Lapsen koulumenestys voi parantua oikeanlaisilla silmälaseilla

Jo pienet koululaiset käyttävät nykyään paljon tietokoneita ja tekevät tarkkaa työtä, mikä rasittaa silmiä. Pelkkä kaukonäöntarkkuuden mittaaminen ei riitä arvioimaan lapsen näköä, vaan myös lähinäöntarkkuus pitäisi tutkia. Lähinäön kuormittumista tai taittovirheitä ei aina huomata helposti, vaikka niillä on suuri vaikutus opiskelun mielekkyyteen ja jopa koulumenestykseen.

Vaikka koululainen näkisi periaatteessa ihan moitteettomasti, silmät saattavat kuormittua rasituksen takia, mikä voi tehdä lukemisesta alitajuisesti ikävää.

- Nuori silmä jaksaa tarkentaa erittäin hyvin, mutta se kuormittuu. Jokainen tunti, jokainen minuutti ja jokainen sekunti silmäpari tekee kovasti töitä. Ja se aiheuttaa sitten mahdollisesti päänsärkyä, silmien reunojen punertumista ja epämukavaa oloa, kertoo Optisen alan tiedotuskeskuksen toimitusjohtaja Taru Korja.

Monilla oireita lähityöskentelyssä

Ruotsalaisessa tutkimuksessa yli kolmasosa tutkituista lapsista kertoi hankaluuksista lähityöskentelyssä. Lähinäön ongelmien oireita voivat olla päänsäryn lisäksi esimerkiksi silmien hierominen, kirjainten sekoittuminen, lukukohdan seuraaminen sormella tai lukuhaluttomuus.

Ongelmat näössä voivat aiheuttaa myös levottomuutta ja huonoa keskittymiskykyä.

- Kun näkeminen kuormittuu, niin sitten ei oikein jakseta kirjoittaa tai askarrella, Korja kuvailee.

- Jos lapsi ei halua osallistua ulkopeleihin, jotka vaativat tarkkaa näkemistä, käden ja silmän koordinaatiota, niin sekin voi olla yksi merkki lapsen näköongelmista, Korja lisää.

Monet lapset saisivatkin oireisiinsa helpotusta pluslinsseillä.

Lasien tarve vaikea huomata

Lapsi ei itse osaa välttämättä tunnistaa puutteita näössään tai niihin liittyviä oireita. Tosin vanhemmatkaan eivät asiaa aina helposti huomaa.

Helsingin Tehtaankadun ala-asteen rehtori Sari Sola tuntee ongelman niin opettajana kuin äitinä. Hänen poikansa silmälasien tarvetta ei heti huomattu.

- Ehkä hänellä oli koulussa sellaisia luovia ratkaisuja selvitäkseen huonontuneen näön kanssa. Sitten kun ymmärrettiin, että on tarpeen mennä silmälääkärille, kävi ilmi, että silmien korjaustarvetta oli aika tavalla. Vanhempana tunsin vähän syyllisyyttä siitä, että en ollut huomannut asiaa aikaisemmin, Sola muistelee.

Koululaisen näkö olisi hyvä tarkistaa vuosittain, ja kodin ja koulun kesken olisi hyvä tehdä yhteistyötä.

- On tärkeätä, että lasta tarkkailtaisiin ja katsottaisiin, että onko siinä näkökyvyssä jotain muutoksia, Sola muistuttaa.

7.9.2009 YLE Uutiset - Anne Pirskanen/YLE Olotila
 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä