Vanhasta uutta ja suuresta sopiva

Aija Rouhiainen tuunaa vaatteita. Kuva: Viivi Lehtonen

Väärän kokoinen mutta mahtava kirpputori- tai alennusmyyntilöytö saa Aija Rouhiaisen käsissä istuvamman ja sopivamman koon. Vanha tai uusi vaate voi saada uuden käyttötarkoituksen tai piristystä vaikka paljeteilla.

Uudenmaan Marttojen järjestämän vanhojen vaatteiden tuunauskurssin ohjaajana toimiva Aija esitteli kurssilaisille omia tuunauksiaan. Yksinkertainen, valkoinen villatakki sai uuden ilmeen paljettisella Aku Ankalla. Tytön villatakin rintamukseen tarttui punainen paljettinen sydän piristämään tavanomaista takkia.

- Kannattaa aina kulkea silmät auki kirpputorilla, jos siellä olisikin jotain mielenkiintoista. Kannattaa myös katsoa onko vaatteessa vain joku tietty osa mikä kannattaa pelastaa, vaikka vaate ei kokonaisuudessaan olekaan hyvä, Aija neuvoi kurssilaisia.

Pienien piristyksien lisäksi Aijan käsissä uuden muodon on saanut muun muassa miesten puvuntakki, joka pienentyi ja mallaantui Aijan itsensä käyttöön, miesten koosta 48.

Yksi kurssin tärkeimmistä ohjeista on, että tuunattavan tai uudistettavan vaatekappaleen hankalin ja työläin osa kannattaa aina ottaa talteen. Miesten puvuntakista kannattaa säästää hihojen napitus ja leikkaukset, hiha lyhenee ylhäältä olkapäältä ja kapenee vastakkaisesta saumasta.


Vaatetuunaajalle koko maailma on avoinna

- Kaikissa vaatteissa voi nähdä mahdollisuuksia. Kun pääsee tarpeeksi sisälle vaatetuunaukseen, ei ole "ei ole mitään päälle laitettavaa" -ongelmaa, vaan onkin paljon potentiaalisia vaatteita, joille voi keksiä uudistusta kaikin maailman tavoin.

Aijalla on tapana leikata liian suuresta vaatteesta sopivasta kohtaa materiaalia pois, sovittaa ja mallata vaatetta päälle peilin edessä ja jatkaa työstöä, jos tarve vaatii. Kun vaate tulee itselle, helpoin tapa on kokeilla vaatetta on laittaa se päälle.

- Kirpputori- tai kierrätysvaatteisiin pukeutumisen ei tarvitse olla rähjäistä. Voi olla oman tyylinen ja siististi pukeutunut vaikka vaatteet olisivatkin maksaneet vain kaksi euroa!

Aija kertoo, että vaatetuunauksessa ompelutaidoista on hyötyä, vaikkei aina mentäisikään aivan oppikirjan mukaan. Joskus kuitenkin joudutaan vähän "oikomaan" ja tekemään niin kuin tuunausprojektille parhaaksi sopii.

- Vaatetuunausompelu on periaatteessa ainakin rennompaa kuin neitseellisestä kankaasta tehtävän vaatteen ompelu. Ainakin halpa hankintahinta tuo hommaan rentoutta.

Jokainen vaatetuunauksesta kiinnostunut voi oppia korjausompelemaan vaatteita. Aloittelijan kannattaa aloittaa tuunausharrastus pienistä asioista kuten vaatteen piristämisestä. Kun perusasiat alkavat olla kunnossa, voi siirtyä haastavampiin kohteisiin.

Aijan suosikkilöytö on kukonaskeljakkupuku. Jakkupuku on Chanel, mutta Aijan käsittelyn jälkeen siinä ei ole hiventäkään 90-luvun jakkupuvun ilmeestä.

- Se on luottovaatteeni huonoihinkin vaatepäiviin eikä sitä yleensä uskota tuunatuksi! Tuunattujen vaatteiden hauskin juttu onkin, ettei vaate millään tavalla huuda olleensa erilainen ja juttu paljastuu vasta kerrottaessa.

Aija Rouhiainen. Kuva: Viivi LehtonenKatso kuvia Aijan tuunauksista kuvagalleriasta!

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

Aija on Olotilan mukana Taidemaratonilla sekä osallistuu Ylen Nenäpäivään parhaiten osaamallaan tavalla - tuunaamalla asut Nenäpäivä-lähetyksen juontajille.

Asut myydään myöhemmin huutokaupassa ja niistä saadut tulot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä