Skip navigation.
Home

Takaisin Karjalaan

(YLE Radio 1 ma 19.5.2008 klo 9.06-10.00)

Markus Kajon Karjalanmatka jatkuu taas Kannaksella. Nyt vuorossa on Koiviston satama, jossa kuninkaallisia on seilannut vuosisatojen varrella ruuhkaksi asti.

Eero Viitasen elokuussa 1939 toimittamassa jutussa kohdataan mm. Tuomas-piispa, Mauno Liehakko ja Kustaa II Adolf. Viitanen jututtaa myös sataman merimiehiä 3 viikkoa ennen II maailmansodan alkua.

Jutussa "Tukka putkella apteekkiin" kuulemme lappeenrantalaisen Greta Valveen nuoruusmuistoja. Hän oli ensimmäisiä naisia apteekin tiskin takana.

Vaikkei naisella ollutkaan helppoa aiemmin miesten hallitsemassa ammatissa, yksi asia kuitenkin oli helpotus. Naisia ei epäilty spriikanisterien katoamisesta.

Ohjelman lopuksi palataan vanhaan Karjalaan, Viipuriin. Toimittaja Annikki Arni muisteli 60-luvun puolivälissä iloisia, ystävällisiä, välittömiä, suvaitsevaisia ja kansainvälisiä viipurilaisia.

Takaisin Karjalaan

Helsinki 20.5.08

Kiitän hyvästä ohjelmasarjasta. On ilo kuunnella. Vanhat haastattelunauhat ovat kielellisesti hupaisia. On niin mukava kuunnella "muinaisten toimittajien" nykyisestä poikkeavan kotikutoista haastattelua. Nykyään ei todella kuule esim. kommenttia "vai sillä lailla", oikeastaan ihan vahinko. Nykytoimittaja tuntuu aina tietävän enemmän kuin haastateltava, ehkä ennenkin, mutta tyyli oli niin myönteinen.

Marja-Liisa Ripatti

Kauppalanjohtaja Yrjö Ervolan haastattelu

Olipa mielenkiintoista kuulla haastateltavan mieheni sukulaista, joka 1939 toimi Koiviston kauppalanjohtajana. Hän kuoli sota-aikana, joten juuri kukaan elossa oleva sukulainen ei ole kuullut hänen ääntänsä. En nyt muista minkä ikäisiä olivat hänen kaksi tytärtään Yrjö Ervolan kuollessa. He saattavat muistaa isänsä.
Satuinpa reissaamaan muutamia vuosia sitten rajan takana. Matkalla oli mukana pari vuonna 1939 rajan pinnassa Rajajoen lähellä asunutta henkilöä.
Henkilö A kertoi, että he venäjänkielen taitoisina kuuntelivat Neuvostoliiton radiota ja panivat merkille, että siellä nostatettiin taisteluhenkeä. Oli kuulemma laulettu laulua, jossa sanottiin, että jos huomenna tulee sota, niin tänään olemme jo valmiit.
Henkilö B oli eläkkeellä oleva, 89-vuotias Helsingin lauttasaaren oppikoulun entinen rehtori. Hän oli ollut silloin asevelvollisuuttaan suorittamassa rajajoukoissa ja sijoitettuna Koivistolle. Rajajoella he olivat viettäneet upseerikastajaisiaan ja niissä merkeissä mm. uineet Rajajoessa. Upseerikastajaiset oli pidetty viimeisenä sotaa edeltävänä iltana 1939. Hänen kaverinsa oli ollut silloin vartiovuorossa ja siten vartiotornissa. Tornista näki Mainilaan. Kun sitten aikanaan Mainilan laukaukset ammuttiin, niin tämä henkilö B sekä muutkin kuulivat ne. Tornissa ollut oli nähnytkin jotain touhua Mainilan puolella olevan ladon liepeillä. Vartiotornissa ollut sotilas oli sitten marsalkka Mannerheimin kuultavana kokemustensa ja havaintojensa vuoksi. Ladon seinässä oli ollut joku iskulause.
Upseerikastajaisten jälkeisenä aamuna sitten rajan yli oli tullut tulvimalla väkeä. Muistaakseni henkilö B kertoi, että venäläiset eivät olleet tulleet missään sotilaalli-sessa järjestyksessä. Suomalaiset ampuivat heitä suuriin läjiin. Samaan aikaan oli tehty ensimmäinen pommitus Koivistolle. Muistaakseni tätä henkilöä B on sittemmin haastateltu myös radiossa näistä muistoistaan.