Kauhea kankkunen on monen tekijän summa

Takana on pitkä juomaputki ja yhtäkkiä elimistö ei enää saakaan alkoholia. Mitä elimistössä silloin tapahtuu?

- Alkoholin saannin loppumisella on monta eri vaikutusta. Alkoholi rentouttaa ja aiheuttaa euforiaa, eli nostaa mielialaa, ja kun elimistö ei enää saa alkoholia, asia kääntyy päälaelleen. Autonominen hermosto reagoi niin, että elimistö aktivoituu: verenpaine nousee, tulee vatsanväänteitä ja päänsärkyä, kertoo Ellu Eik, joka työskentelee lääkärinä Järvenpään sosiaalisairaalassa.

- Toinen asia, joka vaikuttaa krapulaan, on maksan toiminta. Maksan polttaessa alkoholia syntyy ns. väliaineita, jotka myös aiheuttavat huonovointisuutta.

- Kolmas krapulaan vaikuttava tekijä liittyy aineenvaihduntaan. Pitkän juomaputken aikana aineenvaihdunta menee sekaisin, kun ei tule syötyä kunnolla, tähän liittyy usein myös nestevajaus.

Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta seuraa usein myös masennusta ja huono itsetunto. Jos juomaputki on ollut pitkä ja alkoholia on nautittu runsaasti, saattavat oireet olla hengenvaarallisia - ankarasti juopottelevalle saattaa tulla vakavia sydän- ja verenkiertohäiriöitä.

Ihmelääkettä ei ole vieläkään keksitty

Jotkut luottavat saunaan, toiset pikaruokaan ja kolmannet mustaan kahviin krapulan lievittäjinä, mutta pahan olon ja morkkiksen pois pyyhkäisevä krapulalääke on edelleen keksimättä.

- Mitään ihmepilleriä, jonka ottamalla krapulan saisi häviämään ei ole. On kuitenkin muutamia hyviä tapoja lievittää krapulaa, kertoo Eik.

Krapulaisen kannattaa nauttia nestettä, mielellään jotain mineraalipitoista, joka auttaa ravinnetasapainon saavuttamista. Jos ruoka pysyy sisällä, niin silloin on suositeltavaa syödä keittoa.

- Krapulaisen kannattaa antaa itselleen aikaa ja nukkua, eli kyllä aika on edelleen se paras lääke, kiteyttää Eik.

Krapulan rajuuteen vaikuttavat juopottelijan kunnon lisäksi se, kuinka paljon on juonut, kuinka pitkään juomaputki on kestänyt ja onko juomisen ohella huolehtinut riittävästä ravinnon saannista.

22.3.2010 YLE Lahti/YLE Olotila

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä