Skip navigation.
Home

Reetta Rönkä

Idolit ja ihanteet

YLE Radio 1 maanantaina 27.7.2009 klo 9.05 - 9.58

Heinäkuun maanantain aamulähetysten ääni Reetta Rönkä on vuorossa nyt viimeistä kertaa.Tällä kerralla hän on etsinyt arkistojen aarteita idoleista ja ihanteista.
Ohjelmassa esiintyvät muiden muassa oman aikansa idolit Kristiina Hautala, Irwin Goodman ja Harriet Eriksson.

Maanantaina 3.8.2009 on vuorossa jälleen Markus Kajo.

Säästäminen ja kulutus

(YLE Radio 1 maanantaina 20.7. klo 9.05 - 9.58)

Maanantaina 20.7. Reetan arkistosta löytyy säästämistä ja kuluttamista.
Ohjelmassa selviää mm. miten tuhlaamismorkkista potevat nykynuoret suhtautuvat vanhojen radio-ohjelmien neuvoihin siitä, miten välttää hetken mielijohteita rahankäytössä.

Haastava heinäkuu: Aatteita ja kapinaa!

(YLE Radio 1, ma 13.7.2009 klo 9.06-9.58)

Radioarkisto pursuaa aatteita, arvoja ja kapinaa. Aktiiviset ihmiset muuttavat maailmaa!

Tämä on Reetta Röngän havainto, joka on toista kertaa radion arkistoaarteiden kimpussa.

Nuorten mellakoita rukouslauantaita vastaan, rotuhygieniaa Saksassa 30-luvulla, keskiolut takaisin alkoon, Jumalan teatteri Oulussa. Huvittavia, vaarallisia, tarpeellisia kapinoita.

Reettan havainto on, että kapina ja ideologiset konfliktit ovat tarpeellisia, koska sitä kautta maailma muuttuu.

Smash Asem ja Töhryfest ovat vaikuttamisen kanavia, joita aikuisten yhteiskunta paheksuu.

Mutta aivan samalla tavalla on paheksuttu Jumalan teatteria ja rukouslauantaita vastustavia nuoriakin. Nuoriso on aina ongelma!

Mutta missä menee Reettan mielestä hyvän ja huonon kapinan raja? Siinäkö, mikä miellyttää minua ja mikä ei?

Haastava heinäkuu: Äänestäminen

Reetta Röngän ensimmäisessä ohjelmassa ylistetään aktiivisia ihmisiä, erityisesti poliittisesti aktiivisia.

Poliittinen aktiivisuus on kimurantti juttu. Toisaalta poliitikot tuntuvat vaan pelaavan likaisia pelejään. Ei, tässä ohjelmassa ei ylistetä poliitikkoja vaan meitä taviksia, meitä jotka äänestämme. Oma ääni on hieno asia! Sen käyttämisestä voi päättää ihan itse.

Siis kirkkoveneen, tyhjän, Aku Ankan tai itsensä äänestäminen on anarkistinen teko! Sekin on vaikuttamista verrattuna äänestämättä jättämiseen.

Hienoa äänestäminen on ollut ennenkin, osoittaa Reetta Rönkä. Hän on löytänyt Radioarkiston kätköistä jutun, jossa Pelle Miljoona ja Armi Aavikko kertovat äänestämisestä vuonna 1979.

Voimaa ja historian siipien havinaa on myös Reetan tarjoamassa jutussa satavuotiaasta Otto Setälästä, joka oli vuonna 65 käynyt äänestämässä kaikissa siihenastisissa vaaleissa.

Ääntänsä on voinut käyttää niin monella tavalla. "Kaksikymmentäyhdeksänvuotias hauskannäköinen virkanainen" ei kunnallisvaaleissa 60-luvun lopulla missään tapauksessa aikonut äänestää naista, tulee esiin Asta Heickellin jutussa.

Yhtälö nainen ja ääni ei tosiaankaan ole aina ollut itsestään selvästi naisen oma ääni. Siitä ei ole kauaa, kun puolison mielipide ohjasi naisen poliittista mielipidettä.

Ohjelmassa käydään myös Englannin vaalitunnelmissa 50-luvulla ja Velkualla. Siellä äänestämättömyydelläkin on ollut vaikutusta.

Reetta Röngän aikalaishavainto on, että wikipediasivistys ja burgerkulttuuri eivät ole ihmiskunnan viimeinen pysäkki. Mitä mieltä sinä olet? Onko poliittinen vaikuttaminen tie parempaan maailmaan vai suora toiminta?

(YLE Radio 1 maanantaina 6.7.2009 klo 9.05 - 9.58.)

Reetta Rönkä

Reetta Rönkä. Kuva: Seppo Sarkkinen/YLE
Reetta Rönkä tekee omaa arkisto-ohjelmaansa neljän heinäkuun maanantain ajan Markus Kajon ohjelmapaikalla. Hän on valinnut aiheiksi itseään kiinnostavia teemoja, joita hän tutkailee 80-luvun lopulla syntyneen nuoren naisen näkökulmasta.

Aiheet ovat äänestäminen, aatteet ja kapina, säästäminen ja kulutus. Sarjan päättää jakso idolit ja ihanteet.

20-vuotias helsinkiläinen Reetta Rönkä opiskelee viittomakielen tulkiksi, ja toivoo jatkavansa opintojaan yliopistolla tiedotusopissa tai journalistiikassa. Toimittajana hän on työskennellyt Helsingin Sanomissa ja Fleimissä. Uusisuomi.fi-sivuilla hän toimii blogistina.

Radioarkiston aarteiston ovet avasivat hänelle uuden maailman arkistotoimittaja Mari Ekmanin avustamana.

Ohjelma alkaa maanantaina 6.7.2009 ja kestää heinäkuun 2009. Neljänä maanantaina klo 9.05 - 10.00.

Syndicate content