Rautalankalintu on ruosteisen kaunis

Puutarhaa pidetään yhä enemmän kodin jatkeena ja sinne halutaan tuoda myös esille omia, persoonallisia esineitä. Puutarhaliikkeiden pihakoristevalikoimat ovat laajat, mutta koristeita voi tehdä myös itse. Tässä ohje helppoon rautalankalintuun.

 

Näitä tarvitset

 • rautalankaa (1,6 mm:n paksuista, mieluiten ruostunutta)
 • raudoitus- eli betonirauta (n. 80 cm pitkä ja 8 – 10 mm paksu)
 • lasikristalli (halkaisija n. 2 cm, läpinäkyvä tai värillinen)
 • katkaisupihdit tai leikkurit
 • (ohutta rautalankaa lasikristallin kiinnittämiseen)Tee näin:

 1. Aloita punomalla yhteen kaksi pitkää rautalankaa. Näin linnun rungosta tulee vahvempi ja vakaampi. Jos käytät noin 3 – 4 millistä rautalankaa, ei sitä tarvitse punoa.
 2. Muotoile kierretystä rautalangasta linnun siluetti. Aloita jalasta, taivuta seuraavaksi maha, sitten pää, selkä, pyrstö ja lopuksi vielä toinen jalka.
 3. Aloita linnun pulskistaminen kietomalla rautalankaa linnun jalkojen ympärille. Kiedo sitten lankaa linnun rungon ympärille, kunnes muoto alkaa hahmottua. Tähän tarvitaan useita kerroksia. Nokan ja pyrstön kanssa saa olla erityisen tarkkana – rautalanka irtoaa näistä helposti.
 4. Kun lintu on halutunmuotoinen, päätä rautalangan kietominen linnun jalkaan.
 5. Työnnä raudoitusrauta paikoilleen linnun vatsaan. Mikäli olet punonut langan tiuhaan, rauta pysyy itsestään paikoillaan. Voit tarvittaessa kiinnittää raudan rautalangalla.
 6. Laita lasikristalli silmäksi linnun pään keskelle. Mikäli kristalli ei pysy paikoillaan, kiinnitä se ohuella rautalangalla. Asiaa helpottaa kristallissa mahdollisesti oleva reikä.

Laita valmis lintu koristeeksi kukkapenkkiin tai vaikkapa kukkaruukkuun parvekkeelle. Samalla periaatteella voit keksiä myös muita hahmoja ja muotoja puutarhan somisteeksi.

Linnun teki toimittaja Catharina Borg-Wilén
Lähde: Strömsö 25.11.2007

Puutarha-aika alkaa meillä ja muualla:

Puutarhaunelmia YLE TV1 30.4.2009 alkaen
Puutarhan lumoissa Christinen kanssa YLE TV1 30.4. alkaen
Puutarhurin ABC Alain Titmarschin seurassa YLE TV1 19.4.2009  

 

Strömsön askarteluohjeita löydät lisää täältä

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä