Ohjaaja Pete Veijalainen

Ohjaaja Pete Veijalainen

30.07.2013

Pete VeijalainenPete Veijalainen

Mikä innosti sinut musavideoiden pariin?

Olen aina ollut tekemisissä niin musiikin kuin kuvataiteiden parissa. Soitin nuorena eri yhtyeissä, kunnes huomasin olevani auttamattoman keskinkertainen ellei jopa huono kitaristi, eivätkä bändiviritelmäni oikein toimineet. Päätin keskittää osaamiseni siis liikkuvan kuvan saralle. Kavereiden bändit kaipasivat musiikkivideoita, joten ryhdyin tehtailemaan niitä opiskeluaikoinani.

Muutaman harjoitelman jälkeen eräästä videosta sukeutui niin ammattimainen ja huomiota herättävä, että se poiki runsaasti kiinnostusta ja pääsi muistaakseni jopa silloisen Euroopan MTV:n rotaatioon. Oikeastaan siitä lähti varsinainen "urani".

Mikä on suosikkivideosi omasta tuotannostasi?

Mahdoton kysymys, aivan "Kuka lapsistasi on rakkain?" osastoa. MUTTA, jos yksi täytyy valita, olkoon se Kotiteollisuuden Rakastaa/ Ei Rakasta.

Video onnistui tuomaan metalligenreen yllättävää ja railakasta näkökulmaa ja rikkoi jopa kaavoja humoristisuudellaan. Kun ei nuorena ja kokemattomana oikein tiennyt mitä saa ja kuuluu tehdä, tuli sellainen video. Samaa ymmärtämättömyyden periaatetta pyrin noudattamaan edelleen.

Lisäksi, seisoin vuosia myöhemmin raitiovaunupysäkillä ja salakuuntelin kuinka kaksi nuorta poikaa keskustelivat parhaasta näkemästään musiikkivideosta. He pääsivät nopeasti yhteisymmärrykseen, että paras video on Rakastaa/ Ei rakasta. Keskustelu huvitti ja lämmitti mieltäni. Olen myös kuullut monesta muusta lähteestä, että video on tehnyt moneen syvän vaikutuksen poikkeavuudellaan ja tarkkanäköisellä pienkaupunkikuvauksellaan.

Mikä on suosikkivideosi muiden tuotannosta?

Taas mahdoton kysymys. Suosikkivideoni vaihtelee niin aikakausittain ja vaiheittain.

MUTTA!

Jos on pakko pusertaa yksi video, joka on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen… mullistanut maailmaani… muokannut ajatteluani… Ensimmäinen ns. avainkokemus musiikkivideon saralta on lienee johdettavissa Radioheadin Just-videoon.

Se oli ensimmäisiä kokemiani lyhytelokuvallisia juonivideoita. Sen kautta tajusin musiikkivideon mahdollisuuden itsenäisenä taideteoksena, ei vain yhtyeen liikkuvana promokuvana.

Millä perusteella otat töitä vastaan, vaikuttaako esim. musiikkityyli siihen?

Musiikkityyli ei vaikuta. Olen tehnyt videoita black metallista saakka hiphopin kautta aina a cappellaan. Olen itse asiassa jopa pyrkinyt hakeutumaan vaihtelevasti eri genrejen pariin. Minusta on mukava tuoda eri genreihin toivottavasti yllättävää sekä tuoretta näkökulmaa. Videon tekopäätökseen vaikuttaa ensisijaisesti kappaleen sisältämä potentia. Eli onko videoon mahdollista löytää se "kolmas taso". Taso, jolla kuva tuo musiikkiin uusia merkityksiä, tulkintoja ja tuottaa oivalluksia.

Perinteinen soittovideo harvoin tuottaa edellämainittuja, joten en tee niitä juuri koskaan. Videoillani itse asiassa näkyy hyvin harvoin edes bändiä/artistia, mikä on varmasti omalta osaltaan johtanut siihen, että en ole viime aikoina tehnyt ns. kaupallisille artisteille videoita lainkaan. Olen tietoisesti lipunut marginaaliin, jossa videon teossa on mahdollisimman vähäiset kaupalliset paineet ja mahdollisimman suuret taiteelliset vapaudet. Budjetit ovat nykyään tasapuolisesti olemattomia niin suurille kuin pienille yhtyeillekin, joten miksi en keskittyisi tekemään taiteellisesti kiinnostavia videoita.

Arvostan ja kaipaan mielikuvituksellisuutta ja kunnianhimoa videoihin. Useiden artistien videoiden kohdalla yhtyeen potentiaali hukataan monesti turvallisen tylsällä videolla. Riskien välttämisen lopputuloksena on usein yllätyksetön soittovideo löyhäisellä kuvituksella ryyditettynä. Tämän kaltaiset videot eivät mielestäni hyödynnä musiikkivideon mahdollisuuksia taidemuotona. Musiikkivideo voikin parhaimmillaan olla koelaboratorio, jonka uumenista pullahtaa kuvallista kerrontaa muokkaavaa ja mullistavaa materiaalia. Tai sitten vain Gangnam Style :)

Useimmat maailmalta kantautuneet videohitit ovat juurikin niitä railakkaita mielikuvituksen riemuvoittoja, joissa on selkeästi ollut mukana huikea visio sekä sopivasti rohkeutta kokeilla jotain hieman uutta. Ok Go, Radiohead, Björk, Aphex Twin… yms. kaltaiset yhtyeet/artistit ovat hienosti hyödyntäneet videoitaan juuri innovatiivisella tavalla. Myös Arcade Fire vie musiikkivideota ilmaisumuotona hyvinkin poikkitaiteellisen kokeellisille linjoille: http://www.thewildernessdowntown.com.

