Valkoviini turmiollinen hampaille

Valkoviinin ongelma on sen happamuus. Matala pH-arvo aiheuttaa happohyökkäyksen, joka hapertaa hampaiden kalsiumia ja fosforia jopa 60 mikrometrin syvyydeltä, kertoo tutkimuksesta uutisoiva BBC.

Viinin vuosikerralla, tuotantoalueella tai alkoholipitoisuudella ei ole merkitystä. Eri rypälelajikkeet tuottavat hieman erilaiset pH-arvot. Haitallisimmaksi todettiin Riesling-viinit, Rioja- ja Pinot-viinit olivat lempeimpiä hampaille.

Hampaiden ponteva harjaaminen heti viininjuonnin jälkeen voi pahentaa ongelmaa, sillä hammasharja raapii irti heikentynyttä kiillettä.

Tutkijat suosittelevat, että hampaat harjattaisiin vasta noin puoli tuntia viininjuonnin päätyttyä, jotta kiille saisi aikaa eheytyä. Myös ksylitolipurukumi auttaa.

 

.

 

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä