Oma tilikirja taloudenhallinan avuksi

Tulosta oma Kukkaron herraksi -tilikirja päivittäiseen käyttöön. Kuva: Yle Oloti

Onko tilisi liian usein miinuksella? Maksatko laskut vasta palkkapäivänä, vai luotatko raha-asioiden hoidossa mieluummin puolisoon? Itsenäinen raha-asioiden hoito tuo tunteen että sinä päätät.

Talous kuriin - lyhyt oppimäärä:

  • Elätkö yli varojesi? Ovatko rahat aina loppu?
    Ota kynä käteen ja laske, mihin rahasi valuvat. Olisiko menoissa jotakin, josta voisit luopua? Monelle oma taloudellinen tilanne tulee yllätyksenä: näinkö vähän minulle jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen? On niin helppoa ostaa luotolla ja miettiä vasta sen jälkeen, millä luottoa maksetaan. Kuitenkin asian pitäisi olla päinvastoin.
  • Kaverit pyytävät baariin, rahaa ei ole enkä kehtaa roikkua siivellä… PIKAVIPPI!
    STOP! Mitä järkeä on juhlia 1000 % vuosikorolla? Jäänkö kotiin vai pitäisikö ryhtyä oikeasti säästämään. Pikavippi ei ole ratkaisu. Kulut kasvattavat velkasummaa nopeasti, ja pikavipeistä syntyy kierre, jota on vaikea katkaista.
  • Karsi menojasi, ryhdy väliaikaisesti ostolakkoon
    Kaikkea ei tarvitse hankkia heti, eikä edes alennusmyynnistä. Laita säästyneet rahat erilliselle tilille, mihin sinulla ei ole korttia.

Kukkaron herraksi -ohjelmassa talousneuvoja Kirsti Lattunen ja juontaja Nuppu Stenros etsivät kestävämpiä tapoja pysyä raha-asioissa niskan päällä. Henkilökohtainen tilikirja on hyvä keino tarkkailla talouttaan.


Kukkaron herraksi -sarja Yle TV1:ssä alkaen 25.2. maanantaista keskiviikkoon klo 19.30.

Tulosta oma Kukkaron herraksi -tilikirja päivittäiseen käyttöön. Kuva: Yle

kommentit

No, lukasin tuon pitkän litanian ja mieleen jää päälimmäiseksi kenenkä vuoksi tuo koko värkätty kokoelma tehtäisiin... ei maistuis elämä kyllä enään samalta ja varmasti tuntisi itsensä ulkopuoliseksi ja 3-luokan kansalaiseksi. Mun neuvo kylläkin on että sun ei tarvitse luopuu kuin ylpeydestä joka ei muuten maksa mitään (katsoppas politiikkoja miten kehtaa kahmia), edes vaivaa, niin voit tehdä vaikka minkä konkurssin ja elää mukavasti. Meinaan kun litaelmaa lähemmin miettii niin kyllä tuossa kyykytetään ihmistä. sitäpaitsi, useimmat noista on jo työttömän tai huonotuloisen arkea, eli ei mitään uutta, tuulesta temmattu ideologinen ajatuskyhäelmä jota kyhääjä itse ei missään olosuhteissa suostuisi noudattamaan. Ei kiitos, jääköön velkojat mielummin nuolemaan näppejään, ei ole läheskään yhtä nöyyryyttävää. Huomaa ettei asian tiimoilta paljon asiantuntemusta löytynyt. Vielä voisi lisätä kuten; ajamalla hiukset säästät shamppoota tyyliin. Jos noudattaisin tuotakin litaelmaa, omat menot ainakin kasvaisi huimasti, joten tämä siitä listasta!

>Jussi Ke, 2013-02-27 08:58

Hyvä tilikirja. Vaikka olen mielestäni jo nyt melko tarkka rahankäytössä, minua kiehtoo ajatus nähdä kuluni numeroina. Toivon, että minulle kävisi samoin kuin ohjelmaan osallistuneille, että he huomaisivat itse, missä vielä voisi säästää.

Jussille haluaisin vielä lähettää terveisiä. Hänen kommenttiaan lukiessani tuli tunne, että hän ei ole ymmärtänyt ohjelman eikä tilikirjan pidon ideaa. Mietinkin, mistä se johtuu. Ohjelman tarkoitus ei ole kyykyttää velallisia vaan auttaa heitä jaloilleen antamalla taloudellisia neuvoja. Mielestäni neuvot ovat olleet hyviä ja asiallisia.

Velkojat eivät jää nuolemaan näppejään, sillä he laittavat velat perintään ja velallinen maksaa kulut. Neuvojen avulla he toivon mukaan saavat velat maksettua aikanaan, mikä on hieno asia.

>Elma To, 2013-03-07 00:27

Olisi hyvä, jos velkaneuvoja myös kertoisi, että jos tulot sen 3-5 vuoden aikana lisääntyvät, syntyy lisämaksuvelvollisuus. Lisämaksuvelvollisuus voi syntyä mm. palkankorotuksen takia.

Itse sain viiden vuoden maksuajan velkajärjestylssä, mutta sitten palkkani nousi. Ilmoitusvelvisuudesta luin papaereista vasta kun sain kirjeen lisämkasuvelvollisuudesta (verotettavan tulon perusteella). En silloin, saatuani hyväksyvän päätöksen velkajärjestelyni aloittamiseksi, jaksanut lukea papereita, koska olin niin helpottunut. Työnsin paperit työpöydän laatikkoon = unohduksen syövereihin, ja maksin sovitut summat/kk. Näin velkavankeus lisääntyi kahdella vuodella. Seitsemän vuoden ajan maksoin velkajärjestelyn suorituksia ja sitä enenn olin ulosotossa yli 10 vuotta.

Toivon todella, että tämä asia otetaan ohjelmassa esiin.
Voi olla, että se on korsi, joka katkaisee kamelin selän, jos sitä ei tiedä.

Samoin voisi olla paikallaan neuvoa, mitä pitää tehdä, jos palkka kaikesta huolimatta nousee (TES jne.).

>Cisuli Ke, 2013-03-13 20:08

Ihmettelen miksi Olotilan tilikirjaa ei saa auki? Eilen kerkesin silmäilemään tilikirjaa, mutta tänään olisin katsellut ajan kanssa, mutta tilikirjaa ei ole enään saatavilla? ????

Miksi tilikirja ei ole enään saatavilla?

Mistä nyt vinkkiä kukkaron herraksi?

>Tarkan "markan" haalija To, 2013-03-14 13:20

Hei, mikä virheilmoitus tulee, Tarkan "markan" haalija? Toimituksessa Tulosta tilikirja -linkki avautuu normaalisti. -Ulla

>ullav Pe, 2013-03-15 08:56

Ihmettelin eläkelläis opettajan veroprosenttia 14,5 ja soitin verovirastoon kysyäkseni omaa prosenttiani 20,5, joka koostui paljon pienemmistä tuloista ja sain verottajalta tiedon, että 14,5 % ei voi pitää paikkaansa. Palkkatuloista tehdään paljon vähennyksiä jotka loppuvat eläkkeelle siirtymisen yhteydessä. Nythän tällä opettajalla oli juuri siirtyminen eläkkeelle ja hän sai varmaankin vielä tuolta vuodelta kaikki vähennykset täysimääräisinä (tulonhankkimis, matka ja ym) ja siksi hänen prosenttinsa oli niin alhainen. Verottajan mukaan opettajan veroprosentti on tällä hetkellä siellä 25% tuntumassa.
Tässä tuli taas todistettua tämä eläkelläisten eriarvoisuus verotuksessa.
Tähän eläkelläisten eriarvoisuuskohteluun löytyy tietoja enemmänkin Suomen Eläkelläisten Edunvalvontajärjestön (SEDUry.fi) sivuilta, sieltä löytyvät myöskin verottajan taulukot.

>Oleksei Ti, 2013-03-19 14:46

kiitos
Sain tulostettua kukkaron herraksi kirjan itselleni,pidän kyllä kirjaa,mutta tästä löytyi mukavia vinkkejä.

KIITOs

>muumimamma To, 2013-03-21 16:39

Olen pitänyt kirjaa menoistani siitä saakka, kun muutin yksin asumaan v.2007. Oli mielenkiintoista nähdä mihin rahat kuluivat ja varsinkin mistä voisi nipistää.

>sirpukka Ke, 2013-07-24 05:01

Hei,

tilikirja on minusta hyvä olen monesti yrittänyt tehdä taulukon itse ja täyttää sitä mutta jotenkin se on aina jäänyt. Nyt kun on valmis pohja tulee sitä täytettyä helpommin.

Yksi toive kuitenkin olisi eli olisiko mahdollista että tallentaisitte tilikirjan sivuillenne muussakin muodossa kuin pdf:nä jotta sitä voisi täyttää koneellisesti?

>Hanna G To, 2013-08-08 08:54

Excel-pohjaisen tilikirjan voi tallentaa Marttojen sivuilta, http://www.martat.fi/rahat/talouden-suunnittelu/.

>RS Su, 2013-09-01 10:20

Mulla ei ole mahdollista tulostaa tilikirjaa, voiko sen saada jostain muualta.

>Seiniin To, 2013-10-10 19:01

Ainakin kirjastoissa pystyy tulostamaan, t Ulla

>ullav Ma, 2013-10-14 11:16

Lueskelin tilikirjan läpi, enkä keksi juurikaan mitään mistä voisi säästää. Me emme matkusta, emme käy kulttuuririennoissa, ostamme edullisimpia tuotteita ja vertailemme kaupassa. Teemme isoja annoksia edullisesti ja loput pakastamme. Autolla ajetaan enimmäkseen työmatkoja, kauppareissuja. Emme tupakoi, ei ole päivähoitomaksuja enää. Vaatteita ostetaan tarpeeseen ja ne ovat mallia halpahalli.
Ainoa syy, minkä keksin köyhyyteemme on liian pienet palkat. Ei suomessa toimeen tule jos on matalapalkka-alalla :/

>Mistä enää säästää Ma, 2013-10-14 18:41

Myös meidän perheessä on sama ongelma: raha ei vaan yksinkertaisesti riitä kaikkeen, vaikka sitä ei todellakaan viskellä ympäriinsä. Vuokra nielee 60% tuloista, koska edullisempaa asuntoa ei saa (jonossa neljättä vuotta putkeen mm. kaupungille). Jossain on kuitenkin asuttava, eikä meilläkään ole mitenkään liikaa neliöitä, päinvastoin.

Kirjasessa oli hyvä perusidea, mutta aika vähän omaperäisiä vinkkejä. Kirjoitusvirheitä oli paljon ja huutomerkin ylikäyttöä myös. Yksi vinkeistä oli suorastaan hengenvaarallinen: käskettiin ostamaan jauhelihaa iso paketti, josta sitten kokataan useampana peräkkäisenä päivänä jotain uutta. EI, EI, EI! Ruokamyrkytys tuosta seuraa vähintään! Jauheliha pitäisi aina käyttää kerralla, eli jos siitä haluaa keiton, lihapullia sekä kastiketta, ne on kaikki valmistettava samaan aikaan.

>Ei näin Ti, 2013-10-15 14:46

Itse en voi elää ilman tilikirjaa.Tosin se on vuokranantajana myös työväline.Siitä on helppoa ynnäillä seuraavan vuoden maksettavaksi tuleva ennakkovero.Mutta pidän myös tilikirjaa oman talouden menoista.Tilikirja minulla on ollut käytössä vuodesta 2008.Olen oppinut elämään paremmin.Syön terveellisesti ja olen lähes tyystin lopettanut uuden tavaran kuluttamisen.Vaatteet ostan melkein yksinomaan kirpputorilta ja muu meno on vain välttämättömintä hygieniatuotteiden ostamista.Se on helpottanut omaa oloani paljon.Minun ei tarvitse vain ostaa ollakseni hyväksytty.Nyt tällähetkellä säästän uuden yrityksen perustamista varten.Tuloni nyt eivät ole kummoiset,mutta maksu ja säästökyky on korkea.Pankkeja vältän parhaani mukaan ja luotollisia kortteja en omista lainkaan.On niitä tarjottu mutta olen kieltäytynyt asiasta.Jos luottoa korteilla olisi,varmaankin sortuisin käyttämään niitä.Parempi vain eliminoida itseltään kaikki houkutukset.Päädyin vuokranantajaksi säästämisen kautta.Laitoin säästöni kiinni asuntoon,josta nyt saan tuottoa.Itselläni on hyvä ja varma olla,mutta ystäväpiiri tuntuu pienenevän mitä paremmin taloudellisesti menee.Kumma että pihistelystäkin pitää kadehtia.Enkä pidä itseäni pihinä.20 euroa kirppiksellä on jo huikea summa ja shoppailusta tulee hyvä mieli.

>Kati 38 Pe, 2013-10-18 19:55

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä