Hävikkiviikko haastaa ihmiset ottamaan vastuun jätteiksi päätyvästä ruuasta

Hävikkiviikko 2013. Kuva: stock.xchng, Esra Su.

Ensimmäistä valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 4.-10.11. Suomessa henkilöä kohden heitetään 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. 

Tiesitko että… 

...pääkaupunkiseudulla heitetään roskiin noin 25 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa.

...suomalaiset heittävät pois vuosittain 21 miljoona kiloa itse valmistamaansa ruokaa. Yleisin syy on se, että ruokaa valmistetaan liikaa. Roskiin heitetään jopa kokonaan avaamattomia ruokatarvikepakkauksia. 

...kotitalouksissa heitetään useimmiten pois leipää, tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja juureksia ja kahvia. Vihanneksia ja juureksia heitetään pois noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. 

...kotitalouksista roskiin päätyvä ruokajäte Suomessa vastaa 100 000 keskivertohenkilöauton hiilidioksidipäästöjä.

lmastovaikutuksen osalta elintarvikkeet ovat yhtä merkittävässä asemassa kuin asuminen, energiankulutus ja yksityisautoilu. Suomessa kotitalouksien vuoden aikana pois heittämän juuston kasvihuonekaasupäästöillä ajaisi 3450 kertaa maapallon ympäri. Ruuan tuottaminen vaikuttaa väistämättä ympäristöön, mutta eri ruoka-aineiden välillä on suuria eroja. Kasvikunnan tuotteiden tuotanto rasittaa ympäristöä vähemmän kuin eläinperäisten tuotteiden tuotanto.

Kulutuksen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä 25 prosenttia aiheutuu ruoan tuotannosta.  

Vinkkejä hävikin pienentämiseen: 

  • Syö helposti pilaantuvat ruuat ensin.
  • Tarkista ruoka-ainekaapit ennen kauppaan lähtöä. Pidä kaapit järjestyksessä, jotta näet helposti mitä sinulla jo on.
  • Suunnittele valmistamasi ruuat, tee ostoslista, älä osta varalle mitään. Kaupat ovat auki lähes vuorokauden ympäri.
  • Jos lähdet matkalle, älä osta ruokaa pilaantumaan.
  • Säilytä ruoka oikeassa lämpötilassa.
  • Jos huomaat jonkin raaka-aineen viimeisen käyttöpäivän lähenevän, kypsennä se ja pakasta.
  • Valmista ruokaa vähemmän. Älä tee ylimääräistä, jos et ota sitä esimerkiksi töihin evääksi.
  • Pakasta mahdolliset tähteet ja pidä kerran viikossa tähdepäivä, jolloin kaapeista ja pakkasesta syödään tähteet pois. Saasyoda.fi-sivustolta löytyvä reseptihaku auttaa keksimään ylijääneista raaka-aineista valmistettavia ruokia.
  • Ole tietoinen mitä pakkasesi sisältää. Marjoja on turha kerätä, jos viimekesäisetkin jäivät käyttämättä.
  • Parasta ennen -päiväyksen jälkeen ruoka voi olla vielä syömäkelpoista, jos se on säilytetty oikein. Haista, tunnustele ja maista!  
  • Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään erittäin herkästi pilaantuvissa tuotteissa. Se on sananmukaisesti viimeinen käyttöpäivä.

Jos ruokaa jää usein yli, koeta saasyoda.fi-sivustolta löytyvää annoslaskuria, joka auttaa mitoittamaan valmistettavan ruuan määrän oikein.

Lähteet:
www.kuluttajaliitto.fi
www.mtk.fi
www.saasyoda.fi/

kommentit

Uusavuttomuuden yks muoto ja tyhmyyttä...jos tollanen määrä sapuskaa roskiin ! Ite pyöritän 2 hlön taloutta ja sata varmasti ei vuodessa edes 5kg hävikkiä.
Ettekö hyvät tuhlaajat tajua mitä varten pakastin on ! Ei kai sentään jääpalojen ja jäätelön säilytystä varten ainoastaan !

>jukka63 Ke, 2013-11-06 08:25

24kg/vuosi, 66g/vrk? Pala leipää, nakin pätkä ja ruskeeksi mennyt banaanin tynkä? Kuka tästä on viittinyt tehdä jonkin sortin ongelman? Radiossa aiheeseen liittyvässä ohjelmassa kehottivat tekeen leivän jätöksistä köyhiä ritareita! Parista leipä siivun puolikkaasta? Ja niistäkin toinen ruisleipää!!! Voi Vihtavuori!

>pt To, 2013-11-07 03:12

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä