Nyrjähtäneitä perhepotretteja - taiteilijan kertomaa

Teossarjaan on koottu elementtejä, jotka ovat tahattomia, niiden tapahtumista ei voi itse fyysisesti estää. Toisaalta kaikkiin näihin elementteihin liittyy myös tunteita ja merkityksiä, jotka ovat jokaiselle yksilölle hyvin yksityisiä ja ainutlaatuisia. Toisille kuukautisveren tulo on helpotus, toisille taas suuri pettymys. Äidinmaidon ruiskahdus paidan läpi voi ensi kertaa nähtynä ja koettuna olla surrealistinen kokemus. Kuitenkin 'vuodot' liittyvät nuoremman silmin vanhuuteen ja sairauteen, itseään kunnioittava terve nuori aikuinen ei 'vuoda'. 

- Itselleni ei nuorempana kuukautisten, rintojen tai erektioiden maailma koskaan konkretisoitunut lapsen saamiseen ennen kuin sen aika tuli, kertoo valokuvataiteilija Sonja Suominen.

Pariutumiseen ja vanhemmuuteen kuuluu usein myös oman itsen 'katoaminen' ja identiteetin heikkeneminen vauva- ja taaperovuosiksi, joillekin jopa siihen asti että lapset muuttavat pois kotoa. Siksi jokaisen aikuisen muotokuva on kuvattu erikseen. Tarkoituksena on painottaa yksilöllisyyttä, poseeraukset ovat omia eivätkä tukeudu partneriin. Kuvien 'omituisuus' liittyy myös optiikkaan ja perspektiivin 'kahdentumiseen'.

- Vieraantuminen ja itsen katoaminen vaivaavat jokaista äitiä ja isää jossain vaiheessa uutta elämää ja rooliutumista. Tässä sarjassa olenkin halunnut keskittyä juuri näihin kiellettyihin tunteisiin. Eivät ne toki ole ainoita lasten tuloon liittyviä tunteita, mutta minulle ensimmäisen lapsen syntymä aiheutti aikamoisen pöllämystymisen. Oman äitiyden hyväksyminen ja 'syntyminen' äidiksi kesti näin jälkikäteen ajateltuna yli kaksi vuotta!

 Takaisin

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä