Ohjaaja Otto Kylmälä

Ohjaaja Otto Kylmälä

30.07.2013

Otto KylmäläOtto Kylmälä

Mikä innosti sinut musavideoiden pariin?

Minua on aina kiehtonut liikkuvan kuvan ja musiikin suhde. Olen lapsesta asti harrastanut intohimoisesti sekä elokuvaa että musiikkia, joten musiikkivideot ovat olleet luonteva tapa yhdistää nämä kaksi taiteenlajia. Lisäksi musiikkivideoita tehdessä ideointi- ja kirjoitusprosessi on vapaampi kuin muita projekteja tehdessä, koska se sallii enemmän kokeilulle juonen ja henkilöiden suhteen.

Mikä on suosikkivideosi omasta tuotannostasi?

Olen tällä hetkellä tyytyväinen mm. Death Hawksille tekemääni Humanoids-videoon. Minulla kesti pitkään päästä biisin sisälle ja löytää oma näkökulmani siihen, niin etten vain toistaisi pelkkiä totuttuja rock-kliseitä. Puhuimme kuitenkin bändin Teemu Markkulan kanssa erilaisista vaikutteista, jolloin videon idea lopulta loksahti kohdilleen. Luottamus bändin suunnalta oli siis yksi tärkeimmistä elementeistä onnistuneeseen lopputulokseen.

Mikä on suosikkivideosi muiden tuotannosta?

Spike Jonzen ohjaama Beastie Boysin Sabotage-video on pitkään ollut kaikkien aikojen suosikkini. Kieli poskessa tehty 70-80-lukujen poliisisarjojen parodia sopii sekä bändin imagoon täydellisesti että tavoittaa biisin räjähdysalttiin energian. Videon leikkaus nojaa täydellisesti biisiin ja huumori kantaa loppuun asti.

Millä perusteella otat töitä vastaan, vaikuttaako esim. musiikkityyli siihen?

Musiikkityyli ei varsinaisesti vaikuta siihen, tekeekö biisiin videon vai ei. Tärkein tekijä on kuitenkin itse biisi. Siinä on oltava tarpeeksi tunnelmaa, dramatiikkaa, huumoria tai ihan mitä tahansa, joka saa sinut tekijänä innostumaan ja luomaan sille kuvallisen vastineen. Hyvä kappale tempaa mukaansa tekemään videota, vaikka budjetti ei olisi kovinkaan suuri.

Millaisen prosessin käyt läpi videon tilaushetkestä siihen hetkeen, kun kuvaukset alkavat?

Kun olen kuunnellut kappaleen tarpeeksi monta kertaa, käyn läpi mentaalista kirjastoani, jos biisi sattuisi sopimaan johonkin aikaisemmin mielessäni olleeseen ideaan tai toteutustapaan. Rikon yleensä kappaleen heti aluksi osioihin ja ryhdyn kirjoittamaan videon rakennetta hyödyntäen biisin rakennetta.

Kun idea ja tarina on kutakuinkin selvä, ryhdyn kokoamaan visuaalista moodboardia, joka kattaa valaistuksen, tunnelman ja puvustuksen. Yleensä teen myös sen tueksi videoreferenssin eli leikkaan erilaisia videopätkiä musiikin tahtiin. Esittelen nämä sitten yleensä bändille, managerille/levy-yhtiölle, jonka jälkeen kun kuvaukset lähestyvät, ryhdyn muokkaamaan kuvalistaa, joka onkin sitten ainoa tiekartta itse kuvauksissa.

Oletko havainnut omassa työssäsi kantavia teemoja tai tyyliä?

Olen huomannut selkeitä rakenteellisia yhtäläisyyksiä. Käytän paljon perinteistä tarinankehittelyä, vaikka itse kerronta ei olisikaan välttämättä niin selkeää tai suoraviivaista. Teemojen tasolla tuntemattomien voimien hyväksyntä ja kohtaaminen ovat nousseet pintaan ehkä eniten.

Otto Kylmälä: Streak and the Raven - Speed of Light

Mikä on sinun tärkein työväline? Mitä ilman et ala kuvauksiin?

Voisin todeta hieman epäselvästi että henk.koht. tärkeimmät työvälineeni ovat avoin mieli ja ymmärrys leikkauksesta. Lähden usein kuvauksiin hieman takki auki, ollen avoin myös muutoksille paikan päällä. Tärkeintä tälle metodille on, että ymmärtää leikkauksen päälle ja sille, miten erilaiset ideat mahdollisesti toteutetaan jälkituotantovaiheessa.

Millainen rooli musiikkivideoilla on nykyisessä työssäsi?

Musiikkivideot tarjoavat ehkä parhaimman tasapainon mainostöiden ja lyhytelokuvien välillä. Olen myös enemmän ja enemmän kiinnostunut ohjelmoimisesta, joten erilaisten musiikkivideonäytösten kokoaminen Oulun Musiikkivideofestivaaleille on tuonut oivaa balanssia ja uusia näkökulmia itse videoiden tekemiselle.

Ketä suomalaista videoiden tekijää arvostat eniten?

Nyt on pakko kiertää vastaus ja nimetä muutama. Ei ole ketään yksittäistä suomalaista ohjaaja, mutta Kennel Helsingin Finn Andersson, Miikka Lommi ja Teemu Niukkanenovat kyllä sellainen suomalaisen musiikkivideon Three Amigos, että heidän uusia töitä seuraa mielellään samoin kuin vanhoihin tulee palattua.

Miikka Lommi: Pepe Deluxé - Pussycat Rock

Miten musavideoiden tekeminen on muuttunut urasi aikana?

Oma musavideourani ei ole vielä ennättänyt näkemään kovin suuria muutoksia tai musiikkivideokulttuurin aallokoita. Teknologisten muutosten takia melkein jokaisella alalla kustannukset ja budjetit ovat kuitenkin väistämättä typistyneet. Omalla kohdallani nämä ovat kuitenkin vain kasvaneet, koska ensimmäisten videoiden budjetit olivat 0 €, joten tästä on tultu pakostakin vain ylöspäin.

Millaisena näet musiikkivideokulttuurin tulevaisuudessa?

Musiikkivideot ovat tärkeä osa monien ihmisten elämää, joten uskon siihen liittyvän kulttuurin ja musiikkivideoiden kulutuksen vain vahvistuvan tulevaisuudessa. Katsojien lisäksi videoiden merkitys bändeille on yhä valtava, vaikkei niihin haluttaisikaan panostaa taloudellisesti. Tulevaisuudessa uskon myös, että videoiden ja katsojan välinen interaktiivisuus tulee lisääntymään.

Parasta juuri nyt?

Brittiohjaajista David Wilson ja Ninian Dorff tekevät loistavia töitä, mutta kavereita on aina hyvä tukea, joten täytyy mainita kolmas britti, Ian Pons Jewell, joka tekee tällä hetkellä todella mielenkiintoisia juttuja - ja Boliviassa! Hän on tehnyt aikaisemmin melko nyrjähtäneitä videoita muun muassa DJ Shadow:lle, Crystal Fightersille ja Naughty Boylle. Hänen tuorein mustalla huumorilla sävytetty ja hyvin toteuttu video Cloud Controlille on myös ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen.

 

Otto Kylmälä - faktat

Musiikkivideo-filmografia (valikoitu)
Streak and the Raven - Ahora The Tipsy Queen (3mins, 2013, FI)
Dizraeli - Million Miles (4mins, HD, 2013, UK)
Death Hawks - Humanoids (4mins, 2013, FI)
Amanda Wilkin - But Maybe (4mins, 2012, UK)
Streak and the Raven - Speed of Light (4mins, 2012, FI)
Satellite Stories - Anti-Lover (3mins, 2012, FI)
Julie Michaels - Wild Lions (3mins, 2011, FI)

Muu filmografia (valikoitu)

Fiktiot
Chinese Builders (8mins, 2013, Pohjois-Irlanti)
Misspent (15mins, 2011, UK)
The Force That Through The Green Fire Fuels The Flower (8mins, 2011, UK)

Mainokset
Ezys - Festivals (3x15s. 2013, LT)
Rimi - Offers (4x15s. 2013, LT)
Iki - Loyalty (35s. 2013, LT)
Sherselafam (2x20s. 2013, LT)
Cili Myths (3x30s. 2012, LT)

Ensimmäinen musiikkivideo-ohjaus
Ataturk Band - Anatolia Beat (3min, 2009, FI)

Vuodet alalla
2011-

Palkinnot/tunnustukset
OMVF 2012 Kunniamaininta: Streak and the Raven - Speed of Light (musiikkivideo)

Taiteellinen motto
“Lämpimät villasukat”

Kommentit (0)

Linkit

Otto Kylmälän sivut

Otto Kylmälä kilpailee Oulun Musiikkivideofestivaalin 2013 kotimaisessa sarjassa ja kansanäänestyksessä seuraavilla numeroilla ja videoilla:
57. Death Hawks - Humanoids
58. Streak and the Raven - Ahora - Tipsy Queen

Yle.fi/musiikki palkitsee Kansanpumpelin voittajan värinmäärittelyajalla. Äänestämään pääset täältä.

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä