yle.fi


Käsikirjoitus.Nyt.

Käsikirjoitus.Nyt.

Unelmista totta: ideasta käsikirjoitukseksi ammattilaisten avustuksella!
25. tammikuuta 2010 Kommentit: 213

Kohtaus järjestää maalis-huhtikuussa kaikille avoimen tv-käsikirjoituskurssin.

Saat kurssilla käyttöösi ammattikäsikirjoittajien työkaluja ja opit ammattikäsikirjoittajien työtapoja. Kurssin loputtua sinulla on valmiina käsikirjoitus 45-minuuttiseen tv-draamaan tai komediaan.

Ohjaajina kurssilla toimivat YLEn dramaturgit Leena Virtanen ja Mikko Reitala sekä vierailevat draaman ammattilaiset: YLEn fiktiopäällikkö Harri Virtanen,elokuva- ja tv-tuotannon professori, tuottaja Mika Ritalahti ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa. Ammattilaiset antavat palautetta omien ammattiensa näkökulmasta. Ohjaus tapahtuu tehtävänannoilla ja teksteistä annettavien palautteiden kautta.

Kurssi toteutetaan verkossa YLEn Kohtaus-palvelussa. Kaikki kurssilla tuotetut tekstit - tehtävänannoista palautteisiin, myös osallistujien tekstit - julkaistaan lähestulkoon reaaliaikaisesti Kohtauksessa.Sivustolla voi seurata käsikirjoituksen tuotannon normaalia menettelyä. Osallistujat säilyttävät tekijänoikeudet omiin teksteihinsä.

Kurssin ohjelma
Maaliskuu: Rakenteet kuntoon

Maaliskuussa laitetaan käsikirjoituksen rakenteet kuntoon. Ensimmäisellä viikolla keskitytään henkilöihin, toisella viikolla kirjoitetaan synopsis. Kolmannella viikolla onkin aika ottaa käsittelyyn treatment ja neljännellä viikolla hikoillaan step outlinen parissa. Saadaanpa vielä maaliskuun puolella kirjoitettua pari avainkohtaustakin auki.

Huhtikuu: Aukikirjoittaminen

Huhtikuussa keskitytään aukikirjoittamiseen. Kuun lopussa kurssille osallistuneilla on käsissään valmis 45-minuuttisen tv-draaman -tai komedian käsikirjoitus.

Kurssille valitaan enintään 10 osallistujaa ennakkotehtävien perusteella.

Ennakkotehtävä:
 

1) Mistä tarinasi kertoo?

Tarinasi kerrottuna 2-3 lauseella juonen ja päähenkilön kautta. Se sisältää usein tapahtuman, joka käynnistää toiminnan ja antaa ainakin vihjeen siitä, mihin tarinassa päädytään.

2) Hahmota tarinasi keskeiset ainekset:
- Mistä tapahtumat lähtevät liikkeelle
- Miten tarina kehittyy
- Mikä on tarinan / henkilöiden keskeinen ristiriita
- Keskeisten henkilöiden luonnehdinta 3:lla lauseella

Ennakkotehtävän pituus on maksimissaan yksi liuska.  Muista nimetä ennakkotehtäväsi nimimerkillä. Ennakkotehtävä tulee jättää tarkoitusta varten tehdyn lomakkeen kautta.
Hakuaika on  päättynyt maanantaina 15.2.2010 kello 16:00. Saimme määräaikaan mennessä yli 550 ennakkotehtävää. Kaikille ennakkotehtävän jättäneille ilmoitetaan kurssille pääsystä viimeistään tiistaina 23. helmikuuta.



> Kurssin ohjelma ja aikataulu
> Kurssin säännöt

 

Lisää näihin:
1
tykkää tästä

Kommentit

Timo Ekman 15.02.2010, 19:48

Ja niin! Ennakkotehtäviä tosiaan tuli 550, mutta kuinka monta osallistujaa oli?

AF 15.02.2010, 19:56

Hyvä Pertti,

vasta pientä pintahikeä nostattnut, ensimmäinen deadline on nyt ohi.

Osallistumaan pakottavan, vastustamattoman Kohtauksen sai siis 550 henkilöä - onhan siinä jo ripaus kansanjuhlan tuntua! Onnittelut järjestäjille, määrä on suuri, sillä jatkossa, läpi koko sparrausprosessin omalla nimillä esiintyminen on varmasti tuonut kynnystä osallistumiseen.

Tuomaristo ja Pertti hoi: ennakkotehtäviä tulostaessanne ottakaa muuten huomioon sellainen tekninen seikka, että riippuen asetuksista joilla kirjoittajat ovat tekstejään tehneet, ja se millä asetuksilla te niitä tulostatte, saattaa olla usean rivin yli yhden A4 -sivun heittävä vaikutus.

Olisi tsaristista heittää ykskantaan ulos ne, joiden teksteistä saattaa "karata" pri riviä sivulle nro 2. Pertti, ota kantaa! Oletteko byrokraattishenkisiä pyöveleitä vai etsittekö tosissanne mielenkiintoisimmat ja kehityskelpoisimmat joukosta, mitä mitä ?!

Kaikkien muidenkin, idearikkaiden kirjoittajien (muttei teknisten neropattien) puolesta, kysyy yksi 550:sta

tps 15.02.2010, 20:42

Siinäpähän on läpikäymistä. Pistää vaan miettimään, että millä tuollaisessa määrässä paperia oikeasti tehdään mitään eroja? Tuossa kasassa eivät erotu enää tavallisimmat ideat, vaan erottuakseen täytyy olla jotain erikoista ja yllättävää. Viikossa ei ainakaan syvemmin analysoida ideoita, vaan luetaan teksti ja päätetään mutu-pohjalta että tykkäsinkö vai en.

Onnea vaan kaikille, onnea tarvitaan.

Ennen teloitusta. 15.02.2010, 20:44

Ripulia odotellessa edetään ja rintamalinjat pidetään nyt suorina kamut.

Anonyymi X 15.02.2010, 22:00

No onnea varmaankin ja sitten sitä mitä halutaan ja haetaan. Kaikki ideat näkevät varmaan päivänvalon jossakin muodossa jossakin joskus.

Olisi tosi mielenkiintoista olla lukemassa noita aanelkkuja, näkisi mitä ihmiset pyörittävät mielessään. Minkälaisia asioita.

Yksi on varma asia: jokainen osallistuja on ottanut askeleen jotakin kohti ja on jo voittanut. Vaikkei tulisikaan valituksi koulutukseen, niin omaa työtään voi aina jatkaa.

Tölli 15.02.2010, 22:04

Heissulivei Pertti,

kysymys koskien kommentointia kurssin aikana: jos tulen valituksi, voinko työstää tekstiäni lukematta lainkaan yleisön kommentteja? Toisinsanoen tulevatko ammattilaisten kommentit eri tuutista ja voin halutessani ottaa vain ne huomioon työssäni?

Minulla on sellainen kutina, että käsikirjoittajien tai käsikirjoittajuudesta haaveilevien kommentointi voi kurssin aikana olla sen verran intohimoista ja laveaa, että mikäli sekalainen kommenttisoppa otetaan ns. käsittelyyn, on tekstin työstäjällä pian oma ääni vallan hukassa. En ole huolissani mistään murskakritiikistä, vaan ennemminkin hyvää tarkoittavasta rakentavasta kritiikistä, joka helposti menee linjalle "miks toi noin sanoo, voisko se sanoo näin?" ja "miks toi tonne menee, musta sen pitäis mennä tonne?". Omalta kohdaltani ainakin luulisin, että yleisön kommentoinnin huomiotta jättäminen olisi oikea ratkaisu, jotten yhtäkkiä käytä kaikkea aivokapasiteettiani omien ratkaisujeni itselle tai muille perustelemiseen.

Joka tapauksessa tsemppii meille, tsemppii teille, maaliskuussa sitten osa tekee töitä otsa hiessä.

Anonyymi 15.02.2010, 22:51

Itse olen ainakin varustautunut asiaan niin, että melko vähän luulen tarvitsevan yleisön puolelta juoneen ja kuvauksiin kommentteja. Jokainen ehdotukseni on joko omalta puoleltani hallussa tai on ammattitaitoista taustatukea kertomassa tarvittavia seikkoja käsikirjoituksen työstämisessä realistisiin kantimiin.

Valitsin tarkoituksella itselleni sen verran läheiset aiheet, ettei vaan käy niin, että mahdollisen kurssille valinnan osuessa kohdalle tulee joku writers block, kun on visioinut jonkun niin utopistisen aiheen, jota ei osaa työstää eteenpäin.

Ammattilaisten kommentit totta toki otetaan huomioon. Tuossa aiemmin ole jo maininnutkin, millaista on mielestäni rakentava kommentointi.

Timo Ekman
Seinäjoki

Anonyymio 15.02.2010, 23:11

Huh huh mikä määrä ennakkotehtäviä! Osa tosin on varmaan lähettänyt jopa kolme ehdotusta, mutta silti valtava määrä hakijoita. Nyt vaan jännitetään miten käy. :)

Anonyymi N 16.02.2010, 10:02

Niin - eilen en ennättänyt enää käydä katsomassa näitä viestejä eikä ollut mahdollisuutta yrittää liitettä uudestaan. Kuten eräs muukin mainitsi, ei tullut kiitosta - liitteitä yritin useaan kertaan. Polku tuli kyllä näkyviin - mutta, kuten mainitsin, ei ollut mitään liitä nappia tms - ainoastaan browse - yritin todella useaan kertaan - siksi lopulta kopioin ne siihen viestiin. Mietityttää, onko ehkä olemassa eri koneissa erilaisia ohjelmia, joissakin toimii tällä tavalla liittämällä, joissakin ei. Monikohan muukin luuli saaneensa liitteen perille eikä kuitenkaan mennyt. Kiitos -kuittauksia tosiaankaan ei tullut - ei ollut aikanaan siitä edes mainintaa, joten en osannut sellaista edes kaivatakaan. Tosin enpä tiedä, mitä olisin sen jälkeen tehnyt, koska homma ei toiminut kuitenkaan. No - kiva seurata niitä, jotka valitaan tähän.

Anonyymi 16.02.2010, 10:12

Eikös se browse-nappi ole aivan sama, kuin liitä-nappi? Huomioitteko liitteitä lisätessänne sallitut tiedostomuodot eli txt ja rtf?

Ennen teloitusta. 16.02.2010, 10:12

Oli heikko osumatarkkuus omassa arviossani, tietääkö tämä yhtä passelia menestystä jatkossakin? Karpalolle aplodit hienosta päättelystä!

Lähden työkkäriin kuuntelemaan tuttua lausetta: "Nämä kurssit on sitten oltava sellaisia, että on sitten oltava työvoiman käytössä" - vaan kostona virkailijalle sanon, että siitähän voisikin alkaa uusi tarina...

Anonyymi X 16.02.2010, 10:19

Anonyymi N,

Browse "laatikkoon" tuli saada teksti,sain sen näkyviin siihen tiedostonimenä ja loppukuittauksessa sanottiin että kiitos jnejne. Oletan että meni perille.

No nyt on teksti sisässä ja eiku odottelemaan. Olen ajatellut työstää tekstiäni anyway eteenpäin, tapahtuu kuinka tahansa, täällähän saa sitten sitä oppia "ulkojäsenenäkin" ellei pääse itse koulutukseen mukaan. Sitten kirjoitan omalla nimelläni, en vielä kun valinnat on kesken.

Valitaankohan koulutukseen jo "kaiken-osaavia" vai myös heitä joille oppi ja ohjaus on tarpeen ? Tosin ennakkotehtävästä ei ilmene kuin idea, josta ei näy kuin tuon idean esittely, eikä se vielä kerro kirjoittajan kaikista taidoista ja oppimiskyvyistä.

Ideanahan tämä koulutus on kertakaikkisen loistojuttu ! Toivottavasti syntyy mielenkiintoista ja rakentavaa keskustelua jatkossa.

Anonymius Ripulius on salanimeni. 16.02.2010, 10:33

Jo ensi viikon tiistaihin mennessä? Eikös tuolla ohjeissa lue, että julkistetaan 1.3. tiistaina? Menee sit ripuloidessa ens viikon kuvankäsittelykurssikin.

tps 16.02.2010, 11:09

Anonyymi X:n kysymyksestä kaikenosaavista tuli mieleen, miten eri asemista kurssille voidaan olla tulossa: osa oikeasti hakee oppia, osa avoimia ovia. Kaikenosaavien olemassa oloon en usko, kaikki voivat oppia aina lisää, ainakin pitäisi, mutta teitä tekstiensä julkisaamiseen ei ole monia.

Ongelma on se, mihin jo aiemmin tuolla teatterimaailmasta puhuessani ohuesti viittasin, että Suomen kokoiseen maahan ei mahdu kovin monenlaista samaan aikaan. Voikin kysyä, että mitä eroa on Anna Krogeruksella, Pasi Lampelalla, Paavo Westerbergillä, Sirkku Peltolalla ja vaikkapa Mika Myllyaholla? Siihen voi vastata vaikka, että eipä paljoa: kaikki kirjoittavat tietyn tyylistä, (mielestäni) ohutta draamaa, jossa pääpaino on stereotypisellä vastakkainasettelulla, heikolla ja monet mutkat ohittavalla teemankäsittelyllä, joka johtaa epäuskottaviin motiiveihin ja henkilökuvauksen pettävään logiikkaan, ja lapsellisella komiikalla, mistä voi todisteita etsiä vaikka Myllyahon Paniikista Peltolan Suomen hevosesta nyt puhumattakaan. Arvostettuja ovat silti kaikki ja siinä on ihan yhtä vähän logiikkaa kuin Lampelan Nollaneljävitosen päähenkilön käytöksessä.

Kirjoittavan täytyy yrittää vaan lisää, kun tekstillä on vain minimaaliset mahdollisuudet päästä toteutettavaksi, jos se ei täytä tiettyjä vaatimuksia. Näistä vaatimuksesta yksi on valitettavan usein se, ettei ole käynyt Teatterikorkeakoulua, valmistunut dramaturgiksi ja tunne jotain ohjaajaa, jonka kanssa voi sitten pusata mitä tahansa. Katkera? Joo, ehkä hiukan. Osin itseni, osin suomalaisen draaman puolesta.

Anonyymi X 16.02.2010, 11:38

Oma motiivini kirjoittajana ei ole muiden mollaaminen, hyviä tekstejä on liikkeellä paljon vaikkeivät kaikki tekijät aina pääsekään esille. Katsojia/kuulijoita tietenkin saa silloin enemmän kun saa nimensä esille kulttuuripalstoille.

Kyllä näitä areenoita on, muitakin kuin laitosteatterit tms. Itseään ei saa mollatta sen vuoksi. Eikä muita ainoastaan sen vuoksi, että tekstit on esitetty ison teatterin näyttämöllä.

Teatterikorkeakoulu antaa hyvää opetusta, ei sitä kannata potkia eikä muutakaan kirjoittajakoulutusta. Ne kaikki vievät eteenpäin, jos on halua oppia ja kehittyä.

tps 16.02.2010, 11:52

Tarkoitus ei olekaan mollata, vaan kysyä onko yleisesti hyväksytty ja hyvänä pidetty oikeasti, lähinnä kai dramaturgisessa mielessä, hyvää? Tekeekö se, että se myy ja täyttää teatteri- ja kotikatsomot, tekstistä hyvää? Kyllä kriittisyyttä pitää olla, etenkin kun sitä tuntuu puuttuvan myös medialta, joka lähtee välillä aika luottavaisin eväin minkäkin ilmiön mukaan.Monellako sanalla vaikkapa Kristian Smedsiä on ylistämisen sijaan kritisoitu Helsingin Sanomissa tai missään muussa lehdessä tai mediassa? Onko mies todella niin hyvä? Tuskin kukaan on, Ibsenilläkin on erittäin huonoja näytelmiä.

Teatterikorkeakoulu antaa hyvää opetusta kuten myös kirjoittajakoulutus, jälkimmäistä annan itsekin, mutta se on väärin, jos esimerkiksi Teatterikorkeakoulu on ainoa väylä näytelmän saamiseksi näyttämölle: koulu kuitenkin tuottaa sen näköisiä kirjoittajia kuin opettajansa on, mikä helposti yksipuolistaa suomalaista draamaa - ja on minun mielestäni yksipuolistanut jo. Pysyn myös sen väitteeni takana, minkä olen myös kirjoittamisen opettajana opetettavilleni sanonut, että lähtökohtaisesti olen sitä mieltä ettei kirjoittamista voi opettaa: voi auttaa kehittymään oman kokemuksensa turvin, huomaamaan ongelmia rakenteissa, dialogissa, tempossa jne., mutta loppujen lopuksi kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla.

Jos kehua pitää, niin kehutaan vaikkapa temaattiset kokonaisuudet ja jämäkän dialogin hallitsevaa Juha Jokelaa ja Jessikan perusteella elävästi ja oikeasti hauskasti kirjoittavaa Leaa Klemolaa.

Anonyymio 16.02.2010, 12:22

Näyttämöpuolellahan yksi varteenotettava väylä voi olla Komteksti, jota kautta on mahdollista saada näytelmänsä jatkokehitykseen ja näyttömölle asti.

Mutta tosiaan, Suomi on pieni maa ja pienet piirit ja Taik ja Teak ovat jonkinlaisissa kuninkaan asemissa. Onhan niitä muitakin teitä, mutta ne ovat ehkä kuitenkin kivisempiä. Taikilla ja Teakilla on suuri symbolinen arvo, vaikka hyvää opetusta ehkä tarjotaan muuallakin. Välillä tulee miettineeksi, että ohjaako esim. Taikin opetus tiettyyn suuntaan, vai miksi kotimainen elokuva on kautta linjan aika samasta puusta veistettyä. Rahaa on toki vähän ja riskejä ei oteta. Ja kaiken mitä kankaalle päätyy olisi pakko myydä isosti. Sääli.

Anonyymi Ö 16.02.2010, 12:50

Kysymys Pertille:

mikäli tulee valituksi kurssille, onko mahdollista tarvittaessa saada joustoa tehtävien palautukseen pääsykokeiden vuoksi? Kurssihan toteutetaan sikäli hassuun vuodenaikaan, että täsmälleen samaan aikaan julkaistaan sekä Taikin että Teakin ennakkotehtävät ja niiden jättö päättyy huhtikuussa. Luulisi, että melko moni käsikirjoittajaksi tai dramaturgiksi haluava joutuu siis samaan aikaan puurtamaan tiiviisti kässäriä, tahkoamaan pääsykoetehtävät ja hoitamaan päiväduuninsa ja kenties perheensä. Voi olla, että vetää osalle liian tiukaksi.

jokeri 16.02.2010, 13:15

tps puhuu asiaa.. voihan olla mmuten niin että hyviä tekstejä ja kirjoittajia on pienissä teattereissa mutta ei ylitä minkäänlaista uutiskynnystä ja siten ei saa suurenyleisön suosiota. Laitosteattarit, joilla on eniten markkinointiin rahaa, ei uskalla ottaa mitään kovin syvällistä ja uudistavaa ohjelmistoonsa. Tämä johtuu myös siitä että suomalaiset on opetettu siihen että teatterin täytyy olla hauskaa. vaikeat asiat eivät myy.
hmm..

anonyymio: Taikin merkitys leffoihin ei välttämättä ole suuri vaan kun markkinat on pienet täytyy pelata varman päälle. Siksi leffoissa on aina samat näyttelijät ja samat tekijät. Mutta toisaalta on sentään jotain leffoja ja tekijöitä jotka yllättää mukavasti.

tps 16.02.2010, 13:33

Tuo on muuten ihan totta tuo, miten suomalaiset on totutettu odottamaan teatterista hauskuutusta. Periaatteessahan se on ollut aina lamakauden ilmiö, että teatterit ymmärrettävästi väistävät kovat aiheet ja siirtyvät farssiin ja kabareehen, se on viihteen tehtävä, mutta edellisen laman jäljiltä siitä ei enää palattu vaan jäätiin tekemään sitä, mikä silloin myi.

Siitä en ole varma, etteivätkö ns. vaikeat asiat ja haasteellisemmat näytelmät myisi kun kukaan ei oikein viitsi kokeilla. Tai varmaan Kauppamatkustajan kuolema taannoin Helsingissä myi, en epäile yhtään. Minusta surullisempi ja jotenkin myös todemmalta tuntuva näkökulma on se, että teatterit pitävät perusyleisöä niin tyhmänä, etteivät usko näiden ymmärtävän ja siksi eivät ota sitä riskiä että tuottaisivat näytelmiä, jotka eivät selittele kaikkea auki ja jotka jättävät jotain ajattelemista yleisölle vielä kotimatkallekin.

Henkilökohtaisesti minä luottaisin yleisön oivalluskykyyn enemmän ainakin siihen asti kunnes toisin todistetaan. Toisaalta, jos vuosikaudet kasvatetaan uutta teatteriyleisöä farssilla ja muulla ilveilyllä, niin eihän se muuhun opikaan.

Olen jokerin kanssa samaa mieltä siitä, että hyviä kirjoittajia on ja varmaan paljon, tekijöitä joilla olisi jotain järkevää sanottavaa älämölön sijaan. Laitosteattereita ei vaan juurikaan kiinnosta. Taloudellisesta näkökulmasta sen ymmärrän, taiteellisesta en.

Naurava Anonyymi 16.02.2010, 14:14

Mitä pahaa on hauskuudessa? Ja farssissa ja kabareessa?? Itse rakastan komediaa ja viihdettä. Elämä on ihan tarpeeksi raadollista, en jaksa jatkuvasti märehtiä omia ja muiden murheita, vaan nauraa kyyneleet silmissä.

Pertti 16.02.2010, 14:38

No niin, yön pimeinä tunteina saatiin kaikki ennakkotehtävät tulostetuksi. Tarkka lukumäärä sekä ennakkotehtävien että ennakkotehtävien jättäneiden osalta jääköön toistaiseksi vielä ilmoittamatta. Ja vielä tarkennukseksi: kaikille ennakkotehtävän jättäneille ilmoitetaan pääsikö mukaan tähän julkisesti kirjoittavien joukkoon ensi viikon tiistaihin mennessä. Kurssille osallistujien nimet julkistetaan 1.3. eli kurssin alkaessa.

Kaikki ennakkotehtävät luetaan eli suoralta kädeltä ei ketään diskata, jos tuo 1 liuskan raja on hivenen ylitetty. Tosin toiset kirjoittajat olivat ylittäneet sen reilusti, mutta suurin osa oli noin pikaisesti katsottuna saanut tiivistettyä hyvin asiansa yhteen liuskaan. Ennakkotehtävässä yllättäen yhdeksi vaikeimmista asioista näytti osoittautuvan nimimerkin merkitseminen myös ennakkotehtävään. :) No, onneksi Pertin silmät toimivat myös hämärissä ja puutteet saatiin korjattua.

Koskien kommentointia: yleisön ja ammattilaisten kommentit tulevat olemaan "samassa tuutissa". Mutta julkaisemme kuitenkin kirjoittajien tekstit ja niistä annetut ammattilaisten kommentit aina samanaikaisesti ja "peräkkäin". Siis ammattilaisten kommentit ovat heti oman tuotoksen perässä. Kommentointisekametelisoppa voi tosiaan olla melkoinen annos kiisseliä, ja siksi suosittelisinkin tällä kurssilla avaamaan korvat erityisesti kurssin ohjaajien palautteelle. Muu rakentava kommentointi ja palaute olkoon erityisesti suolana meille, jotka emme kurssin aikana julkisesti työstä tekstiämme Kohtauksessa.

Mitä tulee joustoon suhteessa tehtävien palautusaikoihin, niin vastaus on kielteinen. Emme voi joustaa kurssin tehtävien deadlineista, vaikkakin inhimillisinä ihmisinä ymmärrämme erilaiset paineet ja kiireet. Jos siis tulet valituksi kurssille ja otat paikkasi vastaan, sitoudut samalla kurssin aikatauluihin. Käsispajan ohjaajat ovat sitoutuneet kurssin aikatauluihin ja ohjaukseen, käsispajan ulkopuolella heillä on muita proggiksia, joiden aikatauluihin ja sisältöön he ovat yhtälailla sitoutuneita. Tämä voi kuulostaa raa´alta, mutta tämä on se tapa jolla homma saadaan toimimaan. AF kommentoi ennakkotehtävän jätön aiheuttamaa deadlinea osuvasti "vasta pientä pintahikeä nostattaneeksi". Kun kurssi alkaa, niin hikipisaroihin saa varautua.:)

Nyt vain kaikille ennakkotehtävän jättäneille tsemppiä!

Terveisin,
Pertti

jk. mielenkiintoisia keskusteluja käynnissä tällä palstalla, hienoa!

Ennen teloitusta. 16.02.2010, 16:01

@Pertti. Ihmettelinkin, miksi näin unta viime yönä Stockmannin Hulluista Päivistä, joita tein 20 vuotta sitten visuna haamujen silmät. Mutta unessa ne olivatkin siis Pertin hämärässäkin toimivat silmät! Tai ehkä kyseessä olivat Anttilan kopiosilmät, joita näemme nyt Pimeät Hinnat -nimellä. Tylsää. Kyllä mainonnan Vuoden Huiput on vasta harrastelijateatteria tähän kilpailuun verrattuna!

Kiitoksia kiinnostavista teksteistä koskien kirjoittajien arkea. Mielenkiinnolla lukisin enemmänkin, olen ns. pihalla koko alasta.

Vielä yksi kysymys: 16.02.2010, 16:57

Julkaistaanko KAIKKIEN osallistujien ennakkotehtävät jossain? Itse en haluaisi sitä, miten muut?

Karpalo 16.02.2010, 18:17

Ja mä näin unta, että joku yritti saada mut menemään junavaunuun johon en halunnut mennä ja karkasin tän pakottajan kynsistä ja juoksin toiseen vaunuun samaan junaan ja pelkäsin että jään kiinni siitä että istun väärässä vaunussa.

Eli mitä ilmeisimmin en pääse kurssille, mutta hyppään liikkuvaan junaan kirjoittamalla oman juttuni kurssiaikataulun mukaisesti. :)

RS 16.02.2010, 18:37

Niin minäkin aion tehdä. Jos tekstini ei tule valituksi, kokeilen kuitenkin, pystynkö "vapaaehtoisesti" ja ilman kirittäjiä niin vaativaan urakkaan oman työni ohella.

Nyt kadun kovasti, että en ähkinyt ennakkotehtävän kanssa kauempaa. Olisi varmasti tullut parempi :)

Ennen teloitusta. 16.02.2010, 18:47

@Karpalo. Mielestäni tuo uni menee just toisinpäin: olet siis vaunussa jonne karkasit, koska halusit sinne. Ja koska halusit niin kovasti sinne, niin toki teit töitäkin sen eteen, joten mitä luultavimmin olet nyt sitten siinä junassa. Eli...

Tuli mieleeni tänään, kun kävin työkkärissä ja sain seuraavan ajan vasta puolen vuoden päähän (ihanaa, yleensä pakko ilmoittautua 1-3 kk välein). Eli Idols-kilpailun tyyliin: porukat tulee riemuissaan ulos työvoimatoimistosta.

Kerrankin hyötyä valtion menojen karsimisesta.

Tuleeko kaksoispisteen jälkeen iso kirjain? Tiedättekö mistä saisi neuvoja suomen kielioppiin, siis ei mitään paksua kirjaa kirjastosta?

Lopetan nämä löpinät, kurat on vaan housussa kokoajan.

RS 16.02.2010, 19:34

Perttii?

Sinun aforismisi etusivulla ovat hyviä ja ohjaavat muutakin kirjoitustyötä. Parran kanssa ja kivettyneemmässä asennossa kävisit Aritoteleesta :)

Saako aforismit koottuna jostain, vai pitääkö netissä roikkua kaiken aikaa? Perttii?

Karpalo 16.02.2010, 19:34

Jep, Ennen teloitusta, voi sen noinkin tulkita.

Ja mitä tulee lopun kysymykseen, niin suosittelen paksua kirjaa kirjastosta. Sanankäytön pikkujättiläinen on hyvä. Voi löytyä myös divareista.

RS 16.02.2010, 19:35

No niin, sieltäpä se Aristoteleen piru putkahtikin!

Anonyymi X 16.02.2010, 22:29

Kommentteja lukiessa näkee jo vähän esimakua, mitä sillä puolella saattaa olla tulossa, ja miksi kirjoittajien kannattaa painaa Pertin hyvä neuvo mieleensä, ja pitää korvat ja silmät avoinna oikeaan suuntaan.

Ennen teloitusta. 17.02.2010, 08:22

Anonyymi X on oikeassa. Siksi sanoinkin aiemmin, että lopetan löpinät. Toivon voittajien puolesta, että sentään säästyisivät sontaa kuormakauhaajalla -tyylisiltä huomautuksilta. Uskon, etteivät sellaiset tänne edes löydä.

@RS:lle: mä kopioin ne aforismit yhteen tiedostoon silloin, kun tavasin sääntöjä ja ammattilaisten kiinnostavia tekstejä eri sivuilta. Niistäkin oppi paljon.

Löysin tuon ennakkotehtävän teon aikana yhden työelämästä tutun piirteen itsessäni. Se on maltin ja harkinnan puute. Innostus syö ne aina alussa, mutta kyllä se malttikin sitten palaa. Kirjoitin eka versioni nopeasti parissa tunnissa. En ole mitään vastaavaa koskaan kirjoittanut. Lähetin sen saman tien ja jo yöllä heräsin kehittelemään tarinaa lisää.

Seuraavan päivän iltana tarina olikin sitten täysin muuttunut. Sitten avasin lähettämäni txt-tiedoston kopion ja nimimerkkini oli kadonnut ylätunnisteesta. Syynä tekstinkäsittelyohjelman ylätunnisteen käyttö ja siitä kirjoitinkin alussa Pertille. Onneksi Pertti ilmoitti, että voin lähettää uuden version.

Tällä kertaa jätin lapsen lepäämään. Pyörittelin sitä päässäni ja sain kokoajan siihen lisää aineksia. Teksti aanelosten pino vieressäni kasvoi. Vasta sitten, kun teksti oli ollut koskematta pari päivää, laitoin lopullisen version eteenpäin.

Tämä löpinän kirjoitin sen takia, koska olisi mukavaa tietää, miten ammattilaiset aloittavat jonkun tarinan työstämisen. Luulisi, että keinoja on useita. Luovan työn tekemisen tiedän, kirjoittamista en. Olisko Pertti hyvä laittaa sinne keskusteluunkin jokin alue tästä aiheesta aloittelijoille? Sivustojen tekijänä voisinkin kritisoida tätä sivustoa, koska se keskustelupalsta on vaikea löytää. Sille kun pitäisi olla oma valikko jossakin. Mutta sen onkin sitten jo toinen tarina. Sorvi pyörii mutta tuottaa pelkkää ilmaa.

AA 17.02.2010, 10:46

Nimeni on X ja olen Anonyymi. Kommentteja on ollut hauskaa ja hyödyllistä lukea, kiitos kaikille!
Tätä kyllä ihmettelen: Kun ennakkotehtävät täytyi lähettää nimettöminä, miksi täällä saa mainostaa itseään ennen osanottajien valintaa? Järjestäjät jopa kiittelevät siitä.
Kun ennakkotehtävät on katsottu, vertaillaan tietenkin samanveroisten hakijoiden taustoja. Kumpi valitaan, se joka on keskustellut aktiivisesti omalla nimellä, vai se joka on antanut valitsijoiden keskittyä teksteihin? Nimi joka jää mieleen on jäänyt mieleen.
Omaan sijoitukseeni tämä ei vaikuta, kun hakijoita on näin tähtitieteellisen paljon. Harmittaa sen toisen puolesta, joka ehkä jää nuolemaan näppejään.
Jos tämä kurssi järjestetään uudestaan, tällä palstalla tullaan näkemään enemmänkin mainospätkiä. Anonyymi hakumenettely vesittyy sitten siltä osin.
Valitettavasti on niin, ettei YLE ensi kädessä hae uusia kykyjä maksuttomille kursseilleen. Silloinhan hakijoiden joukkoa olisi jotenkin rajoitettu. Maksullisille (kalliille) kursseille pääsee, varmaankin siksi että koulutus olisi halvempaa YLEn omalle väelle. Opetuksen tasoon olen kyllä ollut erittäin tyytyväinen.
Tiedän suunnilleen minkälaisia vastauksia tähän saan, mutta täytyi kuitenkin sanoa.
Ihan kaikille toivotan työn iloa, ja onnea kurssin arpajaisissa!

tps 17.02.2010, 11:44

Erittäin hyvä ja tärkeä huomio sinulta.

Omasta puolestani voin sanoa, että reiluna ihmisenä olen käyttänyt tälle palstalle kirjoittaessani eri nimimerkkiä kuin itse ennakkotehtävässä. Tämä ihan siitä syystä, että en hyväksy itsensä mainostamista ja huomionkeräämistä; ennakkotehtävät ratkaisee, eivät mielipiteet, besserwisseröinti tai keskusteluaktiivisuus.

Pertti 17.02.2010, 11:47

Hauska kuulla, että Pertin ajatukset maistuvat Kohtauslaisille. :)
Keskustelupalstalle muuten löytää ylänavigaation ´osallistu´ osion kautta, mutta laitetaan mietintään miten sitä voitaisiin nostaa vielä enemmän esiin.
Sinne voi muuten vapaasti aloittaa keskusteluja haluamastaan aiheesta.

@ AA
"Tätä kyllä ihmettelen: Kun ennakkotehtävät täytyi lähettää nimettöminä, miksi täällä saa mainostaa itseään ennen osanottajien valintaa? Järjestäjät jopa kiittelevät siitä.
Kun ennakkotehtävät on katsottu, vertaillaan tietenkin samanveroisten hakijoiden taustoja. Kumpi valitaan, se joka on keskustellut aktiivisesti omalla nimellä, vai se joka on antanut valitsijoiden keskittyä teksteihin? Nimi joka jää mieleen on jäänyt mieleen."
Olen kiittänyt avoimesti omalla nimellä keskusteluun osallistuneita nimenomaan oman nimen käytöstä, ja sen takana pysyn. Tätä toivomme kaikilta käsikirjoituskurssin seuraajilta, jotka mielivät kommentoida joko tehtävänantoja tai osallistujien tekstejä.

Kurssille valitaan kirjoittajat ennakkotehtävien perusteella, ja nämä ennakkotehtävät on toimitettu dramaturgeille ainoastaan nimimerkeillä varustettuina. Ammattitaitoiset dramaturgimme perustavat päätöksensä varmasti siihen, mitä lukevat ennakkotehtävistä ja myöhäisemmässä vaiheessa mahdollisesti siitä, mitä kirjoittaja omasta kirjoittajataustastaan on kertonut, eivätkä siihen kuinka aktiivisesti ihminen Kohtauksen keskustelupalstalla on keskustellut. Sitä asiaa ei siis käytetä perusteluna kurssille hyväksymisen puolesta tai vastaan. Kaikki ovat siis tervetulleita kirjoittamaan jo tässä vaiheessa kommentit omalla nimellään, hyvää harjoitusta siihen kun kurssi alkaa.

Ja mitä tulee spekulaatioon YLEn motiiveista lähteä järjestämään tämä kurssi, niin jokainen voi miettiä mitä haluaa. Meillä on kyllä ollut aivan vilpitön halu jakaa osaamista kaikille, jotka aiheeseen tuntevat intohimoa. Taustalla on mm. YLEN mahdollistajastrategia, johon olen jo aiemminkin viitannut. Lisää aiheesta voivat kiinnostuneet lukea esimerkiksi tuosta linkistä: http://yle.fi/yleista/mahdollistajastrategia.shtml

Ja AA, työn ilon toivotuksiin on helppo yhtyä!
Terveisin,
Pertti

Anonyymi 17.02.2010, 12:02

Pertti - tuossa aikaisemmin kysyttiin sitä teknistä asiaa, että lähtikö liite varmasti ilmoituksen mukana ja tuli teille perille. Itseänikin jäi asia askarruttamaan, eli jos huomaatte ilmoituksia, joista puuttuu liite, pyydätte varmaan sen vielä näin jälkikäteen, koska sähöpostiosoitteethan teillä on. Vai kuinka?

Ennen teloitusta. 17.02.2010, 13:13

Nimimerkillä tai omalla nimellä "mainostamisesta":

Ei kai kukaan ole niin pösilö, että samoilla nimimerkeillä osallistuu itse kilpailuun? Tai että jollain kommentillaan pystyisi jotenkin ilmaisemaan jotakin oleellisesti "myyvää" omasta tuotoksestaan?

Omalla nimellä kommentointi sen sijaan osoittaa rohkeutta.

Emo Teakman
Kattokoski

tps 17.02.2010, 13:46

Uskon hänen tarkoittaneen/pelänneen sitä, että runsaalla keskusteluaktiivisuudella pyrittäisiin ja onnistuttaisiin kiinnittämään juryn huomio, mikä sitten taas vaikuttaisi alitajuisella tasolla valintaan. Minusta ihan validi huomio sikäli, että vaikka en usko juryn miettivän moisia saati sitten antaisi sellaisen vaikuttaa päätöksentekoon, niin se ei estä joitakin mahdollisesti yrittämästä. Ja minusta on aina ihan hyvä nostaa kissa pöydälle ja kysyä, minäkin olen kirjoitellut joutessani tänne varmaan enemmän kuin olisi tarpeen, mikä voi ihan aiheestakin herättää ajatuksen mielistelystä.

Ja kyllä, oman nimen käyttö on kannatettavaa, liian usein näkee sitä, että mediassakin esitetään suuria ja arvostelevia mielipiteitä nimimerkkien takaa, jopa tämän kyseisen Ylen ohjelmissa joskus.

Minun nimen yli on jyrätty jo sen verran monta kertaa, että eipä se tästä enää sen enempää kulu eikä litteämmäksi pääse.

-Teemu Salohalme

arveluttaa 17.02.2010, 15:00

"Ammattitaitoiset dramaturgimme perustavat päätöksensä varmasti siihen, mitä lukevat ennakkotehtävistä ja myöhäisemmässä vaiheessa mahdollisesti siitä, mitä kirjoittaja omasta kirjoittajataustastaan on kertonut, eivätkä siihen kuinka aktiivisesti ihminen Kohtauksen keskustelupalstalla on keskustellut."

Vähän jäi tämä Pertin kommentti askarruttamaan. Mitä väliä sillä kirjoittajataustalla on? Eikö jokainen tulisi arvostella vain ennakkotehtävän perusteella, ei mitään varaslähtöjä?

Omasta kirjoitustaustastani kerroin ihan rehellisesti, että käytännössä sitä ei ole. Yksi yliopiston kirjoituskurssi on takana. Eipä käynyt mielessä että olisi tämä vastaus pitänyt runoilla kovin kauniiseenkin muotoon. Vaikka voihan se olla että kurssille valitaan nimenomaan näitä aloittelevia kirjoittajia, jotka kurssista eniten hyötyisivät.

Pertti 17.02.2010, 15:36

@ arveluttaa
Nimenomaan ennakkotehtävän perusteella kurssille pyrkijät arvostellaan. Laitoin tuohon vielä tuon lisäyksen siksi, että jos en sitä olisi laittanut, olisi tullut kysymyksiä siitä miksi kirjoittajataustaa edes kyseltiin hakulomakkeessa, jos sillä ei ole merkitystä. Vrt nimi vs nimimerkkikeskustelu ja spekulaatio. :) Huomioikaa myös sanan ´mahdollisesti´ käyttö - jonka vastineita ovat muuten ehkä, kenties ja kukaties - jolla viitataan siihen, että kirjoittajataustaa voidaan mahdollisesti käyttää päätöksenteon apuvälineenä esimerkiksi silloin kun 2 muutoin ansioiltaan samankaltaista tekstiä kisaa paikasta kurssilla. Tätä ei ole ollut aukikirjoitettuna säännöissä, mutta viitteellisenä olemassa lomakkeessa. Kurssi vaatii kirjoittajilta paljon ja jonkinlaisen kirjoittamisrutiinin omaamisesta on varmasti kurssin aikana hyötyä. Tiedoksi vielä saatettakoon että mitään kiintiöitä kirjoittajien kokemustason, iän, sukupuolen tms mukaan ei ole annettu eikä päätetty. Siis ennakkotehtävät edellä mennään!

Anonyymille ja kaikille muillekin, joita on askarruttanut liitteen perille tulo tiedoksi: kaikissa meille saapuneissa hakemuksissa on ollut liitteet. Joidenkin hakemusten kohdalla liitteet ovat olleet vioittuneita ja näissä tapauksissa kyseisiin kirjoittajiin on oltu yhteydessä.

Terveisin,
Pertti

AA 17.02.2010, 17:07

Sohaisin näköjään liikkeelle pienen rohkeuden lumipallon (nimim.AA / 17.2. klo 10.46). Arvostan rohkeutta sinänsä, mutta sitähän voi osoittaa sitten valintojen jälkeen. Tässä vaiheessa olen periaatteen vuoksi AA, Anonyymien Anonyymien jäsen.
Kiitos tps, kiva kun ymmärsit mitä ajoin takaa! Kun nykymaailmassa kaikki on yhtä huutokauppaa, halusin ottaa hakijoiden nimettömyyden puheeksi heti tuoreeltaan. Hakijamäärästä päätellen uusillekin kursseille olisi paljon halukkaita.
Kiitos Pertille paneutuvasta kommentistasi. En todella halunnut osoitella ketään hakijaa, tai epäillä valitsijoiden ammattitaitoa. Kurssihan on loistava mahdollisuus kaikille. Voi valita kurssilaisten teksteistä omaa aihettaan sivuavan, ja opiskella sen avulla kurssin tahtiin. Niin minäkin aion tehdä.
En myöskään epäile kenenkään motiiveja kannatettavien ilmaiskurssien järjestämisessä. Tehän näette tämän kurssin takia valtavasti vaivaa, vaikkei olisi pakko. Aikaisemman viestini huomautus koski maksullista koulutusta, ja sehän on kyllä korkealaatuista. (Näkyi Markus Selinkin tulevan kerran opettajan vastaanotolta. En arvannut katsoa oliko Mannerheim kyydissä, kun tästä on jo jokunen vuosi.)
Joitakin vuosia sitten YLEn pitkään, ilmaiseen käsikirjoittajakoulutukseen valittiin alalle jo koulutettuja tai alalla jo olevia ihmisiä. Jaa, taisi mukana olla yksi hakija jolla oli riittävät meriitit muualta. Kun hyvää on vähän jaettavaksi, monet jäävät pakosta ilman.
Nyt vaan odotellaan opetuksen alkamista täällä kotikoulussa! Lupaan kyllä kommentoida sitten omalla nimellä, jos on jotakin sanottavaa.

Timo Ekman 18.02.2010, 04:42

Tervehdys taasen,

No niin, hieman lähti ihan asiallistakin kritiikkiä liikenteeseen oman nimen käytöstä. Mutta kuten tuossa Pertti mainitsi, ennakkotehtävät palautetaan nimimerkillä varustettuina dramaturgeille ja näin ollen valinnat tapahtuvat "ennakkotehtävä edellä", kuten hän mainitsi.

En ole käyttänyt omaa nimeäni nostattaakseni itseäni henkilönä. Ei ei! Kysymys on vakaumuksellisesta periaatteesta. Olen aina kaikissa tilanteissa käyttänyt aina omaa nimeäni mm. yleisöpalstoilla sanomalehdissä, ja kuten mainitsin, siitä ei ole koskaan ollut mitään haittaa.

Vaikken tulisi valituksi, mikä on prosentuaalisesti katsottuna mitä suurin todennäköisyys, niin kuten tuossa joku nimimerkki mainitsi, voi aina omaa ideaansa tarjota Tarjoa-palstan kautta. Niin lujasti uskon omiin aiheisiini, että työstän mahdollisen hylyn tullessa ne lähetyskuntoon sen kautta sitten, mikäli "kiitos osanotosta, mutta tällä kertaa ette tulleet valituksi" -vakioviesti kohdalleni osuu.

Väitän, kuten Perttikin tuossa jo mainitsi, että vaikka olen alusta alkaen keikkunut tällä palstalla omalla nimellä, ei minulla sen ansiosta ole yhtään sen suurempaa mahdollisuutta tulla valituksi kuin sellaisellakaan, joka ei ole esim. tälle palstalle kommentoinut sanaakaan

Oman nimen käytössä on kuitenkin se ylivertainen etu, sanotaan mitä sanotaan, että silloin joutuu miettimään ja puntaroimaan ajatukset loppuun asti ennen lähettämistä. Tällöin ne muovautuvat sellaiseen muotoon kuin ne olisi silloinkin, kun lopulta joutuisi ne julkisesti kaikelle kansalle esittämään.

Uskon vain aiheisiini niin paljon, että riippumatta siitä tulenko valituksi, uskallan valitsematta jäämisenkin uhalla ne omalla nimelläni tuoda tähän asti esille. En kerro niistä sen enempää kuin en toki myöskään käyttämääni nimimerkkiä, ettei vaikutelmaa itsensä nostattamisesta tämän enempää tulisi.

En halua tätä sanoa pahalla kellekään osallistujalle, mutta uskaltaisin väittää, että osa ainakin esiintyy täällä nimimerkillä senkin takia, että mikäli ei tule valituksi, ei sitten ainakaan ole "menettänyt kasvoja" epäonnistuessaan.

Itselläni on monivuotisen harrastajakirjoittamisen ja oman luonteeni kautta sellainen luonne, että kestän tulla missä yhteydessä tahansa hylätyksi. Tärkeintä kuitenkin näissä asioissa on luottaa itseensä ja omaan asiaansa.

Ellei itseensä ja aiheeseensa luota, niin ei siihen luota kukaan muukaan.

Timo Ekman
Seinäjoki

Ennen häpeäpaalua. 18.02.2010, 09:06

@Timo, lauseesi "En halua tätä sanoa pahalla kellekään osallistujalle, mutta uskaltaisin väittää, että osa ainakin esiintyy täällä nimimerkillä senkin takia, että mikäli ei tule valituksi, ei sitten ainakaan ole "menettänyt kasvoja" epäonnistuessaan"...

oli sen verran haastava, että laitoin Facebookiin tiedon tästä kilpailusta, joten kasvojen menetys on tiedossa täälläkin. Pitkästä ilosta virsi kaunis, vai kuis hää mänkään.

Tiina Trezzi
á la Ennen teloitusta.

Teemu Salohalme 18.02.2010, 09:47

Niin, onhan tämä vähän kuin kaapista tulisi.

Pertti 18.02.2010, 09:49

"Rohkeuden lumipallot" - niistä minä pidän. Ja näyttää vahvasti siltä, että täällä on syntymässä myös toveruuden lumipalloja. Jotka eivät ole muuten hullumpia nekään. :)
Terveisin,
Pertti

AA 18.02.2010, 12:13

Hyvä Timo Ekman, jottei tulisi väärää käsitystä: Olen lukenut myös sinun kommenttejasi ja tykännytkin. Nimettömyydestä olemme eri mieltä, se kummallekin suotakoon.
Kasvojen menetystä en voi enää pelätä, kun ovat jo menneet. Monessakin suhteessa. Hylkäyskirjeitä on täällä varmaan tullut monellekin, ja monesti. Sitä suurempi on järkytys kun kerran tuleekin toisenlainen tieto. Onnittelut jo etukäteen niille jotka näin hauskasti järkyttyvät!
Nyt valintamenettelyn aikana en enää osallistu keskusteluun. Periaatteen vuoksi.

Reijo Honkonen 18.02.2010, 14:06

En osallistunut tähän hakuun. Silti odotan innokkaana mitä tuleman pitää. Aion sumeilematta myös varastaa... en kirjoittajien ideoita, vaan järjestävän seuran (Ylen) kehittelemästä mallista soveltaen aineksia omaan opetukseeni. Leviää ilosanoma siten tätäkin kautta. Onhan se ok?

On ollut mielenkiintoista seurata tähänastista keskustelua. Hieman olen aistivinani tunnelman tiivistymistä. Pidätelkäähän hevosianne. Matka on vasta alussa.

Anonyymi PR 19.02.2010, 12:05

Perjantaita!

Itse osallistuin ja olen hieman lukenut kommentteja täällä. Olen yllättynyt jankkaamisesta, näin suuresta intohimosta ja epävarmuudestakin. Selvää kuitenkin on että YLE teki hienosti että antoi meille taviksille mahdollisuuden kurssiin. Kiitos siitä!

Mielenkiintoista seurata ketkä valitaan tarinoineen.

:) PR.

Pox 19.02.2010, 13:38

Pertti,

lieneekö mahdollista saada väliaikatietoja viikonloppua vasten? Meneekö valintojen ilmoittaminen tiistaille, vai kannattaako s-postia kärkkyä jo aiemmin? Ilmoitetaanko valituillekin sähköpostilla vai kenties puhelimitse?

Pertti 19.02.2010, 14:11

Valintoja ei ole vielä lopullisesti tehty, eli maanantai-tiistai akselille ilmoittaminen menee.
Kaikille lähetetään sähköpostia, mutta kurssille valituille soitetaan myös.
Oikein mukavaa viikonloppua muuten kaikille :)
Terveisin,
Pertti

Kuunnelmakilpailu 2009

Kuuntele kuunnelmakilpailun 2009 voittaja

Kuunnelmakilpailu 2009

Pertti

Kirjailijan tärkein ominaisuus on istumista hyvin kestävät pakaralihakset.