiä hyväksytään, ei sitä, että sen varjolla sivuutetaan Suomen lakia tai ihmisoikeuksia.

Husein Muhammed

Monikulttuurisuudesta

Monikulttuurisuudesta puhuttaessa täällä Suomessa aletaan heti puhua maahanmuuttajista. Mielestäni olisi syytä kuitenkin laajentaa ajattelua ja huomata, että monikulttuurisuutta löytyy paljon lähempääkin. Suomessa syntyneitä, aina asuneita, joiden kulttuuri ja tavat poikkeavat aika lailla valtaväestöstä. Tälläisia ovat esimerkiksi romanit sekä jotkut uskonnolliset ryhmät.

Suomalaisuus

Muun monikulttuurisuuspuheen lisäksi olisi tärkeää puhua siitä, että "suomalaiset" eivät ole yksi, yhtenäinen ryhmä kulttuurisesti, uskonnollisesti tai monilta muilta ominaisuuksiltaan. Syntyperäiset, suomea puhuvat, Suomessa asuvat ja sitä kotimaanaan pitävät ihmiset ovat hekin hyvin erilaisia. Myös tuota erilaisuutta pitäisi voida kunnioittaa, ja ihmisillä olisi oltava oikeus olla sellaisia kuin ovat. Eikä tämä tietenkään tarkoita, että käyttäytyä saisi miten tahansa. Meillä on kuitenkin melkoinen kulttuurinen hegemonia, josta vain yhtenä esimerkkinä se, että usein puhutaan kuin kaikki suomalaiset olisivat kristittyjä ja tehdään päätelmiä tältä pohjalta.

Liian usein esitetään,

Liian usein esitetään, että monikulttuurisuuden nimissä maalla ei saisi olla "maan tapaa" - että perinteisen kantaväestön kansallinen identiteetti, tapakulttuuri ja arvomaailma eivät saisi näkyä. Siinä, missä tällaisen normatiivisen monikulttuurisuuden puolestapuhujat pitävät arvossa vähemmistöjen identiteettejä ja kantavat huolta mahdollisuudesta harjoittaa omaa kulttuuria, he selittävät suomalaisuuden keinotekoiseksi topeliaaniseksi konstruktioksi, kaiken omaksi kuvittelemamme tuontitavaraksi ja kulttuurierot illuusioiksi. Tässä on toiseusfetisistinen ristiriita. Ei ole mitään syytä, miksi oma kieli, kulttuuri ja elämäntapa eivät olisi yhtä tärkeitä rakennuspuita meidän natiivien identiteetille kuin ne ovat vähemmistöjenkin edustajille. Itse kuvittelen, että kukaan ei ymmärrä tätä paremmin kuin maahanmuuttaja, jolle oma kulttuuri-identiteetti ei enää ole häntä ympäröivä itsestäänselvyys. Muistan hyvin Helsingin Sanomien artikkelin, jossa asenteellinen toimittaja oli kutsunut Zahra Abdullahin Kansallismuseoon ja yritti laittaa sanoja tämän suuhun suomalaisten kansallisen historian väheksymiseksi. Abdullah kuitenkin toteaa, että tällainen museo on tärkeä: jos suomalaiset eivät itse tallenna ja arvosta tällaista tietoa, ei sitä kukaan muukaan tee.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kansakunnassa ei olisi tilaa muualta tulleille tai että heidän olisi muututtava kantaväestön klooneiksi. Elävä kulttuuri ei tarvitse akateemisesti koulutettuja oikeaoppisen monikulttuurin kapellimestareita, vaan on aina saanut ja antanut vaikutteita kosketuksta toisiin kulttuureihin. Pensselisetä-ilmiö oli spontaania monikulttuurisuutta parhaimmillaan!
Kulttuurit ovat leimallisesti paikallinen ilmiö: amerikanitalialaisuus on oma alakulttuurinsa, joka poikkeaa eurooppalaisesta italialaisuudesta. Amerikanitaliaiset ovat osa sitä mielikuvien, myyttien ja kulttuuristen representaatioiden varastoa, jota sanotaan "amerikkalaisuudeksi". Samoin on laita suomalaisuuden - ja mielestäni tämä kansallisen kulttuurin joustavuus ja kulttuurin näkeminen käsitteellisenä työkalupakkina on avain keskenämme toimeen tulemiseen. Kantaväestön omaa identiteettiä korostavat liikkeet, joita tällä hetkellä on kaikkialla Euroopassa, toimivat mielestäni väärin korostaessaan aggressiivista erottautumista erilaisista ja "kovan kovaa vasten laittamista". On ilmiöitä, jotka on syytä torjua tarmokkaasti: uskonnollisen fundamentalismin vaatimukset ja kulttuuriset argumentit vähemmistöjen edustajien vähäisemmän oikeusturvan puolesta. Mutta kieltäytyessämme näkemästä vähemmistöjen edustajia yhtä moninaisina ja valintoja tekevinä ihmisinä kuin itsekin olemme ajamme itse asiassa heidät ekstremistien syliin. Tässä on luonnollisesti kysymys ennen kaikkea islamista: ihmisoikeuksiin ja demokratiaan kielteisesti suhtautuva ääri-islam on voimakas kilpaileva meemi, jos ihminen kokee, että muslimitaustainen ei voi olla yksi meistä, "oikea" eurooppalainen tai suomalainen.

Rasismista ja syrjinnästä puhuttaessa kannattaisi pitää asiat asioina. Erilaisten poliittisten kantojen vastustaminen ei ole rasismia. Ei ole rakenteellista rasismia, että joukkoliikennevälineen kuljettaja ei saa käyttää virkalakin sijasta "uskonnon vaatimaa" turbaania (toki näin voidaan tehdä, jos niin sovitaan) tai että eduskunta kieltäytyy hyväksymästä "kansallisen vähemmistön kulttuuri-itsehallintolakia", vaikka Helsingin yliopiston käyttämässä pääsykoe- ja kurssikirjassa (Johdatus sosiaalipsykologiaan) niin väitetäänkin. Ei ole ihme, että rasismista puhuminen ärsyttää ja kyllästyttää, jos rasismi venytetään käsittämään eriävät mielipiteet poliittisista kysymyksistä. Kuitenkin oikeaa rasismia, ihmisten epäreilua kohtelua etnisen tai kulttuurisen taustan vuoksi, esiintyy jatkuvasti ja se on syytä ottaa vakavasti.

T: Raya Mudie

miten pitkälle islam-kritiikki saa mennä?

Miten kommentoisitte tärkeää yksityistapausta, joka kuvastaa "älymystönkin" kaksinaismoralistista suhtautumista monikulttuurisuuteen. Sananvapausjärjestön mielestä siis uskonrauha on asetettava sananvapauden - tässä tapauksessa islamkritiikin - edelle. Kyseessä on raflaavaa retoriikkaa käyttävän islam-kriitikko Halla-ahon oikeudenkäynti. Em. lausunto esitettiin jo lisäksi ennen oikeudenkäyntiä.

Samainen henkilö, joka uskonrauhan ylemmyttä kannattaa, on muun muassa Vihreän Langan kolumnisti ja ainakin ennen tunnustanut Voltairen lausetta, joka menee suunnilleen näin: "Vaikka olisin eri mieltä kanssasi, puolustan oikeuttasi sanoa sanottavasi kuolemaani asti." Lievästi ristiriitaista toimintaa ja erittäin huolestuttavaa, että kaksinaismoralistinen sensori nostaa päätään sananvapausjärjestössä, eikö?

Eri asia ja huonoa kehityskulkua on, että vaikutusvaltaiset islamilaiset ryhmät yrittävät vaikuttaa negatiivisesti koko mantereen tason (Eurooppa lähinnä) asennoitumiseen. Tällaiseen painostukseen ei pitäisi alistua, koska se ei edistä monikulttuurisuuden problematiikan ratkaisemista.

Niinpä YK:n Ihmisoikeusneuvosto päätti keväällä 2008, että median ja ääriryhmien harjoittama uskontojen halventaminen, joka ylläpitää ennakkoluuloja ja solvaa pyhinä pidettyjä henkilöitä, on täydellisesti kiellettyä. Sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöt ottivat kantaa tuoreeseen päätökseen todeten sen estävän poliittisen ja uskonnollisen erimielisyyden erityisesti islamilaisissa maissa.

Monikulttuurisuus on eufemismi

Monikulttuurisuus on eufemismi eli kaunisteleva kiertoilmaus monirotuisuudelle. Ihmiskunnassa nyt vain sattuu olemaan kymmenen eri rotua, vaikka rodunkieltäjiä riittää. Rodut ovat erilaisia kuten ihmisetkin, vaikka ohjelma kieltää senkin.

Eurooppalaisista maahanmuuttajista ei aiheudu mitään ongelmia, kun sen sijaan esimerkiksi romanit eivät ole kotoutuneet Eurooppaan tuhannessakaan vuodessa. Romanit ovat eteläaasialaisia, jotka lähtivät Luoteis-Intiasta 800–1300-luvulla.

Steven

kaikella hintansa!

On yhtä liirum laarumia tämä höpötys ihmisyydestä ja asenteista, kun maahanmuuton ja monikulttuurisuuden yhteydessä pitäisi myös ja enemminkin keskustella asian ytimestä eli taloudellisista realiteeteista. Kuinka kauan jaksat hehkuttaa yhteista ihanaa ihmisyyttä, jos joudut koko ajan kustantamaan toisen elämistä ja alati kasvavia vaatimuksia omalla työnteollasi. Juuri todettu mm. Hesarissa miten veronmaksajat joutuvat elättämään mm. monilapsiset somaliperheet, kun elatusvelvolliset isät ja puolisot häiypivät siittämisen jälkeen kuviosta, ainakin siinä vaiheessa kun työllistyvät. Kyse on todella suurista summista jo kuukausitasolla. Maahanmuutto on hyvin pitkälle taloudellinen rasite ja ilman tehokasta integrointia ja turhaa paapomista sellaisena pysyy. Minua ei tippaakaan häiritse kenenkään ihonväri, ulkonäkö ja erilaiset tavat, kunhan ne eivät riko Suomen lakia. En kuitenkaan halua olla maksumiehenä pienellä palkallani kun pitää omakin perhe rehellisellä työllä elättää. Asenteista puheenollen kummallista on myös se, että suvaitsevaisuutta vaaditaan vain suomalaisilta, mutta ei maahanmuuttajilta.

Hieno ohjelma!

Olen erittäin samaa mieltä Husein Muhammedin ja Iivi Anna Masson kanssa monikulttuuriuudesta, demokratiasta ja muista esille nostamistanne teemoista -miksei muidenkin ohjelman esiintyjien.

Oman kantani lisän tuon siihen, että Suomi on koulutuskeskeinen valtio; se johtaa siihen, että työllistyminen ilman koulutusta on melko mahdotonta. Suomessa koulutus on työttömyyden hoitokeino (muiden funktioidensa lomassa), ja erityisesti se johtaa suureen koulutusinflaatioon.

Tämä johtaa maahanmuuttajien kohdalla pohtimaan sitä, että kotoutuksen pitäisi alkaa kaikille kodistetulla kieli-ja yhteiskuntakoulutuksella. Suuri puute Suomessa on näiden koulutusten huono saatavuus ja syrjäyttävät jonot. Kielitaidon omaksumisen jälkeen maahanmuuttajat voivat "pätevöityä" useissa eri koulutusmuodoissa- esim. oppisopimuksessa. Kielikoulutusta on ajanut moni arvovaltainen taho kaikille maahanmuuttajille ja mahdollisimman nopeasti.

Kaikki tämä vaatii erittäin paljon erilaisuuden sietämistä, mutta myös hyvin tasapuolista suhtautumista - yhdenvertaisuuslain hengessä työmarkkinoilla. Tämä taas laajemmin eliminoi erityisvaatimukset - yksi ja sama laki kaikille. Samalla avaan esim. Pierre Bourdieu´n käsitettä lain kaksijakisuudesta; deterministinen puoli voisi olla tulkittavissa esim. Suomen laiksi, reflektiivinen puoli suureksi kirjoksi elämäntyylejä, tulkintoja jne., moraalisia koodistoja, jotka eivät ole ristiriidassa deterministisen lain kanssa.

Koulutusinflaatio taas ei ole yksin positiivinen ilmiö edes suomalaisille; sen turvin esim.ns.aivovienti on jatkuvaa; Suomen koulutustaso on huomattavasti korkeampi kuin monen EU-maankin, puhumattakaan muista teollistuneista länsimaista - joissa esim. palkka on korkeampi, ja työilmapiiri arvostavampi korkeakoulutetulle ammattilaiselle (siis jo esim. sairaanhoitajuus on sellainen ammatillinen taso).

Myöskään Suomen sisällä omatkin vähemmän koulututetut eivät saa hyvää jalansijaa yhteiskuntaan. Kun maahanmuuttajia tulee, ja koulutusväylät aukeavat, pitäisi erittäin tehokkaasti alkaa miettiä sekä koulujärjestelmän keskiarvoisuuden merkitystä, koska se yksipuolistaa myös pedagogisia metodeja. Sekä lahjakkaat että heikommat tarvitsevat vaihtoehtoja (keskitasoisuus heikentää kummankin edellytyksiä) edetä koulutuksessa kohti työelämää. Tällainen rakenteellinen muutos palvelisi sekä suomalaisia että maahanmuuttajia- ja järkiperäistäisi koulutusinflaatiota, antaisi laajempaa substanssia ja muodostaisi tasapuolisempaa pohjaa kaikille saavuttaa paikka yhteiskunnassa.

Lotta Rotin oivallisesti analysoimasta kulttuuriteemasta kommentoin lyhyesti, että vain vahva identiteetti voi elää rinnan toisen identiteetin rinnalla - vahva kulttuurinen identiteetti voidaan käsittää myös juuriksi, ja juurettomuus on iso syrjäytymisen aiheuttaja. Iivi Masson alkuperäisestä tekstistä kommentoin, että kulttuuri todella elää ja kommunikoi koko ajan muiden kulttuurien kanssa- ja vahva säilyttää erityispiirteensä, mutta voi ottaa vaikutteita muista tai vähintäänkin elää rinnakain rauhassa toisenlaisen kanssa.

Tähän olisi paljonkin muutakin kirjoitettavaa, kuten se, että monikulttuurisuuteen perustunut pilarimalli todella on saanut pohjakosketuksen eurooppalaisissa vähemmistöpolitiikoissa, ja nimenomaan Hollannissa ja Saksassa asiaa tutkitaan paljon. Suomi voi elää osin "ihanan" palvomisessa monikulttuurisuudessa, mutta tiedän täällä käyneen paljon tuon mainitsemani alan tutkijoita, ja kauan jo (yli 10 v.) Asiantuntijapiireissä heidän sanomansa ei ole jäänyt kokonaan kuulematta( esim. ghettoutuminen, jne.)mutta pelkään, että tämä taloustilanne ei anna rahkeita toteuttaa uudistuksia tarpeeksi vauhdilla.

Kiitokset vielä kerran hienosta ohjelmasta!

Hannele Kosonen

raakoja tosiasioita

Mistä "rodut" ovat tulleet? Olemme kaikki afrikkalaisia n. 70000 vuotta sitten edeltäjämme lähtivät kansainvaellukselle ja haarautuivat retkillään eri ilmastollisiin paikkoihin. Sopeuduimme ja väri vaihtui kullekin ominaiseksi, tämä tieto televisio-ohjelmista ei pyhistä kirjoista.

Eurooppaa ei ole, on vain Länsi-Aasia - maantieteellisesti kun karttaa osaa katsoa, tämä tieto siis karttapalloa tuijottaen. Jos Ural olisi joku raja Aasiaan niin missä raja etelämpänä?

Kulttuurievuluutio on hidas. Nyt vain tuntuu, että sadassa vuodessa olisi tapahtunut paljon, kun kyetään tuhoamaan ihmiskunta aika helposti.

Millä oikeudella "amerikkalaiset" (lue eurooppalaiset luuserit ja onnenonkijat sekä rehelliset ihmiset jotka eivät halunneet kuolla "Euroopassa" nälkään) ja "eurooppalaiset" sekä "japanilaiset" tai "australialaiset" (lue kommentti amerikkalaisista) tuhosivat alkuperäiskansat ja ottivat "kapitalistisesti" (?) omaisuudet maan ja veden haltuunsa? Riittääkö anteeksipyynnöt ja kelle?

Mikä nyt on toisin kuin maanosia valloitettaessa? Mikä nyt on toisin, paitsi että jonkun EU:n rajat saadaan umpeen, jos halutaan. Ekstremismi kasvaa, jos provosoidaan ja alistetaan leimaamalla, epätoivoiset ihmiset tekevät epätoivoisia tekoja - aika yksinkertaista että kosto elää, nykyoloissa koston kasvu on näkymätöntä, eletään aikoja jolloin satunnaisuus aivopestyjen ihmisten teossa laukeavat milloin ja mihin sattuu! Tästä kyllä saamme myös kiittää itseämme, kun emme kykene edes tasa-arvoon. Yhdenvertaisuus on se mihin todella pitäisi pyrkiä - edes lainsäädännöllisesti mutta se ei vaan tunnetuissa nykyisissä talousjärjestelmissä ole millään mahdollista.
Valitettavasti, kuten eräs tunnettu rauhan mies tapasi sanoa.

vapaa-ajattelija

Eipä tuohon enää voi vaikuttaa

Kun ihmisille ei haluta suoda erivapauksia ja vaaditaan yhdenmukaista kohtelua unohdetaan että ihmiset eivät ole kyvyiltään eivätkä lähtökohdiltaan identtisiä. Koulutuksessa on määrätty taitotaso jonka saavuttamisen katsotaan riittävän koulutuksen läpäisemiseen.

Jos maahanmuuttajilta vaaditaan "samaa" ts. samaa taitotasoa kuin syntysuomalaisilta, täytyy myös hyväksyä se tosiasia että kaikki suomalaiset eivät tavoita tarvitttavaa taitotasoa. Näin kiihotuspuhe siitä että "ulkkikset vievät työpaikat" kääntyykin moraalittomaksi, sillä jos maahanmuuttajalta vaaditaan jonkin tason saavuttamista, hänellä on oikeus myös reilusti ylittää se ja näin voittaa kilpailussa muut.

Tai toisinpäin: mikäli syntysuomalaiselle annetaan oikeus epäonnistua tavoitteissaan ja silti elää yhteiskunnan jäsenenä, sama mahdollisuus epäonnistumiseen ja silti yhteiskunnan tuen vastaanottamiseen täytyy suoda myös maahanmuuttajalle. Ihmisiltä ei voi vaatia täydellisyyttä, se on jälleen moraalitonta.

Kelpaamattomiksi maahanmuuttajiksi jäisivät siis ne tulijat joilla ei ole aikomustakaan sopeutua ja jotka tiesivät tämän jo tullessaan maahan. Käsittääkseni heitä ei päästetä maahan tälläkään hetkellä sillä maahansaapumiseksi vaaditaan työ- tai opiskelulupa, joita taas ei saa ellei paikkaa jo löydy.

Monikulttuurisuus ei kerro maailmasta mitään, kenellekään

Monikulttuurisuus, multiculturalism, ei ole synonyymi rotusyrjinnän vastustamiselle saati nykyistä avoimemman maahanmuuttopolitiikan kannattajien poliittinen taustateoria, ja tuskin muualla kuin Suomessa tällaista yksiulotteisuutta enää edes kuvitellaan. Kirjaimellinen monikulttuurisuus, samoin kuin abstrakti suvaitsevuus johtavat välittömästi käsitteellisiin ongelmiin. Ratkaisuja ei löydy käsitteiden analyysistä, vaan ne syntyvät käytännössä kansalaisyhteiskunnassa ja poliittisilla päätöksillä. Tällöin ”multikulttuurisuus” itse hajoaa, eikä sitä voi johdonmukaisesti sen enempää kannattaa kuin vastustaakaan.

Keski-Euroopassa kriittinen keskustelu paralleelliyhteiskunnasta, Parallelgesellschaften, syntyi joskus toissa vuosikymmenellä vastavoimaksi kirjaimelliselle monikulttuurisuudelle, ”jossa jokainen kulttuuriryhmä elää omien lakiensa mukaan” rinnakkain, toisiinsa liittymättä. Tämähän ei toimi yhteisessä julkisessa tilassa, ja tämähän ei ole totta, koska kulttuuripuhe ei ainoastaan kuvaa todellisuutta vaan myös tuottaa ihmisille ”kulttuureja” puheaktien ja niiden tukena olevan määrittelyvallan avulla. Imagoiltaan konservatiivinen paralleelliyhteiskuntadebatti voi käytännössä puolustaa yksilölliseen itsemääräämisoikeuteen tukeutuvia ryhmiä ja vähemmistöjä, jotka (imagoltaan ennen yhteiskuntakriittinen) multikulturalismi on saattanut altavastaajaan asemaan, mutta samalla se kyseenalaistaa niiden oman oikeutuksen: ”Eikö tuo nyt ainakin ole paralleeliyhteiskuntaa par excellence, Mikä oikeus teillä on elää omien normienne mukaan, jollette salli samaa oikeutta muillekin?”

Muualla maailmassa nämä kysymykset ovat usein konkretisoituneet sukupuolen, seksuaalisuuden ja niiden moninaisuuden näyttämöillä. Vähemmistöjärjestöt ovat esimerkiksi halunneet nostaa esille sen seikan, että islamilaistaustaiset toisen sukupolven siirtolaiset ovat joissakin kaupungeissa yliedustettuina vähemmistövastaisen katuväkivallan tekijöiden joukossa. Joskus tämä on tehty tahallisen provokatiiviseen ”Türken Raus” –tyyliin, kuten LSVB Berliinissä 2003. Tämähän on törkeätä mutta myös ilmeisen läpinäkyvää monikansallisen ja vastaanottavaisen yhteisön tuottamana. Vuonna 2009 toteutettiin saman järjestön aloitteesta ja osavaltion rahalla samaa asiaa tyylikkäämmin käsitellyt Liebe verdient Respekt –julistekampanja, jossa kolmea mahdollista kahdenvälistä seurustelusuhteen tyyppiä esittävällä kuvalla ja kolmella kielellä - saksaksi, turkiksi ja arabiaksi - opetetaan, että rakkaus ansaitsee kunnioitusta kaikissa muodoissaan. Kampanjan avajaisissa puna-punahallituksen pormestari Wowereit totesi, että Berliinissä ei ole sijaa homofobialle. Tähän eivät monikulttuurisuuden tai suvaitsevaisuuden paradoksit vaikuta, kun asia on kerran päätetty.

Wienissä, jossa sama kampanja toteutettiin samoin kuvin mutta eri taustoin ja ilman arabiaa, sitä mainostettiin nuorten monikulttuurisena kampanjana homofobiaa vastaan: Junge, multikulturelle Plakatkampagne gegen Homophobie. Tavallaan tämä tietysti pitää paikkansa koska kuvissa esiintyy sudanilaistaustainen homomies, joka tanssi edellisessä CSD-paraatissa kotimaansa Sudanin lipun alla. Hän toteaa haastattelussaan, että Berliini on paras paikka vaikka sudanilaisia on vähemmistönäyttämöllä kyllä aika vähän. Suuri osa kampanjan kohderyhmästä kyllä todennäköisesti sanoisi, ettei heillä ole tuollaista kulttuuria vaan pikemminkin päinvastoin. Samalla logiikalla saattaisi esimerkiksi Hollannista tai Tanskasta keksiä takavuosilta ”monikulttuurisia” kulttuurituotteita ja keskusteluja.

”Monikulttuurisuus” ei jäsennä todellisuutta, eikä se kelpaa ohjenuoraksi sen enempää ihmisystävällisen, maailmalle avoimen maahanmuuttopolitiikan kannattajille kuin vastustajillekaan.

Ilari Kiema

kiitos

kaikki ohjelman keskustelijat & toimittaja.
Vihdoinkin kiihkotonta, avointa keskustelua vaikeista aiheista. Hyssytelylllä, kieltämisellä ja sanahelinällä ei pitkälle päästä, kunnioituksella ja kuuntelemisella ehkä muutama askel eteenpäin. Iso kasa virtuaaliruusuja!

Niin, mitä se on se

Niin, mitä se on se monikulttuurisuus? Monikulttuurisuus tarkoittaa ennenkaikkea erilaisten ihmisten yhteiseloa. Näin ollen Suomikin on ollut aina monikulttuurinen. Jo kauan ennen ensimmäisenkään muslimin tai afrikkalaisen maahanmuuttajan astumista pyhälle suomalaiselle maaperälle.

Erityisesti suomalainen äärioikeisto on ihastunut monikulttuurisuus-sanaan. Tämä siksi, että he eivät tohdi puhua suoraan uskomuksistaan rotujen eriarvoisuuteen, vaan koittavat peittää rasisminsa akateemisesti katu-uskottavan kulttuuri-sanan alle. Sana rotu on korvattu sanalla kulttuuri.

On surullista, että osa suomalaisesta mediasta lähtee mukaan tähän vedätykseen. Aikana jolloin ihmisviha nostaa Suomessa päätään mm. kamalin tragedioin, olisi syytä tehdä jotain aivan muuta kuin tukea rasistista ihmisvihaa yhteiskuntaan kylväviä tahoja.

Miksi monikulttuurisuudesta eli erilaisten ihmisten yhteiselosta pitää tehdä niin iso numero? Äärioikeiston intressin ymmärrän, mutta en lakkaa ihmettelemästä etenkin median älyllistä ja moraalista alamittaisuutta asiassa.

Hieno keskustelu tärkeästä aiheesta

Keskustelu oli erinomaisen hieno. Monikulttuurisuus tarkoittaa eri asioita jo yksilöille, puhumattakaan eri ihmisistä. Yleensä ideologian asemaan nostettu monikulttuurisuus muuttuu kafkamaiseksi, jopa totalitarismin elementtejä sisältäväksi puhdasoppisuudeksi.

Kaikki keskustelijat esittivät mielipiteensä arkiajattelun tasolla, kuin myös juontaja. Keskustelu ei mielestäni ajautunut missään vaiheessa liian abstraktille tasolle. Soittajat edustivat kansan kriittistä osaa, mutta hienosti keskustelijat ja juontaja heidän kommenttinsa klaarasivat.

Oikeastaan monikulttuurisuus on kuulunut ihmislajin historiaan aivan alusta saakka. Kun lukee kirjoitettua historiaa, huomaa, miten eri yhteisöissä ja yhteiskunnissa on elänyt toisista kulttuureista tulevia ihmisiä. Heihin on suhtauduttu vaihtelevasti. Olisi tärkeää oppia vaikkapa antiikin Kreikan ja Rooman tavoista (hyvistä ja huonoista) tulla toimeen eri kulttuurivaikutteiden ja ihmisten kirjon kanssa.

Myös Intian historia on monikulttuurista ja nyky-Intia on Yhdysvaltain ja Euroopan valtioiden tapaan pluralistinen, so. hyvin monikulttuurinen. Konflikteja esiintyy, mutta toisaalta vastaavia konflikteja esiintyy myös muslimivaltio Pakistanissa. Nämäkin voisi tavallaan tulkita monikultuurisiksi, koska islamin eri virtauksissa on taustalla vanhoja heimoperinteitä ja uudempia vaikutteita. Taliban-kulttuuri sitä paitsi eroaa pastu-kulttuurista, vaikka länsimaissa nämä usein samastetaan.

-Jussi K. Niemelä