yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Kuka valintojasi ohjaa?

XL_lehdet

Propaganda tarkoittaa viestintää, jonka tarkoituksena on vaikuttaa ihmisten ajatuksiin, asenteisiin ja valintoihin. Usein se sisältää puolueellista ja värittynyttä informaatiota, mutta ei suoranaisia valheita. Propagandan keinoja ovat myös kärjistäminen, liioitteleminen ja vaihtoehdoista vaikeneminen.

Propagandan ja mainonnan erottaminen toisistaan voi olla joskus vaikeaa. Esimerkiksi jonkun puolueen vaalimainokset saattavat vastustajan mielestä olla propagandaa. Mainosten ja propagandan keinot ovatkin usein lähellä toisiaan.

Propaganda liittyy usein poikkeusoloihin, kuten sotatilaan. Tässä osiossa tarkastellaan sotapropagandaa, jonka ominaisuudet ja keinot pätevät muihinkin propagandan lajeihin.


Mitä on sotapropaganda? Klikkaa avainsanoja ja lisää tietämystäsi.


Videot

Katso Median mahti
Tv-sarjan kolmannessa osassa pohditaan propagandan, erityisesti sotapropagandan, tyypillisiä keinoja median maailmassa. Huomaammeko aina kun meihin vaikutetaan? Ohjelmassa käsitellään myös suomalaisen median valta- ja omistussuhteita ja niiden vaikutusta mediakuluttajan arkipäivään.


Katso Sallitut sanat ja kuvat
Valistuselokuva kertoo totuuden suoraan mediamaailman syövereistä!


 
 

Poimintoja  

ylpallo

Julkisuuden tähden

Mediajulkisuus on nykyajan valuuttaa. Julkisuuden myötävaikutuksella tullaan valituksi eduskuntaan, hankitaan mandaatti päätöksille, myyd... Lue lisää