Hae YLEstä:
Uusiutuvaa Energiaa
Etusivu / Energiamuodot / Maalämpö / Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry
 
PÅ SVENSKA
IN ENGLISH
Lämpöpumpun toimintaperiaate. Kuva: SULPU
Lämpöpumpun toimintaperiaate. Kuva: SULPU

Lämpöpumpuilla on pitkä historia

Suomessa on lämpöpumppujen avulla toteutettu lämmitysjärjestelmiä jo yli kolmekymmentä vuotta.  Lämpökeskuksessa voidaan tuottaa yhtä aikaa kiinteistön ja käyttöveden lämmitys sekä hoitaa asunnon ilmastointi. Uusimmilla laitteilla voidaan hoitaa myös kiinteistön jäähdytys.
 

 
Lämpöpumpputilastoja
Lämpöpumpputoimiala kasvaa 30 % vuosittain. Vuonna 1995 vain joka sadas omakotitalon rakentaja valitsi taloonsa lämpöpumpun ja vuonna 2004 uusista taloista joka kolmanteen asennettiin lämpöpumppu. Kaiken kaikkiaan lämpöpumppuja asennettiin vuonna 2004 yli 12 500 kappaletta. Kymmenen vuoden kuluttua arvio uusien lämpöpumppujen vuosittaisesta asennusmäärästä liikkuu useissa kymmenissä tuhansissa. Seuraavien vuosien lämpöpumppumarkkinoiden haaste on nykyisten puolen miljoonan suorasähkölämmitteisen talon lämmitysjärjestelmien uusinta.

 Asentaminen
Maalämmön keruuputket. Kuva: SULPU
Maalämmön keruuputket. Kuva: SULPU

Lämpöpumppujen asentaminen vaatii ammattihenkilön, jolloin asiakas voi olla varma laitteen turvallisesta toiminnasta. Lämpöpumpuissa käytetään väliaineina voimakkaita kasvihuonekaasuja ja näiden pääsy ilmakehään on estettävä. Tällöin asennus on tehtävä oikein ja varmistettava kaikkien liitosten pitävyys. Sama tilanne koskee laitteen purkamista, jolloin kaasut pitää ottaa talteen.  Laiteasennus ei ole ”jokamiehen” mahdollista tehdä myöskään sähköasennusten takia. Sähköasennusten tekemiseen tarvitaan koulutettu ja asentajapätevyyden omaava henkilö. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry onkin vuodesta 2003 kouluttanut lähes 500 sertifikaatin omaavaa asentajaa ja myyjää palvelemaan suomalaista kuluttajaa. Kuluttaja voi varmistua myyjän ja asentajan ammattitaidosta pyytämällä näyttämään SULPUN sertifiointikortin.Tulevaisuuden näkymiä

Kilpailu lämpöpumppualalla on kireää ja suomalaisten valmistajien ja maahantuojien välillä käydään tervettä asiakkaan kannalta edullista markkinatilanteen jatkuvaa uusjakoa. Markkinoiden kehittyminen tuo mukanaan uusia yrittäjiä ja myös uudenlaisia lämpöpumppuratkaisuja tullaan lähivuosina näkemään. 

Nykyisin maalämpöratkaisuiden pääpaino on lämpökaivoihin perustuvissa järjestelmissä, mutta samoin asennetaan maan pinnan suuntaisia lämmönkeruujärjestelmiä. Vesistöjen lämmön talteenotto rajoittuu rannan läheisyydessä sijaitsevien kiinteistöjen lämmitysratkaisuiksi.

Lämpöpumpun avulla voidaan vähentää pientalon ja tarvittavan käyttöveden lämmityksessä kuluvan sähkön määrää jopa kahdella kolmasosalla ja helposti yli puolella.

----------------------------------------------------

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry