Ruusuhelmet

Kuivatuissa ruusuhelmissä on jotain menneestä elämästä. Jotain, joka on niin kaukana kiireestä kuin olla voi: helmien tekeminen vie useita päiviä ja huumaava ruusun tuoksu säilyy niissä jopa sata vuotta.

Tässä rauhoittavat ruusuhelmet Henriette Kressin ohjeella, ole hyvä.

Tarvitset

  • 5 – 10 litraa tuoreita tuoksuvia ruusun terälehtiä
  • vettä

Kuivatut ruusuhelmet. Kuva: Henriette Kress.

Tee näin

  • Kaada ruusun terälehdet tehosekoittimeen ja anna pyöriä kunnes palasien koko on noin 1 – 3 mm.
  • Muutama hieman isompi terälehtipalanen ei ole haitaksi, kunhan niitä ei ole kovinkaan monta.
  • Kaada kattilaan, peitä vedellä.
  • Lämmitä kannen alla lähes kiehuvaksi, pidä tässä lämpötilassa noin tunti ja jäähdytä.
  • Toista kerran pari päivässä muutamana päivänä.
  • Kaada terälehtimassa pieninä erinä kangaspalaan ja purista terälehdistä kaikki vesi. Jos laitat koko satsin kerrallaan kangaspalaan, massaan jää liikaa vettä.
  • Pyörittele massasta noin sentin kokoisia palloja. Levitä ne kuivumaan vaikkapa talouspaperille päivän parin ajaksi.
  • Työnnä 10 – 20 cm pitkiä rauta- tai teräslankapätkiä hieman jo kuivuneiden helmien läpi. Yhteen teräslankapätkään mahtuu 10 – 20 helmeä.
  • Jos yrität pujotella helmet rautalangalle liian aikaisin, ne hajoavat pehmeyttään.
  • Jos taas yrität liian myöhään, ne ovat liian kovia pujoteltaviksi.
  • Anna helmien kuivua rautalangoillaan 4-5 päivää tai kunnes ne ovat kivikovia ja tummanruskeita.
  • Vedä helmet irti ja laita hyvin ohuen ompeluneulan avulla lopullisiin lankoihinsa. Rautalangan paksuus määrää miten paksu ompeluneula mahtuu läpi: älä käytä liian ohutta rautalankaa!
  • Ohjeen noin puolitoistametriseen kaulanauhaan käytettiin noin kahdeksan litraa terälehtiä.
  • Mitä tuoksuvampi ruusu on, sen tuoksuvammat ovat helmet. Tuoksu tulee pysymään helmissä vuosisadan ajan, jos helmiä säilytetään käyttöjen välissä suljetussa purkissa. Tuoreista helmistä tuoksu hulmahtaa ihanana, melkein huumaavana ruusun tuoksuna; hieman vanhemmista helmistä tuoksu irtoaa käden lämmössä.

 

Helminauha on ihana mielialan nostaja ja hyvin pitkäikäinen!

Ohje ja kuvat: Henriette Kress


Kirjallisuutta:

Henriette Kress: Käytännön lääkekasvit. Helsinki 2010.

kommentit

Kun massa kuumennetaan ja jäähdytetään moneen kertaan muutamana päivänä, laitetaanko se jääkaappiin kuumentamisien välillä, tai yöksi, vai säilyykö huoneenlämmössä?
Olis tosi kiva kokeilla, mutta mulle on aina tuottanut vaikeuksia tuo lähes kiehuvana pitäminenkin, meneekö pilalle jos pääsee kiehumaan?

>sele Pe, 2011-06-10 08:15

Ei jäähdytetä, jätetään pannuun odottamaan seuraavaa käsittelykertaa.

Eikä mene pilalle jos pääsee kiehumaan, mutta on parempi jos jää hieman
kiehumispisteen alle. T. Henriette

>ullav Ti, 2011-07-12 13:56

lisää kommentti

Älä käytä helminauhaan myrkytettyjä ruusuja. Etenkin kukkakauppojen mutta myös taimitarhojen ruusut voivat olla reippaasti ruiskutettuja.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä