Skip navigation.
Home

Kuinka köyhä lomailee?

(YLE Radio 1 ti 1.7. klo 9.06 - 10.00)

Lomailun tavat ovat sosiaalisen muutoksen keskellä liikkeessä. Nykyään moni haluaa viettää lomansa rahojaan törsäämättä, köyhästi. Eikä aina oikein tiedä, koska kukakin on lomalla vai eikö ole.

Agraarikulttuurissa eläneet ihmiset eivät tuijottaneet viisareita. Kello tunki kansan elämään, kun väkeä siirtyi pelloilta tehtaisiin.

Yritykset tarvitsivat säntillistä ja ryhdikästä työväkeä, joka ei vaihda vapaalle milloin sattuu. Lomailu alkoi seurata kalenteria.

Maalta kaupunkiin muuttavassa yhteiskunnassa valtiovalta, tehtaiden patruunat, työväenliike ja ammattiyhdistysliike ohjasivat työläisperheitä sosiaaliseen lomatoimintaan.

Helsingin Vanhankaupunginlahdesta tuli 1900-luvun alussa köyhälistön lomalaidun, Pitkänsillan pohjoispuolen työväenyhdyskunnan virkistyspaikka.

Elintason myötä työläisistä on tullut palkansaajia ja toimihenkilöitä, jotka uskovat yksilöllisyyden ja vapauden nimeen.

Tämä näkyy lomanviettotapojen erilaistumisena. Työn ja vapaa-ajan suhde liikkuu yhä.

Informaatiotaloudessa ollaan välillä vapaalla ja töissä yhtä aikaa. Köyhästi, vähemmän kuluttavasti lomailu on nyt yksilön oma valinta.