3D-tulostettu nukke on fyysinen avatar

Maailman ensimmäinen 3D-tulostettu lelu on fyysinen avatar. Kuva: Makielab.

Maailman ensimmäinen 3D-tulostettu lelu syntyi viime vuonna, kun lontoolainen media- ja pelialan moniosaaja Alice Taylor päätti yhdistää toisiinsa tietokonepelit ja 3D-tulostamisen.

Taylor halusi lelun, joka kestää aikaa, on muunneltavissa ja jolla leikkiminen kannustaa luovuuteen .Asiaa vauhditti, että pienen tyttären äiti oli kyllästynyt tiukasti sukupuoliroolitettuihin leikkikaluihin. Syntyi Makie, tietokonepelien avatar fyysisenä nukkena.

Yksi lontoolaisen Makielab-yrityksen perustajista on suomalainen, Sulakkeestakin tunnetuksi tullut Sulka Haro. Haro muutti syksyllä Lontooseen puolisonsa Riikan sekä kahden lapsen ja koiran kanssa, ja myös Riikka työskentelee 3D-nukkien parissa.Riikka Haron kädessä maailman ensimmäinen 3D-tulostettu lelu, fyysinen avatar. Kuva: Makielab, Riikka Haro.

Tulostettu lelu testaa uusinta teknologiaa

- Makie on selkeä action doll, toimintanukke. Nivelletty, eri asentoihin taipuva hahmo - tyttö tai poika, Riikka kertoo. 

Pelaaja itse suunnittelee nuken verkossa ilmaiseksi. Esimerkiksi kasvojen ominaispiirteet valitaan liukuvalla asteikolla. Elektroniikkaa taitava pystyy rakentamaan valmiin nuken sisälle myös "älyä", esimerkiksi pienen tietokoneen piirilevyn.

Makielab loi 3D-tulostusprosessin peliosaamisensa ympärille, koska täysin uuden teknologian mahdollisuudet kiinnostavat.

- Makie on tällä hetkellä maailman ainoa 3D-tulostettu leikkikalu, vaikka esimerkiksi koriste-esineitä tehdään kyllä.

Harrastenukke lapsuudesta aikuisuuteen

Makie-nukke maksaa tällä hetkellä noin 125 euroa. Pienempi ja edullisempi versio on kehitteillä.

- 3D-tulostimet, joita me käytämme, maksavat useita satoja tuhansia euroja. Emme omista niitä itse. Koska tulostimilla tehdään tuotteita moneen eri tarkoitukseen - muun muassa lääketeollisuuden proteeseja – voi yhdessä tulostimessa käyttää vain yhtä ainoaa väriä, yleensä valkoista.

Nukke tulostetaan hienosta nylon-muovipölystä, joka kovetetaan laserilla kerros kerrallaan haluttuun muotoon.Maailman ensimmäinen 3D-tulostettu lelu on toimintanukke Makie. Kuva: Makielab.

Lähivuosina itse tulostus tulee halpenemaan, kun useat muovipatentit vanhenevat. Riikka Haro ei kuitenkaan ajattele, että 3D-tulostettu nukke olisi harvojen ja valittujen luksustuote.

- Tavoitteenamme ei ole ollut luksus vaan aikaa ja leikkiä kestävä tuote, jota käyttäjä arvostaa ja jonka hän haluaa säilyttää. Tavoitteenamme on vähemmän leluja ja laadukkaampia leluja, esineitä joilla on merkitys.

3D-tulostus muuttaa ajattelutapoja

Eikö tavaroiden 3D-tulostaminen tunnu Riikka Harosta yhtään utopistiselta?

- Ei ole kaukana tulevaisuudessa aika, kun lapset oppivat alakouluiässä mallintamaan esineitä 3D-ohjelmilla ja tulostavat ne sitten, maalailee Riikka Haro.

- Aiemmin pidin tätä vähän todellisuudesta vieraantuneena; lähinnä teollisten muotoilijoiden työkaluna ja matemaattisten mallien kuvaajana. Nyt tajuan, että 3D-tulostus on vain yksi työkalu ja tapa tehdä asioita, Riikka miettii.

- 3D-tulostimien halventuessa ja laadun parantuessa voi olla lähellä hetki kun tavaroita ei tarvitse varastoida. Siten myös turha tuottaminen ja tuhlaus voivat vähentyä. Myös erilaisten varaosien toimittaminen helpottuu, kun ne voidaan tulostaa paikan päällä.

Riikka ja Sulka Harolle materiaalin kolmiulotteinen tulostaminen on kirjaimellisesti perusarkea.

- Mieheni suunnitteli omaan rikkinäiseen kotiporttiimme varaosan ja tulosti sen toimistollamme Makerbot-tulostimella. Kätevää, hymyilee Riikka.


Riikka Haron vinkit 3D-tulostuksesta kiinnostuneille

3D-tulostettu nukke syntyy tulostimessa Sulka Haro seuraa. Kuva: Makielab, Riikka Haro.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä