Leo Tolstoin romaanijärkäle Sota ja rauha ilmestyi vuonna 1869. Monet muistavat ehkä lukeneensa kirjan etsikkovuosinaan maailmankuvansa rakennuspuiksi.
Mitä kirjan maailmankuvasta on jäänyt omaan ajatteluun? Vai onko Sota ja rauha vain eeppisen lavea kohtalonsinfonia, jonka sukutarinat vetoavat lukijaan? Ovatko Sodan ja rauhan pitkät taistelukuvaukset erottamaton osa teoksen filosofiaa vai strategiapeliin verrattavaa sota-aiheista viihdykettä?
Tammi on julkaissut romaanista "kevytversion", josta sanotaan sen sisältävän enemmän rauhaa kuin sotaa. Lyhyt Sota ja rauha on herättänyt ankaraa päänpuistelua, mutta version historia on mielenkiintoinen.
Sanotaan Tolstoin kirjoittaneen sen ensin lyhyeen muotoon ja sitten kustantajan toivomuksesta lisänneen sotatantereen osuutta kertomuksessa. Mahtaakohan nyt ilmestynyt lyhyt Sota ja rauha olla naislukijoiden toiveiden mukainen?
Uteliaisuutta se ainakin herättää. Tammen kustannustoimittaja Vappu Orlov lähetti Tarleena Sammalkorvelle kirjeen, jossa hän pohdiskeli uutta laitosta tähän tapaan:
"...Minusta tässä ensimmäisessä versiossa oli mielenkiintoista mm. kirjailijan esipuhe, jossa hän korostaa, että hänelle tuttua ja myös mielenkiintoista on vain ylimystön elämänpiiri. Kirjan henkilöt ovatkin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ylimpiin yhteiskuntaluokkiin kuuluvia. Tiesitkö muuten, että kirjaan sisältyy Tolstoin omien vanhempien rakkaustarina? En paljasta siitä sen enempää kuin että hänen isännimensä on Nikolajevitsh ja hänen äitinsä omaa sukua Volkonskaja..."
Sodan ja rauhan televisioversiosta
Sota ja rauha lähetettiin muistaakseni televisiosarjana joskus 1970-luvulla. Siitä jäi mieleeni kotona käsitöitä yms. tekevien ja ODOTTAVIEN naisten (mikseipä miestenkin) odotus. Juuri se odotus kaikessa arkipäiväisyydessään. Ja se, että vaikka miehiä kaatui kuin meren mutaa, niin siellä turvallisessa kotiympäristössä kaikki rakkausasiatkin olivat lähes kuin tavallisesti. Ylipäätään se ällistyttti, että tavallinen arki jatkui vaan, vaikka kuolinviestejä oli odotettavissa koska tahansa. Nämä ihmiset vain jatkoivat tavallista arkeaan, tekivät tavallisia elämänsuunnitelmia - ja se oli oikein. (Se oli esitetty siten, että se oli oikein, niin piti olla.)