(YLE Radio 1 maanantaina 2.3.2009 klo 9.05 - 10.00)
Hevonen on ollut Suomen kuljetusten selkäranka silloin kun ei junia kulkenut kuin muutamalla pätkällä Etelä-Suomessa ja autoja ei ollut vielä keksitykään. Meillä vaikutti tuolloin hevosmiesten ammattiryhmä joita kutsuttiin rahtiajureiksi. Ruotsin ja Venäjän välisessä kaupassa saattoi aikoinaan Kuopion läpi kulkea päivässä satoja rahtihevosia. Kuulemme tällä kertaa kuinka Taavetti Hynynen Sonkajärveltä muistelee nuoruutensa rahtiajuri vuosia.
Nykyisen talouden taantuman aikana on hyvä palauttaa mieliin miten surkeasti on asiat ennen olleet. Pekka Tiilikainen haastatteli vuonna 1955 tuolloin 94-vuotiasta leskirouva Olga Jokista, joka vielä muisti nälkävuoden 1867.
Ettei ohjelmasta jäisi ihan surkea mieli muistellaan lopuksi iloisempia asioita. Tiedättekö mikä on hoijakka? Vanhempi väki varmaan muistaa, mutta nuoremmille tällainen vekotin lienee tänä päivänä tuiki tuntematon. Heikki Kivimäki muistelee Niilo Ihamäen haastattelussa sitä kuinka entisaikaan pääsi markkinahoijakasta nauttimaan. Hurjaa kyytiä on haluttu jo ennen huvipuistojen aikaa.
Uusvanha sanonta
Ehdokas uussanonnaksi, jolle lienee tarvetta:
"pysyy kuin hirvikärpänen perskarvoissa." (kiinnittyminen)
Ps. Kumpaakohan sanaa esi-isämme käyttivät ensin: persiljaa vai iljanteista? Ja miksiköhän rehut eivät miehille kelpaa...