yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Kuvasuunnittelun perusteita

1) Silmä leikkaa

Ihminen katsoo aina sitä, mikä on kiinnostavaa. Toisin sanoen ihminen leikkaa silmillään aivan kuten elokuvassa leikataan kuvia peräkkäin. Tätä kannattaa pohtia tarkkaan elokuvan kuvakäsikirjoitusta tehtäessä. Mitä katsoja seuraavaksi haluaisi nähdä?

2) Vastakuvat tasapainossa

Kun henkilöt käyvät tasa-arvoista vuoropuhelua keskenään, tulisi vastakuvien olla keskenään samanlaiset. Jos näin ei ole, niin tiiviimmässä kuvakoossa kuvattu henkilö vaikuttaa helposti tärkeämmältä ja hänen sanottavansa painokkaammalta. Kuvien epäsuhta voi tietenkin olla elokuvantekijällä käytössä juuri tässä tarkoituksessa eli tehokeinona toisen henkilön korostamiseksi.

3) Henkilö A näkee kohteen B

Miten katsominen esitetään elokuvassa? Näkijä on tiiviissä kuvassa. Hän katselee ja havaitsee katseellaan jotakin. Sillä hetkellä kuvaan leikataan kuva siitä, mitä henkilö näkee. Leikkausta sanotaan katseesta leikkaukseksi. Kuvaa kohteesta, jota näkijä katsoo, sanotaan näkökulmakuvaksi. Näkökulmakuva on erittäin tarpeellinen väline elokuvassa, erityisesti kun halutaan katsojan samaistuvan kuvattavaan henkilöön. Näin katsojalle kerrotaan tarinaa juuri tämän henkilön näkökulmasta.

4) Liikkeen suunta

Kummalta puolelta henkilöhahmo tulee uuteen kuvaan? Perinteisessä kuvakerronnassa henkilön liikerata jatkuu samansuuntaisena kuvasta toiseen. Poikkeuksena on siirtyminen aivan eri paikkaan – kauas edellisestä – tai suuri aikahyppäys. Liikkeelle, samoin kuin katseellekin, kannattaa jättää riittävästi tilaa kuvassa.

5) Kuvan rajaus

Apuna suunnittelussa voi käyttää henkilöhahmoja esittäviä nukkeja. Silloin voi helpommin ja havainnollisemmin leikkiä silmillään kameraa. Tässä apuna ovat myös yksikertaisesti vaikkapa mustasta pahvista valmistettavat rajauspahvit, joiden keskellä on suorakulmio katsomista varten.

Videot

 
 

Poimintoja  

olento pallo

Miltä koulu näyttää Helmerin silmin

Vuorentaustan koulun oppilaat toteuttivat Helmerin matkassa -multimediatyön. Se kertoo Vuorentaustan koulussa asuvasta Helmeri -tontusta, jot... Lue lisää