Skip navigation.
Home

Kestääkö löyhälistö käyttöä?

|

Näin kesälomien ja kesätöiden kynnyksellä Aristoteleen kantapään sitaattivinkkitoimituskin haluaa ottaa osaa uudesta työläisluokasta käytävään keskusteluun! Nyt emme kuitenkaan politikoi, vaan maistelemme uutta sanaa!

Viimeisen kymmenen vuoden aikana pätkätöiden tekeminen on yleistynyt niin, että liian moni joutuu rämpimään tilapäisestä työsuhteesta toiseen monen vuoden ajan. Uusi ilmiö on myös se, että hienossa maassamme ei enää aina ole mahdollista selvitä taloudellisesti rehellistä työtä tekemällä. Leipäjonojen uusi piteneminen johtuu nimenomaan työssäkäyvien köyhien saapumisesta jonon hännille. Ja moni heistä on pätkätyöläinen.

Ilmiö on niin uusi, että vasta nyt tälle pätkätyöläisten sinnittelevälle luokalle on löytynyt nimi. Valtioneuvos Harri Holkeri ehdotti parin viikon takaisessa Turun Sanomien kolumnissaan ilmiölle nimeä löyhälistö.

Löyhälistö tuo mieleen köyhälistön, mutta kantasana löyhyys muistuttaa työuran pirstaloituneisuudesta. Samalla siinä on hauskaa etuvokaalien laulavuutta kuin hämäläisessä kunnan nimessä Läyliäinen.

Vaikka Holkerin kolumni päättyikin traditionaaliseen johtopäätökseen ”nuorisomme on pilalla, poliisin on pidettävä heidät kurissa”, sana löyhälistö ei välttämättä ole niin yksioikoisen kapeakatseinen.

Löyhälistö... pitäisikö sanaa maistella ja kokeilla, onko siitä oikeaksi kielemme sanaksi. Käyttämällähän se selviää, joten rohkeasti kielen päälle!