YK:n Ihmisoikeusjulistuksen mukaan jokaisella henkilöllä on vainottaessa oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Milloin on ihminen vainottu? Tätä on sopimuksissa täsmennetty: esimerkiksi vaino poliittisen toiminnan, etnisen kuuluvuuden, uskonnon ym. sellaisen perusteella oikeuttaa turvapaikkaan.
Nykyään artiklaa tulkitaan melko laajasti. Ns. humanitaarisen pakolaisuuden nimikkeellä pakolaisiksi lasketaan ihmiset, jotka tulevat rauhattomiksi tai vaarallisiksi luokitelluista maista, riippumatta siitä, ovatko he henkilökohtaisesti tai ryhmäkohtaisesti vainottuja. Tai jos turvapaikanhakijalle turvapaikkaa ei myönnetä, hänen kotimaansa kaoottisuuden takia hänelle kuitenkin myönnetään helposti oleskelulupa humanitaarisista syistä.
Yhdysvalloissa turvapaikan saaneet saavat automaattisesti työluvan, Suomessa oleskelulupaa odottaessa työnteko ei ole hakijalle sallittua. Sen sijaan sosiaaliavustukset ovat tarjolla kaikille maassa asuville. Viime viikon MOT-ohjelma kiinnitti huomiota pakolaisten saamaan sosiaaliturvaan ja herätti paljon keskustelua.
Jotkut pelkäävät, että kouluttamattomien pakolaisten elättäminen nakertaa jo hyvinvointivaltion perusteita. Samaan aikaan kuitenkin yksittäisiä turvapaikkahakemuksia hylätään ihmisiltä, jotka ovat ilmiselvästi vainottuja ja suojelun tarpeessa.
Verrataan kahta tapausta: somaliäiti, joka saa oleskeluluvan valheellisen perheenyhdistämisen perusteella, saa valheen paljastuessa jäädä maahan ja tuoda vielä perässään perheenyhdistämisen perusteella oikean perheensä. Toisaalta iranilainen kurdiaktiivi, jonka perheenjäseniä on tapettu Iranissa ja jota odottaa kotonaan kuolemanrangaistus, palautetaan Iraniin: “suojelun tarvetta ei ole”.
Onko oikea vaino Suomessa turvapaikan saannin kriteeri? Onko se sitä koskaan ollutkaan? Neuvostoliiton pakolaiset kiersivät Suomen aikoinaan kaukaa. Onko tänäkin päivänä poliittinen realismi tärkeämpää kuin yksittäisten ihmisten kohtalo – ja omatuntoamme rauhoitetaan anteliaalla politiikalla humanitaarisia pakolaisia kohtaan?
Poliittinen realismi ja esimerkkitapaukset
Iivi kysyy: "Onko tänäkin päivänä poliittinen realismi tärkeämpää kuin yksittäisten ihmisten kohtalo?"
Miten on ymmärrettävä poliittinen realismi Iivin mainitsemien esimerkkitapausten selittäjänä? Miten poliittinen realismi pakottaisi meidät ottamaan nöyrästi kaikki mitä Somaliasta tulee, mutta Iranille voisimme viitata kintaalla? Vai onko meidän päinvastoin oltava Iranin suhteen varpaisillamme, niin että emme tunnusta sieltä tulevien pakolaisten suojelutarvetta kuten emme voineet tunnustaa neuvostopakolaistenkaan suojelutarvetta?