Skip navigation.
Home

Tanssiaisten pyörteissä

Torstaina 27.11. klo 13.15. Uusinta perjantaina 28.11. klo 18.00. Ohjelma on viikon ajan ensilähetyksen jälkeen kuunneltavissa oikealla palstalla.

Pjotr Tsaikovskin tenhoava laulu ei ole niin hilpeä kuin ensikuulemalta voisi luulla. Aleksei Tolstoin runo vie kaksijakoiseen maailmaan. Runon minä muistelee tanssiaisia, ja piano-osuus viettelee mukaan tanssiaisten pyörteisiin, joissa häivähtää menetetyn rakastetun suloinen hahmo.

Todellisuudessa runoilija istuu yksin ja vain muistelee tätä raastavaa tilannetta, jossa rakastettu liukuu tavoittamattomiin. Hänelle jää haavekuva kadotetusta onnesta, samaan tapaan kuin Jevgeni Oneginilla, joka ei ajoissa pystynyt tunnistamaan oikeita tunteitaan.

Asiantuntijoina päätoimittaja Jarmo Papinniemi ja pianotaiteilija Tuula Hällström. Toimittajana Paula Nurmentaus.

Enemmän pyörrettä

Kiitos paljon, että lauluksi tuli Tsaikovskia. Jos vielä tulisi vaikka ranskalaista. Laulajavalinnat olivat mielenkiintoisen erilaisia ja tietenkin yksi venäläinen tulkinta tarvittiin.

Ihanaa, ettei ollut Fischer-Dieskauta. Kaikki kunnia lied-tulkinnan mestarille, mutta herra Fisu-Disun voisi kutsua eläkkeeltä enää silloin kun parempaa ei ole tarjolla. No, Venäjälle hän ei itseään liiemmin tyrkyttänytkään.

Ohjelma-aika 30 min on liian lyhyt. Neljä laulajaa on sopiva määrä yhtä ohjelmaa kohti. Näin saadaan riittävän monipuolinen valikoima tulkintoja. Jotta niistä ehdittäisiin kuitenkin kunnolla keskustella, tulisi ohjelman keston olla 40-45 min. Lähes aina jää viimeinen ja usein mielenkiintoisin versio ruotimatta. Lopussa voisi tehdä jonkinlaisen yhteenvedon kuullusta ja olisi myös hyvä kuulla kunkin keskustelijan suosikkiversio. Näin mielipiteet tulisivat selkeämmin perustelluiksi.

Ohjelman ja uusinnan sijoittelu eri viikkoina eri päiviin ja kellonaikoihin huomattavasti haittaa ohjelman jatkuvaa seuraamista. Näin tärkeälle ohjelmalle tarvitaan vakituinen lähetys- ja uusinta-aika joka viikko. Tiedän kyllä, että ohjelma on kuultavissa viikon ajan näiltä sivulta, mutta se ei korvaa ohjelman seuraamista radion kautta.

Valitun laulun tietäminen etukäteen vaikuttaa päätökseen kunkin jakson seuraamisesta. Nyt tieto tulee liian myöhään ja on vaikeasti löydettävissä. Näiltä YLE:n nettisivuilta ei aina ehdi hakea, varsinkaan kun ei muista milloin ohjelma taas tulee.

Hieno ohjelmasarja, hyvin tehty ja toimitettu.
Lissee, lissee!

Jorma Koskinen
Kotka