Mittatilauskorkokengät hivelevät silmää ja jalkaa

Nämä kengät Otso Mäensivu on suunnitellut tamperelaiselle blogaajalle Niina Tapo

Vantaalla lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Otso Mäensivu lähti parikymppisenä opiskelemaan Inariin media-alaa. Inarissa hän kuitenkin innostui kädentaidoista, ja tutkinto vaihtui saamen artesaanikäsityöläiseksi. Sitten tie vei Kankaanpäähän suutarin opintoihin; ja sen jälkeen kenkien maailmasta ei ole ollutkaan paluuta: Kenkiin, ja eritoten korkkareihin, on syntynyt intohimoinen suhde.   

Korkokenkien suunnittelussa ja toteutuksessa Mäensivu arvostaa eniten toiminnallisuutta. Ulkonäkö on tärkeä, mutta ensimmäisenä tulee käytännöllisyys ja sitten design.

- Korkokengän suunnittelussa on paljon pientä kikkailua. Esimerkiksi anatominen lestimuotoilu on tärkeää kuten myös se, että paino jakautuu koko jalalle, eikä vain päkiälle.

Mittatilauskorkokenkien tekemiseen saattaa kulua aikaa jopa 90 tuntia, ja käsintehdyn kengän hintakin on totta kai korkea. Mäensivu arvioi karkeasti, että kenkäparille tulee helposti hintaa reilu 2000 euroa, jotta hommaa kannattaisi tehdä.

Tätä nykyä yhden jos toisen kainalossa keikkuu kallis "luksuslaukku", mutta mitä Mäensivu tuumaa: olisiko mittatilauskorkokengille Suomessa tarpeeksi kysyntää?

- Se on selvää, että tämä on aika elitistinen tuote. Aika kauan saa säästää, että pystyy sijoittamaan näin suuria summia kenkiin. Toisaalta ostavathan ihmiset esimerkiksi turkiksiakin, jotka voivat maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

Mittatilauskenkäbisneksen kannattavuutta on onneksi aikaa vielä miettiä, sillä jalkinemestarin opinnot ovat vielä kesken. Opinnoissaan mies pohtii miten valmistusprosessin saisi mahdollisimman joustavaksi ja toimivaksi ja siis myös kannattavaksi.

Unelmissa on sekä oma työhuone että merkki. Mäensivu pohtii asiaa lähes päivittäin.

- Into ja palo on kova. Haluaisin tehdä ihan mahdottoman makeita korkkareita upeista materiaaleista. Kaikki vaan mitä mielen syövereistä tulee, kunhan saisi tuohon lestin päälle. Se olisi mahtavaa.  

Yle Puheen Tästä elämästä -sarja - vertaiskokemuksia elämän pieniin ja suuriin käänteisiin. Luvassa on sekä tietoa että tunnetta maanantaista perjantaihin aina klo 17.08.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä