Viisi väittämää jätteistä

Viisi väittämää jätteistä. Kuva: stock.xchng/clix


Totta vai Tarua? Muovinen biojätepussi ei maadu kompostissa.

Totta. Kompostointilaitosten prosessit eivät kestä tarpeeksi pitkään, jotta biojätepussit ehtisivät maatua. Kompostointilaitoksissa biojätepussit noukitaan materiaalin seasta samalla kuin muutkin muovipussit ja epäpuhtaudet. Suositeltavin vaihtoehto biojätteiden keräämiseen onkin paperipussi, esimerkiksi kaupan paperikassi käy hyvin. Edullisimman biojätepussin saa taiteltua vaikka sanomalehdestä.

Sinällään näiden muovisten biojätepussien kokonaisvaikutus on melko pieni, tärkeintä kuitenkin on, että biojätteet tulevat jollain lailla lajiteltua ja päätyvät kompostointiin eivätkä sekajätteen sekaan kaatopaikalle.


Totta vai Tarua? Vilkkuvat tai liikkuvat lelut ovat ongelmajätettä.

Totta. Tällaisissa leluissa on sisällä paristoja, mikä tekee niistä ongelmajätettä ja ne on syytä hävittää oikein. Ylipäänsä kaikki paristot pitää laittaa paristojen keräykseen. Nykysäädösten mukaan jokaisen paristoja myyvän liikkeen täytyy ottaa myös vastaan käytettyjä paristoja.

Mikäli lelut eivät sisällä paristoja, ne lajitellaan jätteisiin sen mukaan, mistä materiaalista ne on tehty. Jos niissä on esimerkiksi metallia, ne on hyvä laittaa metallinkeräykseen, jotta raaka-aine saadaan hyödynnettyä.


Totta vai Tarua? Kaatopaikalle päätyvästä jätteestä neljäsosa on biojätettä.

Totta. Pääkaupunkiseudulla tehdyn tutkimuksen mukaan todellakin 25 prosenttia kaatopaikkajätteestä on biojätettä, jota olisi voitu hyödyntää kompostointilaitoksessa. Tästä neljänneksestä vielä kolmasosa on sellaista ruokajätettä, joka oli alunperin syötäväksi kelpaavaa eli toisin sanoen kotitalouksien ruokahävikkiä.

Biojätteiden kohdalla varsinkin näiden syötäväksi kelpaavien ruokajätteiden vähentämisellä on iso merkitys, koska isoin ympäristökuormitus tulee ruoan tuotannon päästä. Kun ne päätyvät roskiin, niiden valmistus, kuljetus kauppaan ja sieltä kotiin ovat kaikki syöneet luonnonvaroja ikään kuin "turhaan".


Totta vai tarua? Kotitalouksien muovijätteestä jo puolet päätyy kierrätyskäyttöön.

Tarua. Valitettavasti kotitalouksien muovijäte ei sovellu kierrätyskäyttöön koska se on niin epätasalaatuista. Sama asia koskee myös esimerkiksi muovipusseja, joita kerätään monissa kaupoissa.

Termit menevätkin helposti sekaisin. Kierrätykseen eli uudelleenkäyttöön eivät kotitalouksien muovijätteet sovi, mutta se ei tarkoita, ettei niitä kannata lajitella ja kerätä erikseen esimerkiksi energiajakeeseen, jolloin ne menevät polttolaitoksiin. Sekin on parempi kuin laittaa kotitalousmuovit sekajätteen sekaan.


Totta vai Tarua? Biohajoavat vaipat kuuluvat biojätteisiin.

Tarua. Biohajoavien vaippojen ongelmat ovat samat kuin noiden muovisten biojätepussien, eli ne eivät maadu kompostissa. Lisäksi vaippojen sisältö on hygieeninen ongelma jätteiden käsittelyssä. Ulosteissa elää erilaisia bakteereja, jotka eivät saa päätyä kompostilaitoksen tuottaman mullan sekaan, jota voidaan käyttää esimerkiksi ruoan tuotannossa.

Biohajoavat vaipat voivat kuitenkin olla ympäristölle ystävällisiä siinä tapauksessa, että ne on valmistettu esimerkiksi maissipohjaisista materiaaleista, jolloin niiden tuotanto on ekologisempaa.

Tutkimusinsinööri Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta vastasi viiteen väittämään jätteistä. Lähde: Kuningaskuluttaja

kommentit

Otsikointi ei nyt ota huomioon kotikompostoijia, vaan kertoo vain keräiltävästä biojätteestä. Kotikompostoijan pitää myös ottaa huomioon myös kompostoinnin kokonaisuus. Mikä on järkevää, sujuvaa, siistiä ja mistä ei koidu lisää ongelmia.

Kun biohajoavan pussin tyhjentää ja jättää kompostoriin, se kyllä ajan myötä maatuu. Jos ei maadu heti, niin mikä vaiva on noukkia se pois siinä vaiheessa, kun vie puolikypsää tai kypsää kompostia kasvimaalle? Ja pistää vaikka takaisin muhimaan. Samalla tavalla sieltä voi ottaa vahingossa sinne joutuneet pikkulusikat ja muovipussitkin.

Sitä paitsi biopussi on ihanan siisti. Siirryin siihen sanomalehtipusseista ja olen tyytyväinen. Sanomalehtipaperit menevät kierrätykseen.

Ainakin Biolanin lämpökompostorin kanssa tulee varmasti ongelmia myös paperikasseista ja sanomalehdistä. Siihen kapeaan tötteröön on hankala saada sullotuksi mitään isompia kappaleita, jotka tukkivat ja hankaloittavat jätteen sorkkimista. Muukin jäte kannattaa pilkkoa alle 5 cm palasiksi, miten sitten isot paperit?

Olen kompostoinut eri tavoin kymmenet vuodet. Meillä uusin lämpökompostori on ollut joulukuusta asti kylmässä autotallissa ja pysynyt vaivoin sulana kepulikonsteilla, sen jälkeen kun saatiin joulun alla sulatetuksi. Pahinta ei ole se jäätyminen, vaan se, että kompostori täyttyy kesken talven.

>Sipi Ma, 2011-04-04 14:06

Kotikompostoijillakin on varmasti erilaisia tapoja hoitaa asiat. Itse käytän kätevää viiden litran muoviämpäriä, jonka sisällön käyn kippaamassa pihalle kompostoriin.

>Marjo Ma, 2011-04-04 23:55

lisää kommentti

linkit

Biojäte on eloperäistä jätettä. Biojätteelle on ominaista kosteus ja aineksen orgaanisuus, jotka mahdollistavat voimakkaan mikrobitoiminnan. Sen seurauksena biojäte hajoaa. 

Biojätteeseen käyvät muun muassa suodatinpussit, teepussit, talouspaperit, hedelmien kuoret, hedelmät, vihannesten kuoret, vihannekset, ruoan tähteet, kukat ja multa.

Biojätteen voi kompostoida omassa kompostissa. Useissa kunnissa biojätteille on oma keräyksensä. Biojätteen voi laittaa keräykseen kaupoissa myytävissä biohajoavissa pusseissa, paperipusseissa tai itse sanomalehdestä tehdyissä pusseissa. 

Lähde: Wikipedia

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä