Maanantaina 5.10.2009 YLE Radio 1:ssä klo 9.05 - 10.00.
Tuntureista paukahtaa mieleen sopulit - ellei jopa peräti tunturisopulit. Ja samalla mieleen tulvahtaa ties minkä moisia jyrsijöitä ja muita piennisäkkäitä. Tiedustelisinkin retorisesti: lienevätkö kaikki nykyiset eläinlajit tarpeellisia, vai esiintyykö tarpeetonta redundanssia? Jos näin on, siitä ei tule mainita kyseisille lajeille, sillä mikään nisäkäs- tai muu laji ei haluaisi varmaankaan todeta lajikokouksessaan, että Hei jätkät, likat hei. Me ollaan kuulemma ihan suotta...
turhia lajeja!
Turhia lajeja on luonnossa paljon, senhän tietää jokainen joka on katsellut lauantaina saunan jälkeen Avaraa luontoa telkkarista. Ja uusia lajeja tulee koko ajan lisää, kun tieteilijät huomaavat, että jollakin tirpusella on yksi pyrstösulka vähän erilainen kuin muut. Uusi lintulaji! Tieteellinen sensaatio!
Ehdotankin rationalisointia aluksi vaikka lintulajien suhteen. Karsitaan rankalla kädellä: otetaan ensi viikon maanantaista alkaen käyttöön uudet nimet linnuille: PIKKULINTU (suunnilleen varpusen kokoiset), RÄÄHKÄLINTU (varikset ja muut sellaiset), VESILINTU (sorsat sun muut) ja sitten voisi olla vielä ISOT LINNUT.
Olisi lintuharrastajillakin paljon helpompaa, neljällä lajilla pääsisi valtakunnan bongarien Guruksi!
Voisi olla vielä viideskin laji, MEHTÄLINTU (metsot ja teeret ja pyyt), vaan kun ei niitä niin usein pääse näkemään niin sama vaikka olisi vain neljä lajia.