Polkupyörän keväthuolto
Näin teet helposti pyörän keväthuollon:
- Pese pyörä miedolla astianpesuvedellä. Puhdasta pyörää on helpompi ja mukavampi huoltaa.
- Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaineet.
- Tarkista vanteiden kunto, sekä keskiöistä että laakereista
- Tarkista ketjut: pese, säädä ja voitele.
- Tarkista jarrupalat ja vaijerit ja säädä ne.
- Tarkista, että valot toimivat ja pyörässä on tarpeeksi heijastimia/heijastavia tarroja tai osia.
- Vaihda kuluneet ja rikkinäiset osat.
- Kiristä ruuvit ja mutterit.
Näitä työkaluja tarvitset:
- kiinto/lenkkiavaimet 7 - 15mm
- ruuvimeisselit
- kuusiokoloavaimet
- rengasraudat
- puhdistusvälineitä: rättejä, vanha tiskiharja, hammasharja ym.
- ketjuöljyä ja voiteluainetta
- (huoltoteline)
1. Pese ja puhdista pyörä kunnolla. Ellei pelkkä vesi tahoa, laimea astianpesuaineliuos auttaa pinttyneen lian poistamisessa.
2. Ketjujen puhdistuksessa oiva apuväline on vanha hammasharja. Jos ketjut ovat kauttaaltaan vanhan öljyn ja lian sekaisessa töhnässä, on ehkä tarpeen käyttää liuotinta (valopetrolia tai pyöräliikkeestä saatavaa liuotinta). Muista puhdistaa myös keskiöratas tai -ratakset ja takarataspakka sekä niiden välit. Tässä voi käyttää kankaasta revittyjä suikaleita.
Öljyä ketjut joko irrottamalla ne ja upottamalla öljyastiaan likoamaan tai öljyämällä ne huolellisesti kauttaaltaan niin, että öljy varmasti tunkeutuu kaikkiin ketjun niveliin. Pyyhi lopuksi liika öljy pois, jottei se sotke pyörää ja kuskia. Tavallinen polkupyöriin ja ompelukoneisiin tarkoitettu öljy sopii hyvin, ruokaöljy taas keräa likaa ja pölyä.
Samalla on hyvä tarkistaa, ettei ketju ole kovin vanha ja venynyt. Uutta ketjua ei kannata vaihtaa uusimatta myös takarataspakkaa, koska se kuluu samaa tahtia ketjun kanssa, ja vanhat ratakset voivat tuhota uuden ketjun nopeasti.
3. Tarkista, että kaikki ruuvit ja mutterit ovat tallella ja kunnolla kiinni. Tsekkaa jarrupalojen kunto ja toimivuus. Huomioi myös jarruvaijeri; rispaantuessaan sen lujuus kärsii, ja se myös irtoaa helpommin. Jos säikeitä on katkennut, vaihda vaijeri uuteen. Jarru- sekä vaihdevaijerit kannattaa myös öljytä; tiputa öljyä liikkuviin osiin sekä kuoren sisään.
4. Tarkista renkaiden ilmanpaine sekä yleiskunto. Ilmaa on sopivasti, kun renkaat antavat pikkuisen periksi painettaessa. Jos ulkorenkaat ovat kovin kuluneet, kannattaa niiden vaihtoa harkita. Etenkin retkeillessä takarengas on painon takia suuremmalla koetuksella, ja takarenkaan voi joutua vaihtamaan eturengasta useammin. Eturenkaana kuluneempikin yksilö sinnittelee kauemmin.
Tarkista myös pinnojen (eli puolien) kunto. Jos niitä puuttuu tai ne ovat kovin löysällä, tulee vanne ennen pitkää kärsimään ja vääntymään. Käänny pinna-asiassa pyöränkorjaajan tai huoltoa taitavan kaverisi puoleen, ellet ennen ole niitä säädellyt.
5. Varmista, että valot toimivat ja heijastimet ovat kunnossa.
Monet välttelevät pyörän viemistä ammattikorjaajan huoltoon viimeiseen asti. Viivyttely voi kuitenkin koitua kalliimmaksi kuin avun hakeminen ajoissa. Ainakin selvittämättömät räminät ja kolinat – varsinkin laakereissa – tulee selvittää, ja häiriöt jarrujen toiminnassa. Varsinkin pidemmälle reissulle lähdettäessä kannattaa pyörän kunto oikeasti tarkistuttaa.
Puhjenneen sisäkumin paikkaus ja vaihto sekä muut pienemmät toimenpiteet kannattaa opetella tekemään itse. Pieni jatkuvasti mukana kulkeva korjaussarja sekä pumppu helpottavat pyöräilijän elämää. Myös ylimääräinen sisäkumi on järkevä; hajonneen kumin voi paikata kun ehtii - eikä siis välttämättä heti tien poskessa.
Pyörän pienet korjaukset ovat etenkin vanhempien ja simppelimpien fillareiden omistajille kohtuullisen helposti opittavissa. DIY-korjaus voi parhaimmillaan ja onnistuessaan olla palkitsevaa ja parantaa pyörän käyttöikää huimasti.
Lähde: Luonto-Liitto, Kulutus
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 0
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 0
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.