Kylässä Sipoon Kaivopuistossa

Sipoo, Nikkilä. Kuva: Viivi Lehtonen

Media-alalla työskentelevä pariskunta Marja ja Hannu asuvat Sipoon Nikkilässä vanhalle mielisairaala-alueelle pari vuotta sitten kunnostetussa talossa. Vuonna 1914 rakennettuja myöhäisjugendin aikaisia sairaalarakennuksia alettiin uudistaa asunnoiksi vuonna 2001.

Nikkilä ulkoa. Kuva: Viivi Lehtonen

Millaisen tunnelman olet halunnut luoda kotiisi?

- Kodikasta pitäisi olla, mutta täällä on kyllä paljon tilaa ja avaruutta. Vanhoista aarteista pidän kiinni, ne ovat sukulaisten vanhoja huonekaluja ja kirpputori- tai huutokauppalöytöjä. Ikean hyllyjen ja valaisimien välissä pitää olla jotain persoonallisempaa.

Koti on hyvin harmoninen ja avara, mutta täynnä kiinnostavia yksityiskohtia ja aarteita. Korkeat huoneet ja ikkunat luovat kartanotunnelmaa, vaikka ollaan kivikerrostalossa.

- Meillä on paljon itse väsättyjä rakkaita juttuja, kuten vanhoista ikkunoista Hannun tekemä kasvihuone, vanhasta ovesta tehty työpöytä sekä valtava vanhoista kattolaudoista tehty peili, jota  ei saa tästä asunnosta varmaan enää ulos.

Nikkilä, lasihylly. Kuva: Viivi LehtonenMikä kodissanne on parhainta?

- Oma kylpyhuone ja sauna. Kylpyhuone on kuin oma spa-osasto: kun menen saunaan, laitan kynttilät palamaan ja nautiskelen. Lomalla käyn päivälläkin saunassa, sanoo Marja.

Kylpyhuone kylpee valossa, koska myös siellä on isot ikkunat ja ovi vie suoraan parvekkeelle.

- En ole ikinä asunut näin vanhassa talossa, joten nämä ikkunat ja huonekorkeus ovat hurmaavia. Olen aina viihtynyt kotona, ja tänne on saanut tehdä nyt todellakin omannäköistä. 

Miten tässä kodissa rentoudutaan?

Marja katsoo kokkiohjelma ja nautiskelee hyvästä ruoasta ja kokkaamisesta sekä kädentaidoista.

- Olemme puuhastelijoita, harrastamme entisöintiä ja käsitöitä. Kesällä rentoudumme kurpitsoja kasvattamalla. Meillä on kasvihuone valtavalla parvekkeella. Ja oma puutarhapalsta.

Parvekkeella on myös upea kesähuone ja terassi, jossa mahtuu pitämään kesäjuhlia ja ihailemaan maisemia tai auringonlaskua.

Miten teillä otetaan vieraat vastaan?

- Pitää olla hyvää ruokaa ja viiniä sekä musiikkia. Pidän myös laulamisesta.

Tässä kodissa ollaan vieraanvaraisia, pöydässä on aina "aivan ihania herkkuja".

- Mielestäni pitäisi olla aina kauheasti hyvää ruokaa. Ja sitten sitä haukutaan!

Tämä perinne tulee Marjan mukaan hänen karjalaisista sukujuuristaan, jotka ovat viime aikoina alkaneet kiinnostaa entistä enemmän.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Kutsu meidät kylään! Eikä tarvitse siivota liikaa.

Lähetä kuva ja tarina kodistasi olotila(at)yle.fi

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä