yle.fi


Käsikirjoitus.Nyt.

Käsikirjoitus.Nyt.

Unelmista totta: ideasta käsikirjoitukseksi ammattilaisten avustuksella!
25. tammikuuta 2010 Kommentit: 213

Kohtaus järjestää maalis-huhtikuussa kaikille avoimen tv-käsikirjoituskurssin.

Saat kurssilla käyttöösi ammattikäsikirjoittajien työkaluja ja opit ammattikäsikirjoittajien työtapoja. Kurssin loputtua sinulla on valmiina käsikirjoitus 45-minuuttiseen tv-draamaan tai komediaan.

Ohjaajina kurssilla toimivat YLEn dramaturgit Leena Virtanen ja Mikko Reitala sekä vierailevat draaman ammattilaiset: YLEn fiktiopäällikkö Harri Virtanen,elokuva- ja tv-tuotannon professori, tuottaja Mika Ritalahti ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa. Ammattilaiset antavat palautetta omien ammattiensa näkökulmasta. Ohjaus tapahtuu tehtävänannoilla ja teksteistä annettavien palautteiden kautta.

Kurssi toteutetaan verkossa YLEn Kohtaus-palvelussa. Kaikki kurssilla tuotetut tekstit - tehtävänannoista palautteisiin, myös osallistujien tekstit - julkaistaan lähestulkoon reaaliaikaisesti Kohtauksessa.Sivustolla voi seurata käsikirjoituksen tuotannon normaalia menettelyä. Osallistujat säilyttävät tekijänoikeudet omiin teksteihinsä.

Kurssin ohjelma
Maaliskuu: Rakenteet kuntoon

Maaliskuussa laitetaan käsikirjoituksen rakenteet kuntoon. Ensimmäisellä viikolla keskitytään henkilöihin, toisella viikolla kirjoitetaan synopsis. Kolmannella viikolla onkin aika ottaa käsittelyyn treatment ja neljännellä viikolla hikoillaan step outlinen parissa. Saadaanpa vielä maaliskuun puolella kirjoitettua pari avainkohtaustakin auki.

Huhtikuu: Aukikirjoittaminen

Huhtikuussa keskitytään aukikirjoittamiseen. Kuun lopussa kurssille osallistuneilla on käsissään valmis 45-minuuttisen tv-draaman -tai komedian käsikirjoitus.

Kurssille valitaan enintään 10 osallistujaa ennakkotehtävien perusteella.

Ennakkotehtävä:
 

1) Mistä tarinasi kertoo?

Tarinasi kerrottuna 2-3 lauseella juonen ja päähenkilön kautta. Se sisältää usein tapahtuman, joka käynnistää toiminnan ja antaa ainakin vihjeen siitä, mihin tarinassa päädytään.

2) Hahmota tarinasi keskeiset ainekset:
- Mistä tapahtumat lähtevät liikkeelle
- Miten tarina kehittyy
- Mikä on tarinan / henkilöiden keskeinen ristiriita
- Keskeisten henkilöiden luonnehdinta 3:lla lauseella

Ennakkotehtävän pituus on maksimissaan yksi liuska.  Muista nimetä ennakkotehtäväsi nimimerkillä. Ennakkotehtävä tulee jättää tarkoitusta varten tehdyn lomakkeen kautta.
Hakuaika on  päättynyt maanantaina 15.2.2010 kello 16:00. Saimme määräaikaan mennessä yli 550 ennakkotehtävää. Kaikille ennakkotehtävän jättäneille ilmoitetaan kurssille pääsystä viimeistään tiistaina 23. helmikuuta.



> Kurssin ohjelma ja aikataulu
> Kurssin säännöt

 

Lisää näihin:
1
tykkää tästä

Kommentit

Rouva Runeberg 23.02.2010, 18:13

Pertti kirjoitti eilisiltana klo 18.34:

Huomenissa on muuten luettavissa ensimmäinen osa ennakkotehtäviin pohjautuvaa analyysiä / yleispalautetta.

Mistähän tuo tänään tiistaina julkaistu yleispalautteen ensimmäinen osa löytyy? Etsin mielestäni aika perusteellisesti tästä Käsikirjoitus.Nyt-sivustosta ennen kuin päätin kysyä neuvoa.

toiminta - kuvaus ideasta 23.02.2010, 18:33

Pähkäilen seuraavaa. Kurssipalautteessa korostetaan toimintaa. Miten kuvaus toiminnasta tulisi näkyä idean kuvauksessa? Omassa ideakuvauksessani keskityin idean päälinjoihin, en kuvailemaan eri käänteiden toimintaa.Kuvataanko toiminta päähenkilöiden ja ympäristön ominaisuuksien kautta vai monien tapahtumien kautta....

Katsoin eilen maanantaina Ylen kotikatsomoa. 15 minuutin sisällä toimintaa: moniongelmainen teini, pahasti peliriippuvainen ja velkaantunut isäpuoli, teinipojan ja äidin huono suhde, väkivaltainen moottorijengiläinen, netin seksikanavalla surffaileva keski-ikäinen nainen, keski-ikäisen pariskunnan riitaisa yhteiselo, rahaongelmat, epärehellisyys, kännäävät teinit, riitaisa uusperhekuvio, isoäidin parisuhde, vakava sairaus&kuolema, perintöriidat... Sarjaa katsoessani mietin: esitys ja kohtaukset pakataan täyteen ongelmaisia, poikkeavia ja haasteellisia ihmisiä ja tilanteita. Eikä vähempi riittäisi?
Haettiinko nyt alkavassa Ylen verkkokurssilla tällaisia ideoita?

Miller 23.02.2010, 18:50

re: anonyymi Anonyymi

""Mitä tarkkaan ottaen käsitätte käänteellä? Minun nähdäkseni esim. mainittu American Beauty sisältää käänteitä varsin useitakin."

sitäpä sitä - kuka minkäkin käänteeksi kokee ?

Teemu Salohalme 23.02.2010, 19:47

Ehkä yksi vika suomalaisessa draamassa on juuri tuo, että tupataan sarjat täyteen moniongelmaisia ihmisiä, joiden ongelmia, niiden syitä tai oikeastaan seurauksiakaan ei juurikaan käsitellä vaan ainoastaan näytetään (tai välillä tuntuu, että oikeammin esitetään) niiden elämää ongelmiensa kanssa ja sitä miten ne riitelevät kaikkien kanssa sen sijaan että luotaisiin kunnollinen ja psykologisesti uskottava ja samaistumiskelpoinen henkilö. Minusta se ei ole varsinaisesti draamaa, vaan enemmänkin yksinkertaista vastakkainasettelua. Etenkin kun suomalaisen draaman ihmissuhteet ovat usein jotenkin kovin pinnallisia, en edes muista milloin olisin samaistunut johonkuhun kotimaisessa televisiosarjassa. Toisaalta, ehkä Yle ei teekään ohjelmaa meille noin kolmekymppisille.

Välillä vaan tuntuu, että kotimaisessa draamassa ristiriidoilla tarkoitetaan kovempaa huutamista, eikä sitä, että ongelmat ja ristiriidat olisi jotenkin huolella pohjustettuja ja että niiden seuraukset olisivat uskottavia. Sen sijaan esitetään stereotypioita ja yksioikoisia totuuksia, joilla on harvoin realismin kanssa mitään tekemistä. Poikkeuksiakin tietenkin on.

Rouva Runeberg 24.02.2010, 10:43

Eilen kysyin klo 18.13 täältä, mistä löytynevät luvatut dramaturgien yleispalautteet ennakkotehtävistä. Löysin onneksi lopulta itse oikean sivun, joten informoin sen nyt muille epätietoisille:

Oikea sivu on Kohtauksen alasivu "Teosten takaa". Sieltä löytyvät nyt ensimmäinen yleispalaute "Valintoja.Nyt."

http://kohtaus.yle.fi/teosten-takaa/valintojanyt

ja toinen yleispalaute "Käsikirjoittamisen läpinäkyvyys"

http://kohtaus.yle.fi/teosten-takaa/kasikirjoittamisen-lapinakyvyys.

Pertti 24.02.2010, 11:21

Kiitos Rouva Runeberg auttavasta näppiksestä, tosiaan Teosten takaa osiosta löytyvät nuo yleispalautteet ja pohdinnat, joita on tulossa siis vielä kaksi.
Tällä viikolla ne ovat vielä tuossa mukavasti etusivullakin näkyvissä. :)

Joku, olisiko ollut nimimerkki Follies kyseli muutama päivä takaperin, saako kurssin opetusideoita ja oppeja käyttää hyväkseen omassa opetuksessa. Vastauksemme on: toki ja ilomielin.

Ei ole muuten hullumpi idea "ideavarasässältä" laittaa pystyyn kurssin tahdissa itsekseen kirjoittavien rinki. Tsemppiä ja ajatustenvaihtoa omaan tekemiseen. Alustoja ainakin riittää: ehdotettu Facebook, erilaiset blogit esim. Posterous, ja tietysti Kohtauksen keskustelupalsta, jonne voi mielihyvin aloittaa ringin aiheesta. Jos innostutte asiasta niin laittakaa vinkkiä tulemaan myös tähän suuntaan.

Terveisin,
Pertti

Anonyymi 24.02.2010, 12:30

Jätinkin jo kommenttia toiseen pinoon, mutta laitetaan tännekin.

Luin yleispalautteen ennakkotehtävistä ja olisi todella mukavaa saada tietää, onko sijoittunut niiden puolensadan joukkoon, jotka olivat lähellä kurssille pääsyä. Edessä ovat kevään haut kouluihin ja uskoa omiin kykyihin lisäisi edes tieto siitä, että oma tarina on ollut edes harkinnassa kurssille. Olisiko tätä mahdollista saada tietää? Oma mieli on siitä kummallinen olio, että se sijoittaa oman tarinan jonnekin 520. sijalle, vaikka se olisi ollut juuri se 11. ja lähes samalla viivalla hyväksyttyjen kanssa. Ymmärrän, ettei yksilöllistä palautetta ole mahdollista antaa, mutta meiliä voisi heittää näille viidellekymmenelle parhaalle, jotta keep on rocking ja ensi kerralla napakampaa draamaa.

Pertti 24.02.2010, 13:09

Vastasit jo oikeastaan itse kaikille ennakkotehtävänsä lähettäneille: keep on rocking! Huolimatta siitä, tuliko valituksi julkisesti kirjoittavien joukkoon vai ei. Kyseessä on kurssi - ei kilpailu, joten "toisia sijoja" ei jaella. Näin ollen emme myöskään ilmoita ennakkotehtävänsä lähettäneille sitä, kuinka lähellä tai kaukana oma paikka kurssilta oli.
Terveisin,
Pertti

Timo Ekman 24.02.2010, 13:53

No mikä ettei ihan OK. idea. Kyllähän se itsetuntoa nostaa - nimittäin niillä 40 ei valitulla, mutta jää silti vielä rannalle 527.

Mutta mikäli tähän pyyntöön vastataan ja asiasta ilmoitetaan, niin ainakin toivoisin, että minkäänlaista ranking-listaa ei laiteta. Siis tähän tapaan korkeintaan:

"Hyvä Käsikirjoitus. Nyt -kurssille osallistuja,

Pääsit valinnoissamme aivan loppusuoralle, 50 parhaan joukkoon siis, mutta et tullut valitettavasti tällä kertaa valituksi. Toivotamme onnea ja menestystä kirjoittajan tielläsi ja toivomme sinun seuraavan aktiivisesti sivustoamme kommentoiden mahdollisuuksien mukaan kirjoituksia ja ottavan osaa myös tuleviin kilpailuihin.

Yst. terv. Mikko Reitala ja Leena Virtanen"

Eli ei missään tapauksessa kärjistetysti näin:

"Heippa,

Olit sijoituksissamme 12., mutta tällä kertaa päätimme keskittyä vain 10 henkilön ohjaukseen.

Tsemppiä ja onnea tulevaisuudessa"

Ei sijoituksia siis missään tapauksessa, koska sijoilla 11-15 ei ole kenenkään häävi olla.

Siitä voidaan myös ihan avoimesti keskustella, että onko sopivaa mainita sitä 50 parhaan joukkoon pääsemistä tällä palstalla. Selvän hylsyn mainitsemisessa en nähnyt mitään väärää.

Timo Ekman
Seinäjoki

Timo Ekman 24.02.2010, 13:55

No Pertti kerkesikin jo vastata. Itellä jäi tämä kommenttipalsta roikkumaan puoleksi tunniksi puhelinsoiton takia enkä huomannut päivittää sivua ennen lähetystä.

Menee se kuitenkin ihan näinkin, kuten Pertti sanoi.

Kilu. 24.02.2010, 13:57

Terve Pertsa,
Mietin sitä naamakirjan+bloggerin sekoitusta mutta ajattelin, että foorumi olisi hyvä olla täällä missä kirjoittajatkin ovat. Voisiko aloittelijat saada tuonne Kohtauksen keskusteluun jonkinlaisen "Oppaita aloittelijoille", jonne voisi kerätä jotakin hyviä linkkejä tms. käsikirjoittamisesta. Mun ennakkotehtävä muuttui oleellisesti kun tajusin, miten se olisi pitänyt kirjoittaa. Avasin sen toiminnan ja aloin ymmärtää mitä on draama. Olen tietysti helpottunut siitä, etten ole julkisesti ruodittavana. Kirjoitan kullanmuruani, nuolen ja huohotan kannettavani lasiruutuun silkasta oppimisen himosta.

Menin vähän mykäksi yleispalautteen lauseesta: "Kaikki mahdollinen tieto, Aristoteleesta alkaen, on helposti saatavilla. Käsikirjoittamista käsittelevää kirjallisuutta julkaistaan vuosi vuodelta enemmän. Netti on täynnä sekä loistavia että opettavaisen epäonnistuneita käsikirjoituksia, ihan ilmaiseksi."

Kyllä mulla on tuossa Aristoteles, mutta en minä siitä mitään oppinut. Rupes vaan unettaa. T:zzzz...

Timo Ekman 24.02.2010, 20:27

Tuosta hylkykirjeestä otin onkeeni sen, että elokuvia katsomalla ei opi käsikirjoittajaksi. Otin ja lukaisin sitten Rööperin elokuvakäsikirjoituksen Solarfilmsin sivuilta. Mielestäni todella vetävästi kirjoitettu. Tässä on nyt sellainen harvinainen juttu, että en ole katsonut Rööperiä. Ja uskaltaisin väittää, ettei minun enää tarvitsekaan. Erittäin hyvin pystyi eläytymään siihen, kun tunnen jonkin verran seutua, jossa elokuva on kuvattu. Lukaiskaapa, jos jaksatte. Tässä linkki.

http://www.solarfilms.com/lataamo/fi_FI/julistelataamo/

Sieltä klikkaatte kuvauskäsikirjoituksen .pdf-tiedoston auki.

Timo Ekman
Seinäjoki

Pertti 26.02.2010, 15:54

@ Kilu
Hienoa, että olet jo nyt saanut jotain irti käsispajasta, vaikka kurssi ei ole vielä edes varsinaisesti alkanutkaan. Toivottavasti maaliskuu jatkaa samoilla antavilla linjoilla. Erittäin hyvä ehdotus keskusteluketjun aloitukseksi, ryhdytään tuumasta toimeen. Kyseinen keskustelu löytyy tuolta:
http://yle.fi/keskustelut/showthread.php?p=3268

Kaikille muistutukseksi, Kohtauksen keskustelupalsta löytyy siis Osallistu- osion alta. Eikun keskustelemaan ja aloittamaan uusia keskustelun aiheita myös siellä.

Käsispaja avataan maanantaina 1.3. aamulla, kello 10:00 mennessä. Etusivulle tulee ajankohtaiset linkitykset hetimiten julkaisun jälkeen.

Eipä sitten muuta kuin oikein mukavaa viikonloppua kaikille, maanantaina laitetaan näppäimistöt laulamaan!
Terveisin,
Pertti

Kuunnelmakilpailu 2009

Kuuntele kuunnelmakilpailun 2009 voittaja

Kuunnelmakilpailu 2009

Pertti

Kaikki ideat eivät ole varastamisen arvoisia.