yle.fi

Digikuvauskurssin esittely

Lue lisää Digikuvauskurssista

Parempia kuvia digikameralla

Uusi hieno digikamera ei aina tottele omistajaansa. Vaikka pikselit riittävät ja kuvat ovat teräviä, niistä saattaa puuttua ilmeikkyyttä. Tai sitten värit ovat pielessä.

Tämän kurssin tavoitteena on kesyttää digikamera ottamaan parempia kuvia. Kurssilla tutustutaan kameran säätöihin ja opitaan arvioimaan, millaisia asetuksia eri kuvausolosuhteet ja -tilanteet edellyttävät. Hyviä kuvia ei kuitenkaan synny pelkällä sorminäppäryydellä ja kameran ohjekirjaa tutkimalla. Siihen tarvitaan myös kuvallista ilmaisutaitoa. Kurssilla ei ole tarkoitus opetella valokuvauksen teoriaa pänttäysperiaatteella, vaan tekemällä ja kokeilemalla.

Muokkaa kuvia kuvatyökalun avulla
Työkalun avulla voit käsitellä valmiita digikuvia: muuttaa kuvakokoa, kääntää ja rajata kuvaa sekä säätää kirkkautta ja kontrastia. Muokkaa joko omalla koneellasi olevia kuvia tai harjoittele kuvankäsittelyä valmiiden esimerkkikuvien avulla. Voit julkaista käsittelemäsi kuvan tällä sivustolla muiden nähtäväksi ja kommentoitavaksi. Lähetetyt kuvat julkaistaan pienellä viiveellä.
Kuvatyökaluun

Kokeile säätöjä Kamerasimulaattorilla
Kokeile Kamerasimulaattorin avulla, miten kameran säädöt vaikuttavat kuvaan. Kuvien aiheita ovat urheilu, yökuva, makrokuva, maisema, muotokuva ja sisätila. Aiheesta riippuen voit testata, miten kuva muuttuu, kun muutat valotusaikaa, aukkoa, valkotasapainoa, herkkyyttä tai polttoväliä.
Siirry Kamerasimuun

Opi tv-ohjelmista teoriaa
Kurssin videoleikkeet on poimittu YLE Oppimisen tuottamasta tv-ohjelmasarjasta Digikuva haltuun. Videoleikkeissä valokuvaaja, toimittaja Asko Vivolin opastaa digikuvauskurssin opiskelijoita Lissua ja Samulia kuvaamisen saloihin. Kurssilaiset harjoittelevat kuvaamista ja saavat palautetta onnistumisestaan.
Katso videoita

Testaa tietosi ja harjoittele lisää
Opettele valokuvauksen perusteita verkkotehtävien avulla. Voit tarkistaa ja korjata vastauksiasi, saat tehtäviin myös heti oikeat vastaukset. Testaa taitosi pelin avulla.
Tutustu tehtäviin
Testaa taitosi -peli

Digikuvakilpailu
Syksyllä 2006 YLE järjesti Digikuva haltuun -ohjelmasarjaan ja nettisivustoon liittyvän valokuvakilpailun. Voittajat saivat lahjakorttipalkintoja valokuvausliikkeisiin. Kilpailun voitajakuvat tuomariston kommentteineen sekä kaikki kilpailuun osallistuneet kuvat ovat nähtävillä tällä sivustolla.
Tutustu kilpailun satoon

Digikuva-dvd nostokuvaTV-ohjelma ja DVD
Digikuva haltuun on seitsenosainen tv-ohjelmasarja digikuvauksen perusteista. Se lähetettiin YLEn kanavilla syksyllä 2006 ja keväällä 2007. Sarjasta on tehty myös DVD, jota voi ostaa YLE Shopista.
Tutustu Digikuva haltuun -DVD:hen