Jämälangat puikoille tai koukulle

Jämälangat käyttöön. Kuva: Jenny Huttunen

Ideat saa päästää nyt irti! Pelkästään jämälangoista itsestään voi syntyä jotain uutta, mutta jämälankoja saa sekoitettua jonkun toisen projektin sekaan yhtälailla.

Tässä muutamia Olotila-toimituksessa toteutuneita jämälankaprojekteja.

 

Tiinan jämälankasukat. Kuva: Jenny HuttunenTiinan jämälankasukat

Tiina Klemettilän sukkiin katoaa jämälankarulla jos toinenkin. Sukkien raitoihin voi käyttää vähäisetkin lankakerät - kun sukan muu väri on neutraali, voi värien kanssa leikitellä.

Sukan perusväri pysyy koko ajan samana. Esimerkkisukissa perusväri on luonnonvalkoinen. Kun varren resori, kantapää ja joka toinen silmukka ovat tätä perusväriä, voi sukkiin käyttää vaikka epäsymmetrisesti mitä tahansa langanloppuja - kunhan ne ovat suurin piirtein samaa paksuutta.

Näissä sukissa kaikki  langat ovat 7 veljestä ja puikkojen koko on 3.5. Ohje on helppo - joka toinen silmukka perusväriä, joka toinen silmukka sitä mitä sattuu huvittamaan niin kauan kuin huvittaa tai lanka riittää. Neuleohjeena perussukka.

- Sukista tulee oikein paksut ja lämpimät, koska kaksi lankaa kulkee koko ajan rinnan. Ne kestävät myös tavallista paremmin - tämä on testattu autenttisissa kouluolosuhteissa kahden täysin puolueellisesti valitun sukankuluttajan toimesta, Tiina perustelee.


Virkatut säärystimet

Virkattu säärystin syntyy helposti levynä. Ensimmäiseksi luodaan riittävä määrä ketjusilmukoita, ja sen jälkeen tehdään ensimmäinen kerros kiinteitä silmukoita.

Tämän jälkeen jämälangat pääsevät loistamaan. Jos tahtoo olla tarkka, voi kumpaakin säärystintä tehdä yhtäaikaa - kumpaankin rivi kerrallaan tarvittaessa, jotta voi olla varma että jämälankaa riittää säärystinpariin. Säärystimet syntyvät nopeasti pylväsriveillä.

Kontrastia säärystimiin saa, kun käyttää erilaisia lankoja - paksua huopuvaa lankaa, puuvillalankaa, lankaa jossa on kimalletta, tuttua villalankaa, ehkä jotain sekoitettakin. Mitä erilaisempia lankoja säärystimiin on käyttänyt, sitä tarkempi pesuohjeen kanssa saa olla - paras pestä aina käsin!

Levynä syntynyt säärystin ommellaan tai virkataan nurjalta puolelta kiinteillä silmukoilla yhteen. Nurjan puolen saa päättää itse!

Isoäidin pannunalunenIsoäidin neliö -pannunalunen. Kuva: Jenny Huttunen

Löytyykö lankalaatikon pohjalta pätkiä ja lankakerän loppuja huopautuvaa, 100 prosenttista villalankaa? Niistä syntyy nopeasti isolla, 8 - 10 millisellä koukulla jättimäinen isoäidin neliö. Kun neliön huovuttaa, saa tutun kuvion myös keittiöön olohuoneen sohvalla makoilevan viltin sijaan.

Huovuttaminen tapahtuu helposti pesukoneessa. Mitä enemmän pyykkiä ja lämpöä pesukoneessa on huovutettaessa, sitä voimakkaampi tulos on. Jos neliötään tahtoo huovuttaa vain vähän, on se syytä pestä yksin 40-asteessa.

Esimerkkineliö meni pesukoneeseen muiden pyykkien joukossa, 40-asteeseen. Se oli mennessään 23 senttiä pitkä sivultaan, ja pieneni nopealla laskutoimituksella noin 27 prosenttia pesukoneessa. Pesun jälkeen venytetyn lapun sivu oli 17 senttiä.

Kannattaakin pestä koneessa testipala ja varmistua, miten kukin lanka huopuu ja pestä  sitten loput kappaleet samoissa olosuhteissa.

Lapanen. Kuva: Jenny HuttunenVirkatut lapaset kahdesta langasta

Ostitko lankaa kerän tai pari ja kotona tajusit - viikko tolkulla kerää tuijotettuasi - ettet osaa tehdä siitä mitään? Tässäkin on kyse jämälangoista!

Lankoja kannatta kokeilla virkata yhteen, jos tuntuu, ettei niistä yksin saa mitään aikaiseksi. Oliivinvihreä lanka ei sointunut pipoksi, joten laittamalla sen yhteen tässä tapauksessa ruskean langan kanssa, saatiin aikaan erikoinen väriyhdistelmä joka ei ole aivan Suomen Armeijan väriä mutta melkein!

Yhdistämällä useampaa lankaa saa uusia väriyhdistelmiä sekä kerralla paksumpaa lankaa.


Jaa omat jämälankaideasi kommenttiosassa - tai lähetä kuva olotila (at) yle.fi

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä