Skip navigation.
Home

SUORAA PUHETTA MANIFESTI NUMERO 5 / 2010 :TEEMANA VENÄLÄISVÄHEMMISTÖ SUOMESSA

Venäjä, Venäjä, Venäjä. Vaikka ministeri Jyri Häkämiehen taannoinen julistus sai Suomessa paljon vastareaktioita, oli hän epäilemättä oikeassa. Venäjä on haasteemme, joskaan ei pelkästään sitä.

70-luvulla suomalainen älymystö ihaili kuvitelmaansa Neuvostoliitosta, vaikka sen raaka todellisuus oli kaikkien avosilmin kulkevien näkyvissä ihan täällä vieressä. Nyt Venäjä on tavallaan lähempänä. Rajat ovat avoimempia, rajakauppa vilkasta ja venäjänkielisten asukkaiden määrä Suomessa kasvaa kovaa vauhtia.

Suomalaiset ovat valtiouskovaista kansaa. He vetävät helposti vertausmerkin valtion ja sen kansalaisten välille, vaikka jälkimmäiset olisivat niinkin skeptisiä omaa valtiotaan kohtaan kuin sitä oli neuvosto-venäläinen ”intelligentsija” Niin sitten idässä asuvaa kansaa on pidetty neukkuina ja ryssinä, samaan aikaan kuin suurta naapurivaltiota ei ole uskallettu tarkastella kovinkaan kriittisesti. Ihmisten leimaaminen on helpompaa, turvallisempaa.

Tämän päivän Venäjä on vaikea paikka. 90-luvun toiveikkaasta kehityksestä huolimatta maasta ei ole tullut demokraattista, vaan se on muuttunut autoritääriseksi ja monin tavoin vaikeaksi, varsinkin omille kansalaisilleen? Mutta myös naapureilleen.

Suomi valtiona tasapainottelee pragmaattisten hyvien itäsuhteiden ja eurooppalaisten arvojen välillä, samaan aikaan kun kansa totuttelee elämään rinnakkain uusien naapureiden kanssa ja ihmettelee yhä kasaantuvia ikäviä uutisia idästä: toimittajien ja ihmisoikeusaktivistien murhia, ääriliikkeiden kasvua ja kurjuuden palaamista arkeen.

YYA-sopimuksen takia Suomi ei ollut Neuvostoliiton toisinajattelijoille suosiollinen pakopaikka. Nyt solidaarisuus naapurivaltion rohkeiden ajattelijoiden kanssa on ainakin periaatteessa mahdollista. Emme tarvitse ryssittelyä, mutta avointa ja rohkeata kriittisyyttä kylläkin. Arvostakaamme parasta venäläistä henkeä - Saharovin henkeä - ja niitä rohkeita ihmisiä, jotka sitä vielä edustavat, rajan takana tai täällä meidän joukossamme!

Nuorille lisää kontakteja venäläisten kanssa

Monelle nuorelle Venäjä on yhä vieras, pelottava paikka, josta kantautuu vain huonoja uutisia. Vielä omilla evakkoisovanhemmillani on ollut arkipäivän kosketus venäläisiin, kylissä asuneisiin sotavankeihin ja Neuvostoliiton hajottua vanhojen kotipaikkojen vieraanvaraisiin, vodkaryyppyä tarjoaviin emäntiin. Heillä tavallisen venäläisen ja valtion erottelu on selkeästi mielessä, ja valtiota moititaan, ihmiset kohdataan ihmisinä, ei ryssinä.

Suomen kasvava venäjänkielinen vähemmistö auttaa korjaamaan railoa, joka on avautunut nuorempien sukupolvien mieliin - siis meidän, joilla on Neuvostoliitosta vain hatarat muistot ja joille 1990-luvun Venäjästä kerrottiin mafian riivaamana nälkäisten ihmisten maana, ei toisinajattelijoiden paratiisina. Arkipäivän kontakteja pitäisi vain pystyä lisäämään eikä eristäytyä omiin lokeroihinsa.

Anneli Ahonen, toimittaja, Pietari

Neuvosto-Venäjä oli Suomen pelastus

Veli venäläistä on aivan turha parjata.

Sotien jälkeen Suomen teollisuus lähti nousuun kiitos Neuvostoliiton. Sotakorvausten jälkeen itä naapuriin tungettiin kaikki mahdollinen ja neovostoliittolainen maksoi.

Suomen teollisuus kehittyi ja elintaso nousi.

Suomi voi kiittää Venäjää nykyisestä elintasostaan.

Hyvä Iivi!!

Suomessa ei ole koskaan pystytty käymään vapautunutta keskustelua Suomen ja Venäjän suhteista. En tiedä onko syy sotaa edeltävässä ajassa, sodassa, Neuvostoliitosta vai Venäjän uudesta noususta.

Pelko ja katkeruus on vaivannut Suomea aivan liian kauan. Kyllä siinä Vasil on nauranut partoihinsa kun härmän jätkä on ollut rähmällään Kremliin ja Moskovaan.

Suomi on missannut mahdollisuutensa EU:ssa Venäjä tuntijana ja on liian usein piiloutunut EU:n loppumattomien byrokratisten käytävien loppumattomaan uumeniin.

Rohkeutta keskusteluun ja Suomen ja Venäjän suhde 2010-luvulle!

Onko tämä suoraa puhetta

Turkulainen soittaja totesi, että Californiaan menevät ne, jotka haluavat itse pärjätä ja meille ne, jotka odottavat helppoa yhteiskunnan tukeema elämää.
Jukka Mallinen ilmoitti olevansa soittajan kaikkien kommentien kanssa samaa mieltä.
Iivi Anna Masso sen sijaan suorastaan esti keskustelun tästä yllä olevasta kysymyksestä toteamalla että "kaikissa kansoissa on monenlaisia yksilöitä". Tämähän on totuus mutta olisi ollut kivaa kuulla Jukka Mallisen mielipide esitetystä väitteestä.

Rehellistä arviointia

Sattuivat oivallisesti peräkkäin keskustelut monikielisyydestä (monien harjoittama hämmästyttävä alkeellinen suomenruotsalaisten haukkuminen) ja vieläpä Runebergin päivän jälkeen tämä keskustelu Venäjästä.

Suomalaisten kannalta olennaisin asia lienee, että tänne tuli ensin Ruotsi, joka liitti meidät eurooppalaiseen ja erityisesti pohjoismaiseen, maailman demokraattisimmaksi kehittyneeseen kulttuuripiiriin eikä Venäjä, joka ainakin valtiollisen politiikkansa kannalta on selvästi todettava Tsingis-kaanin perillinen.

En ole erityisen iloinen Suomeen kertyvistä venäläisistä, he ovat Venäjälle samanlainen veruke julmisteluun ja kyykyttämiseen kuin Viron tai minkä tahansa lähellä olevan pienen valtakunnan venäläiset. Venäjä onneksi muistuttaa todellisesta olemuksestaan suhteellisen usein, viimeksi Virossa järjestetyt mellakat ja hyökkäys Georgiaan. Jokainen saa tietysti sinisilmäisesti ihastella mitä tahansa.

Yleensä suurvalloiksi itseään nimittävien vähäpätöisvaltioiden toiminta on samanhenkistä. USA:n hyökättyä varastamaan Irakin öljyä piti Venäjän näyttää voimansa Georgiassa. Toimintaa voisi verrata kaupunkeja terrorisoivien katujengien toimintaan: kun toisen jengin johtaja hakkasi yksinäisen pikkupojan tupakka-askin takia toisenkin johtajan piti näyttää voimansa hakkaamalla toinen pikkupoika "kun se v-li mulle".

Toinen suurvaltoihin sopiva vertaus tulee myös hakematta mieleen. Ne ovat kuin keski-ikäinen vahvarakenteinen, aikoinaan joskus kovasti töitä tehnyt, mutta alkuaankin pahapäinen rakennusmies, joka nyt viidennelle kympille ehdittyään on alkoholisoiduttuaakin voimakas ja entistä arvaamattomampi ja häjympi. Tämän sankarin nähdessään tavallinen eläjä heti siirtyy kadun toiselle puolelle ja yrittää olla näkymätön. Näiden suurvaltojen suhteen on toisin. Ei ole kadun toista puolta. On vain otettava turpiinsa, jos suurvalta sattuu olemaan sillä päällä.

Satunnaisesti Suomesa tapaamani yksittäiset venäläiset ovat olleet hyväkäytöksisiä. En ole joutunut/päässyt hoitamaan asioita heidän kanssaan, niin etten tiedä, millaista se sitten olisi ollut.

Vai kaikki mahdollinen ja mahdoton

Olin 70-luvun lopulla töissä korjaustelakalla. Ei todellakaan "tungettu" mitä tahansa. Olivat ainakin Sudoimportin tarkastajat kovinkin tarkkoja herroja. Samantapaista olen kuullut muiltakin aloilta.

"Kiitos Neuvostoliiton" Suomi ei oppinut kilpailemaan länsimarkkinoilla niinkuin Ruotsi.

Neuvostoliiton romahdettua tulikin sitten oikein kunnon lama, kun neljännes vientimarkkinoista hävisi.

Miten meillä on demokratian laita?

Kovasti oltiin huolestuneita Venäjän demokratiasta taas. Mitä on demokratia? Onko Suomessa tai USA:ssa demokratia?

Jos tämä superlama olisi lähtenyt vyörymään Venäjältä, mitä olisi tapahtunut? Suomi ja jenkit olisivat varmaan hyökänneet Venäjälle...mutta kun lama on kotoisin USA:sta on kaikki ihan ookoo...ts.mitään jenkkikriittistä keskustelua ei käydä. Ikinä. Miksi?

Mallinen ei ole mallikelpoinen

Voi miten masentavaa kuunneltavaa oli suoraa puhetta. Se oli suoraa puhetta kahden kansan ystävyyssuhteita vastaan. J.Mallinen siellä repi rikki kaikki yrityksetkin kääntää keskustelu myönteisyyden suuntaan.

Aikuislukiossamme venäjää opiskelevalle ryhmällemme tarjottiin mahdollisuus Tsehovin Lokin seuraamiseen Helsingin kaupunginteatterissa "suoraa puhetta"-ohjelmaa edeltävänä iltana. Vieraileva venäläinen näyttelijäkaarti oli kerta kaikkiaan upea. Esitys oli vaikuttavin teatteriesitys, minkä olen nähnyt. Esityksen jälkeen täpötäysi teatterisali osoitti pitkään suosiotaan rytmikkäästi käsiään yhteen taputtaen. J. Mallinen varmaan julistaisi meidät mukanaolleet uussuomettumisen pahimmiksi puolestapuhujiksi.

Kuinka mies kehtasikin ohjelmassa vetää esiin kaikki kommunismin ja natsismin rinnastamisväitteensä, Karjalan palauttamisen ja jopa Krimin tukikohdat. Eikö sinne radioon saada ketään sivistyneempää henkilöä puhumaan Suomen ja Venäjän kansojen yhteistyöstä.

Palatessani Tsehovin teatteriesityksen jälkeen kotiin lauhassa talvi-illassa tunsin pitkästä aikaa jonkinlaista ylevää tunnetta ihmisyyden sisäisestä olemuksesta. Seuraavan päivän suoraa puhetta lannisti mieltä. Kun ryhdyin lukemaan tulevan viikon venäjän läksyä, äkkiä tuntui, että kannattaako tämä lukeminen. Saadaanko me mitään todellista edistystä aikaan Suomen ja venäjän suhteissa? Aina ilmestyy puskista joku Mallinen, joka kaivaa menneisyyden pohjamudat esiin.

kiitos loistavasta ohjelmasta

Suurkiitos hyvästä ohjelmasta.Oli riipaisevaa kuulla turkulaisen Inna O:n järkytyksestä hänen tajuttuaan kuinka laajalti stalinismi vieläkin lymyää suomalaisen eliitin kaapeissa.Sitä moni suree mutta harvoin siitä puhutaan yhtä suoraan ja sydämeenkäyvästi. Kiitos!!!!
margi-naali

margi-naali jatkaa ...

Haluan vielä kiittää toisen aran aiheen vilauttamisesta, sekin Inna O:n loistavasta puheenvuorosta. Inna O. mainitsi Venäjän ortodoksikirkon toivivan tavalla mikä suosii uusnatsien levittäytymistä Venäjällä. Tähän aiheeseen olisi tärkeä palata, sehän koskee myös meitä ja toista valtionkirkkoamme. Parin viime vuosikymmenen ajan on Suomessa esim juuri tällä radiokanavalla hehkutettu epämääräistä bysanttikulttia. Se ei nouse perinteisestä ortodoksiväestöstä vaan on kodittomien entisten stalinistien nykyisten käännynnäisortodoksien viljelemää hörhöilyä. Miksi seitsemänkymmenluvun "nuorison etujoukko" on siirtynyt hämärään panslavismiin? Ei liene ortodoksikirkolla helppoa näiden höyrypäiden kanssa. No yksi selitys voi olla että perinteinen länsimainen konservatismi ei ole tuottanut sekään mitään täällä meillä. Elämme ideologiatyhjiössä.

Venäjän kansallisuustunne

Keskustelussa sivuttiin venäjän voimistuvaa kansallisuustunnetta. Asiaa väheksyttiin. Hyvä muuistaa että Venäjälllä muutettiin lakeja niin, että armeijan tehtävä on nyt lakienkin velvoittamana "huolehtia venäläisten turvallisuudesta maan rajojen ulkopuolellakin". Tälläistä lakia ei ole missään muualla, ei Suomenkaan puolustusvoimat lain mukaan turvaa kansalaistensa oikeuksia esim. Ruotsissa. Vaarallista. Suomessa on virallisesti n. 50000 venäläistä. Ongelmana eivät ole ne jotka tänne tulevat virallisin maahantulopaperein. Ongelmaksi muodutuvat ne jotka jäävät tänne luvatta ja heitä on jo paljon, useita tuhansia. Tänne luvatta jääneet eivät voi mennä töihin vaan joutuvat hankkimaan elantonsa muilla keinoin ja ghettoutuvat omiin piireihinsä ja elättävät itsensä rikollisesti. Näissä oloissa syrjäydytään ja kansallisuustunne voimistuu. Entäpä jos näistä henkilöistä muodostuu tänne vähemmistö joka sitten pyytä apua Äiti Venäjältä huonoihin oloihinsa. Pelottava ajatus.

Venäjän kansallisuustunne

Keskustelussa sivuttiin venäjän voimistuvaa kansallisuustunnetta. Asiaa väheksyttiin. Hyvä muuistaa että Venäjälllä muutettiin lakeja niin, että armeijan tehtävä on nyt lakienkin velvoittamana "huolehtia venäläisten turvallisuudesta maan rajojen ulkopuolellakin". Tälläistä lakia ei ole missään muualla, ei Suomenkaan puolustusvoimat lain mukaan turvaa kansalaistensa oikeuksia esim. Ruotsissa. Vaarallista. Suomessa on virallisesti n. 50000 venäläistä. Ongelmana eivät ole ne jotka tänne tulevat virallisin maahantulopaperein. Ongelmaksi muodutuvat ne jotka jäävät tänne luvatta ja heitä on jo paljon, useita tuhansia. Tänne luvatta jääneet eivät voi mennä töihin vaan joutuvat hankkimaan elantonsa muilla keinoin ja ghettoutuvat omiin piireihinsä ja elättävät itsensä rikollisesti. Näissä oloissa syrjäydytään ja kansallisuustunne voimistuu. Entäpä jos näistä henkilöistä muodostuu tänne vähemmistö joka sitten pyytä apua Äiti Venäjältä huonoihin oloihinsa.