Digitaaliajan valokuvat ja kamerat puetaan nyt vintageen
Sanotaan, että muoti kiertää vuosikymmenestä toiseen. Esimerkiksi pukeutumiseen otetaan nyt vahvasti vaikutteita 90-luvulta. Muoti näyttää nyt kiertävän myös tekniikassa, erityisesti valokuvan maailmassa.
Ehkä oletkin jo havainnut, että valokuvaamisessa vallalla on nyt vanhanaikainen retrotyyli. 2000-luvun vaihteen futuristisuus uudessa keksinnössä nimeltä digitaalikamera ei enää kiinnosta, vaan nyt kameroissa ja kuvissa ollaan selvästi palattu takaisin menneisyyteen.
Valokuvat kyllä kuvataan edelleen huipputeknisillä digikameroilla, mutta ne jälkikäsitellään näyttämään 1950- ja 60-luvun rakeisilta filmikuvilta. Eikä tarvitse olla edes ammattitason jälkikäsittelijä, kun jopa kuluttajille suunnatuista kameroista löytyy valmiiksi niin sanottu lelukameraefekti. Älypuhelimiinkin on tarjolla lukuisia sovelluksia, jotka muokkaavat kuvastasi kuluneen vintagekuvan.
Toki myös perinteinen filmikuvaus on saanut uutta nostetta: vanhoja neuvostokameroita ja 60-luvun lelukameroita on alettu valmistaa uudelleen, ihanissa väreissä ja kuoseissa tietenkin. Uusiotuotannossa olevat muovikamerat tosin myös saattavat maksaa enemmän kuin alkuperäinen versio. Lisäksi vanha tuttu Polaroid on taas cool. Vannoutuneiden vintagekuvien ystäville puolestaan löytyy uudenkarhea ja huippukallis digitaalikamera, joka kuvaa pelkästään mustavalkoista.
Digitaalisten järjestelmäkameroiden suosio on ollut viimeisen viiden vuoden aikana hurjassa kasvussa. Varsinkin nuoret naiset ovat innostuneet kuvaamaan lähes ammattitason kameroilla. Nyt raskaiden järkkäreiden rinnalle markkinoille ovat ilmestyneet peilittömät järjestelmäkamerat eli mikrojärjestelmäkamerat. Tarjolla on siis järkkärilaatua pienessä pokkarikoossa. Tasokas kuvanlaatu ei ole vain pelkästään ammattilaisten ulottuvilla.
Jokaisella suurella kameramerkillä on omat mikrojärkkärit, mutta mikä yhdistää viimeisimpiä malleja on niiden retro ulkokuori. Kamerat muistuttavat hyvin paljon 60-luvun filmikameroita yksityiskohtineen. Vanhan näköinen ulkokuori kätkee kuitenkin sisälleen viimeisintä kameratekniikkaa, ja tietysti kamerat maksavat maltaita. Upouuden retrodigikameran kruunaa nahkainen suojakotelo, joka sekin huokuu hienostunutta tyylikkyyttä Mad Men -televisiosarjan henkeen.Kilpavarustelu on kovaa ja kuluttajalle tarjotaan helppoutta, tyylikkyyttä, kompaktiutta ja tietysti parasta kuvanlaatua. Retrotyyli kameroissa miellyttää varmasti ainakin todellista kamerahifistelijää. Voihan siis ajatella, että uudet, vanhaa henkivät kamerat ovat tietynlainen kunnianosoitus valokuvauksen kulta-ajan mestareille. Sellaisille kuin Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon, Ansel Adams tai Annie Leibovitz, joista jokainen on jättänyt merkittävän jälkensä valokuvauksen historiaan.
Olkoon retrokamerat siis kunnianosoitus vanhalle, mutta pysytään kuitenkin nykyajassa ja kuvataan ihan miten halutaan ja ihan millä halutaan. Vaikka sitten iPhonen Hipstamatic-sovelluksella.
Vai menikö jo liian hifistelyksi?
Aiheeseen liittyen
- Valokuvan retrovallankumouksesta (englanniksi)
- Lomography-yhteisö filmikuvaajille
- Henri Cartier-Bresson 1908-2004
- Digikuvista helposti polaroideja
kommentit
Kuvankäsittelyohjelmistoilla olen tehnyt väritoistokäyriä vääntelemällä -70-luvun värikuvien vaaleuden kellastunutta ja tummista sävyistään punertavaa värimaailmaa. Sitten lisätään rakeisuutta (kohinaa) ja epäterävyyttä. Kulmia tummentamalla voi jäljitellä vanhojen kameroiden epätasaista valotusjälkeä.
Niin no, henkilö joka joutuu vielä käyttämään kuvankäsittelyohjelmaa kuvauksen jälkeen, niin hän ei voi nimittää itseään valokuvaajaksi.
Hävitä se digikamerasi ja etsi käsiisi rullafilmikamera ja opettele kuvamaan.
Noh, pointtina retron ulkokuoren kautta on tietysti muutama muukin seikka. Kunnon ETSIN, RAW pakkaamaton tiedosto, manuaaliset kontrollit. Näissä ei mitään sen kummempaa retroilua ole, se on valokuvauksen aapinen kun koko kontrolli on itsellä. Valokuvaus on nykyään paljon vaikeampaa kun jokaiseen tilanteeseen on tehty oma automaattinen mode. Kuva rajataan jonkun surkean takatelkkarin kautta, ote kameraan on huono. Pitemmän linjan valokuvaaja haluaa täyden kontrollin kamerastaan. Siitä mielestäni on kyse esim näissä Fujin uusissa kameroissa. Mainitsen vielä kerran että se KUNNON etsin on kiva juttu.
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.