(YLE Radio 1, ma 17.11.2008 klo 9.06-10.00)
Markus Kajo tarjoaa kuuntelijoille tämän kerran aluksi oman ehtotuksensa uusiksi kuukaudennimiksi.
Ensimmäisessä radioarkiston jutussa palataan 1964 itärajaa seikkailleiden toimittajien Adolf Turakaisen ja Mauri Soikkasen seuraan.
Kesäkuussa, ei vaan gallenissa 1964 he vierailivat Maikun talon tuvassa Kuusamon Lämsässä.
Reportterit olivat tavoittaneet juhannuksena tuvan pöydän ääreen joukon Heiskasia. Nämä kertoivat itärajan siirron ja teiden rakentamisen vaikutuksista syrjäseutujen elämään. Puhe oli niin tyttöjen kuin kauppareittien muuttamisesta.
Uskomaton on Kajon tarjoama toinen tarina inkeriläisen Antti Hämäläisen vaiheista vuoden 1916 turbulensseissa Venäjällä.
Kansakoulutarkastajaksi päätynyt Hämäläinen selvisi kuin ihmeen kaupalla I maailmansodasta ja tsaarin asemaa koskeneista kahakoista.
Ihmeellisistä vaiheista Hämäläinen kertoo. Kuka meistä olisi toiminut päivystävänä teloittajana Pietarissa?
Muistikuvia Antti Hämäläisestä
Antti Hämäläinen toimi kansakoulutarkastajana Turun ympäryskunnissa 1950-luvulla. Syksyllä 1955 vihittiin käyttöön Moision koulu Maarian kunnassa. Hän oli näissä kekkereissä mukana, itse en ollut.
Melbournen olympialaisten aikana 1956 Hämäläinen suoritti koulussa tarkastuksen. Hän kävi myös oppitunteja seuraamassa. Kun hän kävi sillä luokalla, jossa itse olin, seurasimme radiosta pituushyppyä. Jorma Valkama oli hyppyvuorossa. Hyppyyn ei tullut pituutta riittävästi. Olimme hieman pettyneitä. Hämäläinen totesi tähän: "Hyppy oli ihan hyvä, mutta lankku oli väärässä paikassa."
Hämäläinen vaikutti varsin lupsakkaalta mieheltä. Joten oli vaikea uskoa hänen toimineen aikaisemmin sotilasuralla. Radio-ohjelman jälkeen soitin entiselle opettajalleni ja kerroin Hämäläisen haastattelusta. Jossain yhteydessä Hämäläinen oli kertonut entiselle opettajalleni inkeriläisestä taustastaan. Sen sijaan ohjelmassa mainitut asiat olivat hänelle uusia.