Pete Veijalainen: "Björkin videoista lähestulkoon kaikki teokset ovat edistäneet musiikkivideoilmaisua ja vieneet sitä eteenpäin."

Millaisen prosessin käyt läpi videon tilaushetkestä siihen hetkeen, kun kuvaukset alkavat?

Aivan aluksi kuuntelen tietenkin kappaleen. Jos en tiedä yhtyeestä ennalta mitään, pyrin tutustumaan heidän aiempaan tuotantoonsa.

Jos ja kun etäinen kipinä videon tekoon syntyy, järjestetään tapaaminen projektin kannalta olennaisten tyyppien kanssa. Palaverit voivat olla luonteeltaan levy-yhtiön uumenissa tapahtuvia markkina-analyysikatsauksia tai puolihölmöjä teehetkiä artistin kotona. Tärkein tavoite on kuitenkin kuulla ja vuorovaikuttaa avainhenkilöiden kanssa ja ymmärtää heidän toiveensa.

Hyvin usein käy niin, että kuullessani kappaleen ensimmäisen kerran mieleeni juolahtaa jokin ajatus, maailma, tunne tai johtolanka. Ensiaavistusta seuraa (pitkä) prosessi, jonka aikana testaan sitä ideaa eri keinoin. Kilpailutan ajatusta sen eri versiolla tai keksin kokonaan uusia, kenties parempia haastajia. Luovaan prosessiin kuuluu alitajunnan tietoista hyödyntämistä joutilaalla toiminnalla, kuten esimerkiksi tiskaaminen. Toinen yhtä hyvä paikka luoville ajatusprosesseille on suihku. Molemmat pakottavat ihmisen ajatuksen pois urilta liitämään vapaana. Suosittelen kaikille musiikkivideo-ohjaajaksi aikoville runsasta tiskaamista.

Monien tiskien ja suihkujen jälkeen usein kuitenkin käy niin, että se ensimmäinen idea jalostettuna on se idea, joka toteutetaan.

Oletko havainnut omassa työssäsi kantavia teemoja tai tyyliä?

Tarinavetoisuus on ollut mukana useissa videoissani. Ja huumori, erityisesti musta sellainen, voitaneen laskea myös kantavaksi teemaksi. Pidän itse videoista, joissa on mielenkiintoista kerrontaa sekä mustaa huumoria. Mitä kierompi ja ei-sopivampi, sen parempi.

Mikä on sinun tärkein työväline? Mitä ilman et ala kuvauksiin?

Jukka Rouhuvirta. En mielellään lähde kuvauksiin ilman työkonetta nimeltään Jukka Rouhuvirta. Hän on kuvaaja.

Millainen rooli musiikkivideoilla on nykyisessä työssäsi?

Teen työkseni mainoselokuvia ja harrastan musiikkivideoiden tekoa. Työssäni ja harrastuksessani on runsaasti kohtaamispinta-alaa.

Ketä suomalaista videoiden tekijää arvostat eniten?

Nuorena (ja toki edelleen) pidin Tommi Pietiläisen musiikkivideota omaperäisinä ja mielenkiintoisina. Ne olivat yllättäviä, hauskoja, tunteikkaita ja kaikissa oli nähtävillä tekijänsä leima. Tommi Pietiläisen videot kannustivat aikoinaan itseäni tavoittelemaan omaa tyyliä tai ääntä videoissani.

Pete Veijalainen: "Tommin videoista nostaisin vanhan klassikon, eli The Crashin Sugared. Äärimmäisen jäätävä video edelleen ja sai minut hinkumaan alalle kanssa."

Vanhan liiton tekijöistä myös Miikka Lommi edustaa aivan omaa luokkaansa musiikkivideogenressä. Hän on asettunut aivan eri planeetalle suhteessa muihin tekijöihin. Miikka loihtii käsittämättömän kovia, taiteen raja-aitojenkin tuolla puolen hiihteleviä videoita. Näistä saman aikakauden tekijöistä lienee paikallaan mainita myös kaimani Pete Riski. Hänen videoissaan kiehtovat ajatukset kohtaavat järjettömän kovan ja tyylikkään teknisen toteutuksen.

Tuorempaa polvea edustaa mm. Teemu Niukkanen, jonka videoiden maailma on aina ihailtavan omanlaisensa ja uniikki. Myös Lauri Warsta on tehnyt videoita, jotka ovat vetäneen suun ammolle ja käden lippaan. Hänestäkin toivottavasti vielä kuullaan ja paljon.

Miten musavideoiden tekeminen on muuttunut urasi aikana?

Nykyään laadukkaan kuvajäljen tuottamiseen ei tarvita enää 35mm filmiä ja tuhansien eurojen jälkikäsittelyä. Lähes kaikilla on mahdollisuus hyviin harrastelijatason kamerakalustoihin ja jälkituotanto sujuu näppärästi läppäreillä naputellen. Tuotannon halpeneminen kotitasolle on aiheuttanut informaatiotulvan ja laadun hukkumisen määrään. Videoita ja musiikkia tulvii enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta varsinaiset helmet tuntuvat olevan suhteessa yhä harvinaisempia. Edes isoihin artisteihin ei ole enää varaa satsata, vaan hekin valitettavan usein kärsivät leikattujen budjettien takia myös sisällöissä.

Millaisena näet musiikkivideokulttuurin tulevaisuudessa?

Erittäin lupaavana. Vielä muutamia vuosia sitten levy-yhtiöt valittelivat, ettei videoihin kannata satsata MTV:n kituessa hiljalleen pois eikä kotimaisia videoita näytetty missään. Youtube massojen musiikkivideolähteenä on saavuttanut nyt sen aseman, missä se tulee hallitsemaan seuraavat x vuotta, kunnes taas jotain uutta ja mullistavaa kuoriutuu ulos Internetin uumenista. Musiikille ja videoille on tilausta ja Internetin kautta toivoa. Musiikkivideo ei suinkaan ole menossa hautaansa, vaan elää kenties voimakkainta kauttaan, mitä videoiden katseluun ja kulutukseen tulee sitten alkuperäisen MTV:n perustamisen jälkeen. Sääli vain, että taloudellis-tuotannollisesti ala on ahdingossa, mikä on heijastumaa koko musiikkialan talouskehityksestä.

Parasta juuri nyt?

Kaikki kasari-heviklassikot. Kun MTV vielä hallitsi maailmaa ja videot olivat kuninkaita, tehtiin aivan tajuttoman kovia videoita ennenkuulumattomilla budjeteilla. Viimeaikoina olen katsonut eniten Twisted Sisterin We're not gonna take it -videota. Mitä se sitten ikänä kertookaan minusta, en tiedä.

 

Pete Veijalainen - faktat

Musiikkivideo-filmografia (valikoitu)
Latebirds - Talking to Myself
Kotiteollisuus - Rakastaa/ Ei rakasta
Firevision - Stars
Sentenced - No One There
Zen Cafe - Piha ilman sadettajaa
Zen Cafe - Taivas on kirkas
Zen Cafe - Stop
Kitkerät Neitsyet - Hei poika
Aavikko - Rosinante
Maija Vilkkumaa - Hei tie
Maija Vilkkumaa - Lottovoitto
Stig Dogg - Vadelmasuklaa
Ensiferum - Ahti
Teräsbetononi - Missä miehet ratsastaa
Eleanoora Rosenholm - Ambulanssikuskitar
Eleanoora Rosenholm - Pimeä tähti
Samuli Putro - Huono sängyssä
Apulanta - Pihtiote
Black Crucifixion - Millions of Twigs Guide Your Way to The Forest

Muu filmografia (valikoitu)
Kymmeniä, ellei kohta jo satoja mainoksia, lyhytelokuvia, yritysvideoita, konserttitaltiointeja yms.

Ensimmäinen musiikkivideo-ohjaus
Poislukien ensimmäiset 10 harrastelijabändeille tehtyä "harjoitelmaa", ensimmäinen varsinainen video-ohjaus oli Latebirds - Talking to Myself

Vuodet alalla
10(?) - 12

Palkinnot/tunnustukset
2010 Vuoden Huiput Finland, Gold Award
2009 Vuoden Huiput Finland, Gold Award
2009 Oulu music video festival, OMVF, Best music video
2008 Vuoden Huiput Finland, Silver Award
2007 Vuoden Huiput Finland, Gold Award
2006 Golden Award Montreux, Gold Winner
2006 Voitto Grand Prix Winner, The Best Commercial in Finland
2005 EPICA, Silver Award
2005 Young Directors Award by Shots & CFP-E, 2nd prize
2005 Cannes Lions, shortlist (Entertainment & Leisure)
2005 Moscow International Film Festival, Gold Award
2005 Golden Drum, Silver Award
2005 Vuoden Huiput Finland, Silver Award
2003 Muuvi Winner for The Best Music Video in Finland
+ lukuisia kunniamainintoja Oulun Musiikkivideofestivaaleilla vuosina 2005 - 2008

Taiteellinen motto
"Jaksaa jaksaa. Painaa painaa."

Kommentit (0)

Linkit

Pete Veijalaisen kotisivut

Pete Veijalainen kilpailee Oulun Musiikkivideofestivaalin 2013 kotimaisessa sarjassa ja kansanäänestyksessä seuraavalla numerolla ja videolla:
128. Black Crucifixion - Millions of Twigs Guide Your Way Through The Forest

Yle.fi/musiikki palkitsee Kansanpumpelin voittajan värinmäärittelyajalla. Äänestämään pääset täältä.

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä