Palkitse itsesi rintakorulla

Rintamerkin kruunaa oikea nappi, ehkä helmi. Kuva: Jenny Huttunen

Kaunis rintamerkki tai hiuskoriste syntyy itsetehdystä kanttinauhasta eli vinonauhasta. Kanttinauhaa voi taittaa itse silitysraudan avulla haluamastaan kankaasta. Helpoiten kanttinauhaksi kääntyy suhteellisen ohut puuvillakangas, kuten vaikkapa vanha lakana, pöytäliina tai miesten kauluspaita.

Koru viimeistellään erikoisin napein tai puuhelmin, ehkä pikkurusetein. Koruun voi ommella halutessaan hakaneulan taakse tai kiinnittää sen hiuspinniin. Nokkela idea on ripustaa kanttinauhoista käännelty koru verhonipsun avulla koristamaan vaikka joulukuusta.

Tarvitset:

 • palan haluamaasi kangastaKanttinauhaa.
 • silitysraudan ja -laudan
 • kynän kankaan merkitsemistä varten
 • viivaimen sekä kulmaviivaimen
 • suihkepullon vettä varten
 • neulan ja sopivan väristä lankaa
 • nappeja ja puuhelmiä
 • hakaneulan tai pinnin

 

Kanttinauha

 1. Silitä kangas. Mikäli kangas ei ala asettua muotoonsa, kostuta kangasta kevyesti suihkepullolla.
 2. Mittaa kulmaviivaimen pitkällä sivulla kankaaseen ensimmäisen kaistaleen reuna. Kulmaviivainta käytetään siksi, että kanttinauha syntyy vinoon langansuuntaan leikatusta kankaasta. Jos sinulla ei ole kulmaviivainta, taita kangas kolmioksi, niin näet vinon langansuunnan. Mittaa viivaimella 18 senttiä pitkä ja neljä senttiä leveä kaistale. Yhtä rintamerkkiä varten tarvitset kolme kaistaletta.
 3. Leikkaa kaistaleet irti ja tartu taas silitysrautaan. Taita kankaasta keskelle kummaltakin sivulta sentti jolloin syntyy kanttinauhaa. Paina taittamiasi suikaleita raudalla hyvin ja käytä suihkepulloa ja vettä runsaasti, jos taitos ei tahdo pysyä paikallaan.

Taittelu

 1. Ota kanttinauhasta kiinni keskeltä ja toisesta päästä. Taitospuoli jää sisäpuolelle. Käännä nauhan pää keskikohdan alle. Tee samoin nauhan toiselle päälle - nauhan pää jää jälleen alapuolelle jolloin lopputulos on siisti.
  Tee samoin kaikille kolmelle kanttinauhalle.
 2. Ompele muutamalla pistoksella, sopivan värisellä langalla jokainen kanttinauha erikseen juuri taitelluksi silmukaksi.
 3. Ompele aluksi kaksi kanttinauhalenkkiä yhteen.
 4. Viimeiseen kanttinauhaan sommittele haluamasi napit tai puuhelmet. Ompele koristeltu kanttinauha kiinni kahteen muuhun kanttinauhaan.

Viimeistele koru ompelemalla korun taakse hakaneula. Tärkeää hakaneulan kiinnittämisessä on, että hakaneula kiinnittyy koruun myös siinä olevasta reiästä - tällöin hakaneula ei liiku.

Kiinnittäessäsi korun haluamaasi pinniin, kiinnitä pinni joko ompelemalla se tai käyttämällä tarvittaessa esimerkiksi kuumaliimaa.

Ohje: Aija Rouhiainen
Kuvat ja teksti: Jenny Huttunen

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä