Auton pesu

Vinkit auton pesuun. Kuva: stock.xchng

Huoltamoiden ja pysäköintihallien pesuhallit ovat kaikkien käytössä pientä korvausta vastaan ja hyvä vaihtoehto auton pesuun. Paikoista löytyy usein myös mahdollisuus kunnostaa ja huoltaa autoa tee se itse -periaatteella.

Pesuautomaatit sopivat kiireisille autoilijoille tai niille, jotka eivät halua kastella omia käsiään. Entä jos haluankin pestä auton ihan itse ja kotipihalla?


Tarkista ympäristönsuojelumääräykset ja taloyhtiön säännöt

Hankaluuksien - ja kenties naapurien paheksuvien katseiden välttämiseksi - tulee ensin selvittää pari lupa-asiaa: Jokaisessa kunnassa on ympäristösuojelumääräykset, joiden taustalla on ympäristönsuojelulaki.

Kuntien ympäristösuojelumääräykset noudattelevat samaa kaavaa kunnan koosta ja sijainnista huolimatta. Määräykset löytyvät esimerkiksi kunnan nettisivuilta.


Auton pesua piha-alueilla koskevat yleisimmät ympäristösuojelumääräykset

 • auton pesu on sallittua, kun se on satunnaista
 • auton pesu on sallittua, kun käytetään mietoja pesuaineita
 • auton pesussa ei saa käyttää (hiilivety)liuottimia
 • autoa ei saa pestä yleisillä alueilla
 • autoa ei saa pestä ranta-alueilla eikä pohjavesialueilla

Taloyhtiö voi asettaa järjestyssäännöissään auton pesulle kunnan ympäristösuojelumääräyksiä tiukempia ehtoja - tai jopa kieltää autojen pesemisen alueellaan kokonaan.

Toisaalta taloyhtiön järjestyssäännöissä voidaan myös erikseen sallia auton pesu ympäristösuojelumääräysten perusteella tietyllä piha-alueella vaikkapa erityistä autonpesuvesimaksua vastaan.


Matin vinkit auton pesuun

 • Itse aloitan auton kevätpesun pesuautomaatista, jossa otan auton peruspesun lisäksi alustapesun.
 • Pesupäivänä sään tulee olla pilvipoutainen. Pesukoneelta ajan kotipihalle, jossa seuraa ”jatkopesu” käsin. Käsinpesu tehdään vettä, pesuainetta, harjaa ja sientä käyttäen.
 • Mikäli ei haluta käyttää konepesua, voidaan karkea lika poistaa huuhtelemalla auton pinta ensin juoksevalla vedellä ja sen jälkeen pesemällä karkealla esipesuharjalla ja juoksevalla vedellä. Jatkopesu hoituu kuten edellä.
 • Liuottimen käyttöä tulee välttää.
 • Kun maalipinta ja vanteet on saatu puhtaaksi ja hyvin kuivattua, niin pintojen kiillotus voi alkaa. Kiillotus- ja puhdistusvahoja on joka makuun ja käyttötarkoitukseen: on olemassa työläitä ratkaisuja, tosi helppoja ratkaisuja ja jotain siltä väliltä. Ammattitaitoinen kauppias auttaa valinnoissa. Autolehtien vahatesteihin kannattaa myös tutustua.
 • Jos pesettää autoaan usein automaatissa, kuten minä, niin maalipinnan puhdistus tulee tehdä vahalla noin kerran kuussa. Näin harjojen tuomat ”mustat jäljet” pysyvät poissa.
 • Talvella auton pesuun yhdistetään hyvä kuivaus ja tiivistepintojen huolto. Myös lukkopesät kannattaa voidella ennen pesua. Talvella pesun pitää tapahtua sisätiloissa.
 • ”Satunnaisten” piha-alueella tehtävien pesujen lisäksi suosittelen auton hyvinvoinnin nimissä ja ruostevaurioiden minimoimiseksi että auto käytetään pari kertaa vuodessa perusteellisessa pesussa. Sopiva ajankohta on vuosihuollon yhteydessä ja toinen vaikkapa keväisin. Näin hankalimmistakin kolopaikoista saadaan talven suola-annokset asiantuntevasti poistettua. Samalla on helppo havaita mahdolliset alkavat ruostevauriot ja ryhtyä niiden vaatimiin toimenpiteisiin.


Entä voiko autoa pestä liian usein?

- Ei voi. Peruslähtökohta onnistuneeseen auton pesuun on runsas juoksevan veden käyttö, jotta auton maalipintaa ei hierretä pinnassa olevalla hienojakoisella hiekalla.

PS: Auton voi kuulemma pestä ilman vettäkin. Katso Tuulilasin juttu. Minäkin kokeilin ja uskallan suositella - satunnaisena pesuvaihtoehtona.

 

Autokonkari Matti Sinervä juontaa Puskuri-ohjelmaa, toimii Autoliitossa sekä EcoTour 2011 -tapahtuman kilpailunjohtajana. Olotilassa Sinervä pohtii autoiluasioita tavallisen kuluttajan näkökulmasta.kommentit

Mitäs Matti tekee muuta kuin puunaa autoaan; vai että vahaus joka kuukausi ja perusteellinen pesu 2kertaa vuodessa. Tämän toteuttanee noin 1% autoilijoista jos niinkään moni.

Ehkä olisi parempi että vinkit suunnattaisiin sille suurelle yleisölle.

>HeikkiA Ti, 2011-04-26 21:39

Miksei kysytä, voiko autoa pesä liian vähän. Vastaus on sama: ei voi. Auton pesu on puhdasta estetiikkaa ja itse asiassa pääosin aivan turhaa rahan menoa ja vaivaa. Omaa autoani en vahaa koskaan enkä pese juuri koskaan, ehkä kerran kesässä pelkällä vedellä oikein hiekkateisen kesäretken jälkeen. Auto pysyy yllättävän puhtaana talvella lumien pyyhkimisen ja kesällä sateiden ansiosta. Näin olen tehnyt jo useammalle autolle, eikä vaihdossa (5-8 vuotta) ole kukaan koskaan ihmetellyt himmennyttä pintaa tai harjojen naarmuttamaa maalia

>Hullu paljon töitä tekee Ti, 2011-04-26 21:48

Ostin uuden auton 8 v sitten eikä silloin enää suositeltu alustan massaamista erikseen. Pelleille annettiin pitkä takuu ja nyt voi jo melkein todeta, että paitsi säästyin massauksen viemältä ajan ja rahan tuhlaukselta sekä kuukausia pahalta haisevalta autolta, niin ainakin tämä autonvalmistaja pystyy suojaamaan pellit Suomenkin olosuhteissa riittävästi jo tehtaalla.

Sääliksi käy taas niitä, jotka ovat hankkineet Keski-Euroopan markkinoille tehdyn käytetyn ja suojaamattoman auton. Jätän nykyään pakkaskaudella auton mieluummin kokonaan pesemättä, kun muuten jarrut varsinkin pakkaavat jäätymään ja kertaalleen en päässyt liikkeelle ilman takajarrulevyjen lämmittämistä.

Kylmempinä aikoina käyn pikapesussa, kesällä homma hoituu mökillä ja satunnaisesti myös taloyhtiön pihassa. Vettä ei siinä kulu kuin muutama kymmenen litraa.

>Ilo silmälle Ke, 2011-04-27 14:31

Kokeilkaa uutta ekologista pesuainetta. Eco Touch tuote on AutoExpress lehden testivoittaja. Tuotetta saa www.ecoclean.fi sivulta ja puolet halvemmalla, kuin muut Suomessa markkinoilla olevat vedettömät autonpesuaineet!

>Samu Pe, 2014-02-21 00:49

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä