Lukupiirissä vuosi vaihtuu klassikkokirjalla jota on pidetty kioskikirjana. On siitä tehty tohtorinväitöskin. Ja tietysti sen ympärille on rakentunut kokonainen dynastia, joka valvoo Burroughsin luomuksen teitä ja tulevia toimia; Tarzanyhtiö on tuottoisa business.
Miten moni ekaluokkalainen haaveilee ehkä vieläkin elämästä apinoiden parissa, elämästä puiden suojissa, kaukana kavala maailma. Se oli minun ykkösfantasiani v.-56.
Kuka nyt lukee Tarzania? Vieläkö Apinoiden Tarzan sykähdyttää?
Maailman kuuluisimpia vaihdokastarinoita se ainakin on.
Ja Tarzan varmasti myös yksi niistä miehen malleista, joihin vieläkin viitataan.
Kuka hyvässä kuka pahassa. Milloin missäkin mielessä.
Apinamies voitti Neiti Etsivän
Tarzan-kirjat kuuluvat omaan lapsuuteeni (s. 1978) ja nuoruuteeni erottamattomasti. Tarkkaan en enää muista, miten kirjat löysin, mutta elävästi on jäänyt mieleen tyttökavereiden hieman hölmistyneet ilmeet, kun he esittelivät Neiti Etsiviään ja romanttisia romaanejaan, ja minä kaivoin laukusta Tarzanit.
Olen kahlannut koko suomennetun kirjasarjan läpi moneen kertaan, viimeisin taisi olla lukioiässä. Kun nyt kymmenen vuotta myöhemmin tartuin jälleen Apinoiden Tarzaniin, huomasin hieman surullisena lukukokemuksen muuttuneen. Näinhän käy tietysti kaikille lapsuuden nostalgisille kokemuksille. Aikuisen silmäni nostivat tekstistä nyt ärsyttävyyteen asti tekstin rasistisia ja sovinistisia piirteitä, jotka toki kuuluvat 1900-luvun alun maailmankuvaan. Apinoiden Tarzan on mielestäni puhtaampi kahtiajaotteiluista kuin Burroughsin myöhemmät Tarzan-teokset: lieneekö mies kyynistynyt vanhetessaan...
Luontoelämykset olivat lukukokemuksessa sentään ennallaan. Pimeä viidakko, missä vaarat vaanivat ja siellä metsän jumala, joka suvereenisti voittaa kaikki eteensä tulevat esteet. Siinä minun teini-idolini.