Viisi väittämää lampuista

Kuva: Arja Lento / YLE


Energiansäästölamppu kannattaa vaihtaa kaikkiin kodin valaisimiin.

Tarua. Energiansäästölamppu ei sovi kaikkiin käyttökohteisiin. Esimerkiksi saunaan sellaista ei kannata laittaa, koska energiansäästölamppu ei yleensä kestä saunan kuumuutta. Himmennettävissä valaisimissa energiansäästölamput eivät myöskään toimi. Poikkeuksia on, mutta asia kannattaa tarkistaa lamppupakkauksesta. Kolmas ongelma on ulkokäyttö. Energiansäästölamput toimivat periaattessa ulkotiloissa, mutta kaikkia lamppuja ei ole suunniteltu ulkokäyttöön, joten asia kannattaa varmistaa paketista.


Energiansäästölamppu ei anna valoa yhtä paljon kuin hehkulamppu.

Tarua. Energiansäästölamput antavat yhtä paljon valoa kuin hehkulamput. Kyse on vain siitä, että totuttujen wattien sijaan pitäisi pakkauksesta etsiä tietoa lumen-arvosta, joka kertoo lampun valomäärästä. Jos 60 W:n lamppu halutaan korvata energiansäästölampulla, pakkauksen kyljessä pitäisi lumen-arvoksi olla merkitty n. 700. Toinen muistettava asia on se, että energiansäästölamput lämpenevät vähitellen. Sytyttämishetken valomäärä ei siis ole lopullinen.


Energiansäästölamppujen käyttöikä ei aina vastaa ilmoitettua.

Totta. Pakkauksessa ilmoitettu polttoikä ei ole lupaus todellisesta käyttöiästä. Se on keskiarvoon perustuva oletus, kuinka pitkään lamppu palaa. Kun lamppuja testataan, ilmoitetun polttoajan kohdalla puolet lampuista on palanut ja puolet jatkaa palamista edelleen. Pitää myös muistaa, että jos lamppu laitetaan väärään kohteeseen, se ei välttämättä kestä luvattua ikää.


Energiansäästölamput eivät tuo säästöä, koska lämmityksen tarve kasvaa.

Tarua. Energiansäästölamppujen kanssa sähkönkulutus vähenee enemmän kuin lämmitystarve kasvaa. Sanotaan siis näin, että kaukolämmitettyjä taloja ei kannata lämmittää hehkulampulla, koska kaukolämpö on halvempaa kuin pistorasiasta tuleva sähkö. Toisekseen hehkulamppuja ei ole suunniteltu lämmitykseen, eli ne sijaitsevat väärässä paikassa: katon rajassa. Sähkölämmitteisissä taloissa hehkulampun lämpö hyödynnetään parhaiten, mutta sielläkin lämmityksen säätelyn pitää reagoida nopeasti siihen, että lamppu on sytytetty ja huoneiston lämpötila on noussut.


Energiansäästölamppu on välivaihe ennen led-valaisimiin siirtymistä.

Totta. Näin varmaan tulee tapahtumaan. Ledit ovat pitkäikäisempiä kuin energiansäästölamput. Ne ovat myös energiatehokkaampia. Nyt ledit toimivat parhaiten kohdevalaistuksessa, koska niiden teho ei vielä riitä yleisvalaistukseen. Siihen kuitenkin mennään, että energiatehottomia tekniikoita häviää pois.

Viiteen väittämään valaistuksesta vastasi asiantuntija Suvi Salmela Motivasta. Lähde: Kuningaskuluttaja

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Energiansäästölampulla tarkoitetaan kaikkia sellaisia lamppuja, jotka tavanomaiseen hehkulamppuun verrattuna säästävät sähköä. Puhekielessä sillä tarkoitetaan yleensä loisteputken toimintaperiaatteella toimivaa kierrekannallista lamppua, ns. pienloistelamppua.

Valtaosan Suomen markkinoilla olevista energiansäästölampuista on suunniteltu vastaamaan hehkulamppujen "lämmintä", kellertävää värisävyä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että hämärään tunnelmavalaistukseen tulisi valita matalan värilämpötilan lamppuja, kun taas kirkkaaseen yleisvalaistukseen valkeampaa valoa.

Energiansäästölamppu pystyy tuottamaan saman määrän valoa noin viidesosalla vastaavan hehkulampun energiankulutuksesta.

Lähde: Wikipedia

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä