yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Median viestiopas

XL_batman

Elämme median äärellä aamusta iltaan. Tekstejä, kuvia, mainoksia, lööppejä ja muita viestejä vilisee ympärillämme. Kaikki niistä pyrkivät vaikuttamaan vastaanottajaan eli sinuun.

Media tarjoaa tietoa ja elämyksiä. Sillä on myös yhä tärkeämpi rooli ihmisten välisissä sosiaalisissa suhteissa ja viestinnässä.

Seikkailu virtuaalimaailmassa ja viestien viidakossa on sitä antoisampaa, mitä paremmin osaa tulkita median viestejä. Medialukutaito auttaa näkemään viestien pinnan alle ja erottamaan oleellisen epäoleellisesta.


Kootut kriittiset kysymykset

Jokaisen viestin mediassa on joku tehnyt ja tarkkaan valinnut. Viestien äärellä on hyvä pohtia esimerkiksi, kuka viestin kertoo ja miksi. Mitä muuta viesteistä kannattaa kysyä?


Mitä medialukutaitoon liittyy? Klikkaa avainsanoja ja kasvata mediatajuasi.


Videot

Katso Viestien viidakossa
Tv-sarjan ensimmäisessä osassa etsitään suunnistuskeinoja median viestiviidakossa selviytymiseen. Oppilaat katsovat pätkiä ohjelmista ja mainoksista ja pohtivat medialukutaidon peruskysymyksiä: kuka, kenelle, mitä ja miksi?


Katso Viestintävälineet ja viestit ovat vaarallisia
Valistuselokuva kertoo totuuden suoraan mediamaailman syövereistä!


 
 

Poimintoja  

ylpallo

Julkisuuden tähden

Mediajulkisuus on nykyajan valuuttaa. Julkisuuden myötävaikutuksella tullaan valituksi eduskuntaan, hankitaan mandaatti päätöksille, myyd... Lue lisää