Paluumuuttajat: Home is where the heart is

Paluumuuttajat, YLE TV2 syksyllä 2012. Kuva: Minna Dufton

Olin lukenut paikallislehtien sivuilta, kuinka kotiseudulleni Pohjois-Karjalaan oli alkanut palata nimenomaan nuoria perheitä ja pariskuntia. Halusin selvittää miksi. Miten ihmeessä nuoret ihmiset löytävät töitä ja toimeentuloa seudulla, jolta vuosi toisensa jälkeen on lähdetty etelään paremman leivän perässä?

Selvisi, että vuonna 2009 Pohjois-Karjalan väestökehityksessä oli tapahtunut merkittävä käänne. Ensimmäistä kertaa kolmeentoista vuoteen maakunta oli tehnyt muuttovoiton. Vielä ei puhuttu sadoista, vaan kymmenistä muuttajista, mutta se oli selvää, että paluumuutto syrjäseuduille oli jo ilmiö. Seuraavana vuonna muuttovoittoa tulikin jo noin 300 henkilöä.

Paluupäätöksen takana on useimmiten ihmisen kaipuu takaisin juurilleen. Ja mitä vielä? Rakkaus! Mikäpä sen kiehtovampaa kuin tehdä siitä tv-ohjelma.  

Elämänmakuinen elämäntapaohjelma

Mutta millainen ohjelma? No ei ainakaan Kotimaan katsausta, oli tuotantotiimin yhteinen visio, kun sarjaa lähdettiin keväällä 2011 viemään eteenpäin. Syntyi koskettava elämäntapaohjelma, joka on yhtä rosoinen kuin elämä itse. Syksyllä 2012 käynnistyvän sarjan kymmenessä osassa nähdään millainen prosessi paluumuutto on ja millaisia henkilökohtaisia ratkaisuja se nuorilta ihmisiltä vaatii.

Sarjassa seuraamme neljää eri paluumuuttajaperhettä ja yhtä pariskuntaa eri puolilta Pohjois-Karjalaa. Pääsemme näkemään hidastuuko elämä oikeasti kun muutetaan kaupungista maalle ja onko arki oikeasti parempaa. Paluumuuttajat on ohjelma joka on oikeasti TOTTA. Oikea hard core reality -ohjelma!

Kauan kotikonnuilta poissa olleena tiedän jotain kotiseutukaipuusta. Mutta ellei joskus lähde, ei voi koskaan palata. Ja se on tuo paluun riemu jota haluan näiden rohkeiden nuorten ihmisten tarinoiden ja iloisen pohjoiskarjalaisen huumorin kautta jakaa. Ja näyttää, että kyllä siellä Kehä III:n ulkopuolella oikeasti on sitä elämää... Itse kukin voi sitten kohdallaan pohtia, millaista elämää itse haluaa ja missä.Paluumuuttajat. Yle TV2 syksyllä 2012. Kuva: Minna DuftonPaluumuuttajat. Yle TV2 syksyllä 2012. Kuva: Minna DuftonPaluumuuttajat. Yle TV2 syksyllä 2012. Kuva: Minna Dufton
Paluumuuttajat. Yle TV2 syksyllä 2012. Kuva: Minna DuftonPaluumuuttajat. Yle TV2 syksyllä 2012. Kuva: Minna Dufton

Kirjoittaja on syksyllä 2012 esitettävän Yle TV2:n Paluumuttajat-sarjan toimittaja ja käsikirjoittaja.

kommentit

Haluan kiittää teitä Paluumuuttajat- 10 osaisen sarjan tekijöitä, osallistuvia perheitä,, ja muuten olleet mukana.

Ohjelmanne on tosi hyvin tehty, Elämän näköinen, humoristinen, asiallinen, ja rennolla karjalaisella huumorilla tehtynä.

Tsemppiä kaikille Paluumuuttajille. :)

Hyvää joulua kaikille.

t. Jukka

>jukka La, 2013-12-14 00:06

Kiitos Jukka!!! Oikein hyvää joulua myös sinulle!

>Paluumuuttajat -tiimin puolesta Minna D. Ma, 2013-12-16 16:57

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä