Koti uudelle vuosikymmenelle

Koti uudelle vuosikymmenelle. Kuva: Emma's design blog

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli dramaattinen ja tapahtumarikas ja oletettavaa onkin, että sen aikana syntyneet suuntaukset ja virtaukset jatkuvat ainakin jonkin aikaa.

Uusi vuosituhat muutti suhtautumistamme paitsi planeettaan myös lähiympäristöömme: kodista on tullut entistä tärkeämpi paikka ihmisille, mikä näkyy trendeissä. Kun ennen uusi ilmiö tuli tyypillisesti vastaan kadulla, nyt sen ensimmäinen ilmenemispaikka voi olla omassa pesässä, neljän seinän sisäpuolella.

Mitä 2000-luku toi koteihimme? Mitkä asiat vahvistuvat 10-luvulla? Entä muuttuko jokin? Oraakkelit eri puolilla maailmaa ovat ennustaneet kotien trendejä. Kokoamme niistä yhteensä kymmenen uuden kymmenluvun kunniaksi. Tässä ensimmäiset viisi:

    •    Väri

Suuntaus, josta kaikki trendiennustajat tuntuvat olevan herttaisen yksimielisiä, on värin paluu koteihin. Kokovalkoiset sisustukset näyttävät mielikuvituksettomilta ja auttamattoman vanhanaikaisilta monenkirjavien ja kodikkaiden tilojen rinnalla. Edellisen vuosikymmenen suosioon noussut tehosteseinä eli värikkääksi maalattu tai tapetoitu huoneen seinä on levittäytymässä laajemmalle. Nyt tapetoidaan tai maalataan koko huone – vaikka jokainen seinä eri värein.

    •    Harmaa

Värikkyyden vastapainona harmaa nostaa päätään – vaatimattomasti ja eleettömästi toki. Harmaata pidettiin pitkään ankeana ja siksi sopimattomana viihtyisään pesään. Nyt maailmalla huipputrendikkäät rustiikit ravintolat ja myymälät näyttävät kuitenkin, että harmaastakin löytyy sävyjä, jopa lämpimiä. Hollantilainen trendiguru Li Edelkoort näkee harmaudessa estetiikkaa syvempiä yhteiskunnallisia syitä: mitä enemmän harmaita hapsia ympärillämme näkyy, sitä läheisemmäksi suhteemme harmaaseen muuttuu.

    •    Ite

2000-luvulla monista designnimistä tuli niin sanotusti tavallisellekin kansalle tuttuja. Yksi selitys löytyy edullisten huonekaluliikkeiden innosta käyttää designnimiä suunnittelijoina. Ehdottomasti tärkein syy on kuitenkin televisio ja sen reality-ohjelmat: samalla tavalla kuin huippukokeista on myös muotisuunnittelijoista, muotoilijoista ja sisustussuunnittelijoista tullut julkkiksia.

Sitä mukaa kun mystisyys designin ympäriltä on hälvennyt, on noussut uusi tee-se-itse-kulttuuri. Enää tee-se-itse-henkisyys ei vaadi puusepäntaitoja vaan huonekaluja ja sisustuksia voi tuunata kuka vain. Designvalmistajat ovat todenneet ilmiön ja tuottavat nyt tarkoituksellisen kömpelöiltä ja keskeneräisiltä näyttäviä tuotteita. Tulevaisuuden designklassikko voi näyttää koulun veistotunnin aikaansaannokselta.

    •    Pioneerihenki

Maailma urbanisoituu huimaa vauhtia ja asumisolot käyvät aiempaa ahtaammiksi. Pienissä kaupunkikämpissä elelevät eivät enää haaveile viimeisen päälle varustelluista luksusasunnoista vaan alkeellisesta talosta keskellä vapaata, avaraa tilaa. Haaveiden koti on siis kuin ”Twin Peaks” – designblogeja lainaten. Koska kaikilla ei ole mahdollisuutta muuttaa uudisraivaajiksi keskelle koskematonta luontoa, tuodaan koteihin palasia unelmasta. Raakalankuista tehdyt isot pöydät, tilkkutäkit ja muut folkloristiset käsityöt sekä nomadityyliin avotulella kokkaaminen ovat unelmakodin elementtejä.

    •    Minimalismi

Tilojen pieneneminen ei ole vain kaupungistumisen seurausta. Myös uudet energiamääräykset tulevat muuttamaan suhtautumista hulppeisiin omakotitaloihin. Vähäiset neliöt ovat siis olosuhteiden pakko, mutta mikään ei estä inspiroitumasta niukkuudesta. Jättisohvien jälkeen kevyet, 50-luvun tyyliset huonekalut näyttävät moderneilta. Ylimitoitetut kahdeksan hengen ruokapöydät vaihtuvat kompakteihin amerikkalaista dineria muistuttaviin ratkaisuihin. Eikä makuuhuonettakaan välttämättä tarvita: ennen niin utopistisilta tuntuneet seinille nostettavat sängyt ovat jo monen pariisilaisen ja tokiolaisen metropoliasujan pelastus.

Kotien trendiraportti osa 2: Mikä kodeissamme muuttuu?

kommentit

Emman design-blogi, Emman design-blogi, Emman design-blogi. Toivoisin, että Suomessa alettaisiin katsella joskus edemmäs kuin vain lahden taakse. On ahdistavaa, että silloinkin kun etsitään inspiraatiota muualta, ei haluta nähdä muuta kuin Ruotsi. Minua ahdistaa "yksi totuus" on sitten kyseessä vaikka historia, musiikkimaku tai sisustus.

>Kirsi To, 2011-03-10 15:23

lisää kommentti

linkit

Katja Lindroos on toimittaja ja tutkija. Hän on toimittanut ja kirjoittanut teoksia elämänhallinnasta, brändeistä, designista ja flamencosta sekä Amsterdamin matkaoppaan.

Lindroosin blogi Momokoti julkaisee trendiraportteja asumisen ja sisustamisen seuraavista suunnista.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä