Turussa valmistetaan avaruusruokaa

Tulevaisuuden Mars-lennoilla ja miehitetyillä avaruusasemilla ruokaa on kasvatettava itse sillä matka kestää useita vuosia. Spiruliina-niminen levä voisikin olla ratkaisu pitkien matkojen appeeksi.

Nykytekniikalla matka Marsiin ja takaisin kestäisi kolme vuotta. Kolmessa vuodessa Astronautti tarvitsee tonnin happea, tonnin ruokaa ja yhdeksän ja puoli tonnia vettä. Suurin osa ruuasta pitää kasvattaa itse. Spiruliinalevä on yksinkertaista tehoruokaa. Siinä on runsaati proteiineja, vitamiineja, rautaa. se sulaa helposti ja kasvaa mahdottoman nopeasti.

Ihmelevä tuotta myös happea enemmän kuin puu, kertoo tähtitieteilijä Harry Lehto. Harry Lehto on yksi Turun yliopiston astrobiologiaan erikoistuneista tutkijoista.

- Mars-asemalla hapen saaminen on aika välttämätöntä ja tämä olisi kohtalaisen helppo keino hapen saamiseksi, Lehto kertoo.

Nasan Phoenix-luotain laskeutui marsin pinnalle tyylikkäästi pari viikkoa sitten. Se etsii elämää kauhomalla Marsin pinnan alla piileskelevää jääkerrosta. Nasan tavoitteena on lähettää ensimmäinen miehitetty avaruusalus marsiin 2-30 vuoden kuluttua.

Kovin houkuttelevalta ei astronauteille kehiteltävä myrkynvihreä - vaikkakin terveellinen - levämassa näytä. Levä tuoksuukin oudolta. Euroopan avaruusjärjestö ESA on ottanut asian tosissaan ja palkannut ranskalaisen huippukokin. Kokki suunnittelee avaruusmatkailijoille maukasta ruokaa. Tuloksena on syntynyt muun muassa spirulinaleväpastaa tomaattikastikkeessa.
 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä