Aija sisustaa kierrättäen: piparkakkukäkikello

Käkikello antaa leipojalleen ainakin kiireettömyyden illuusion, sillä sen viisarit on liimattu sokerilla paikoilleen. Käkikello rakennetaan ilman sivuseiniä ja kattokappaleita, etuseinän varaan. Ripusta valmis käkikello riman varaan seinälle tai pidä sitä pöytäkoristeena.

Näitä tarvitset:

  • lyijykynä ja leivinpaperia mm. kaavojen piirtämistä varten
  • sakset
  • piparkakkutaikinaa (valmistaikina käy, mutta itse tehty on yleensä paremman makuista)
  • kaulin
  • jauhoja leipomiseen
  • terävä veitsi
  • sukkapuikko ja paksuhko silmäneula
  • tomusokerikuorrutetta (valmis kuorrute käy mainiosti)
  • apteekista saatava, 10 ml:n lääkeruisku, joka on tarkoitettu lasten lääkkeiden annosteluun
  • sokeria osien liimaamiseen
  • kullanväristä lurexlankaa

 

Tee näin:

1.  Tulosta käkikellon kaavat (pdf) ja jäljennä ne leivinpaperille. Kaavoissa on merkinnät siitä, kuinka monta kappaletta tarvitset kutakin osaa. Jos leivot taikinan itse, tee se paistamista edeltävänä päivänä. Anna taikinan levätä viileässä ja peitettynä seuraavaan päivään. Sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita uuni kuumenemaan ajoissa, jotta se on oikean lämpöinen paistamista aloitettaessa.

2. Kaulitse taikina noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi ja siirrä se kevyesti kaulimen ympärille kiepautettuna leivinpaperoidulle uunipellille. Kun leikkaat osat pellillä, et joudu siirtelemään niitä ja ne tulevat myös uunista täsmällisen muotoisina. Ota osia leikatessasi huomioon, että eri kokoiset osat vaativat hyvin erilaisen paistoajan. Saman kokoiset osat siis samalle pellille ja viisarit otetaan uunista vain muutaman minuutin paistamisen jälkeen. Ota taikinasta terävällä veitsellä käkikellon osat. Metallinen pizzaleikkuri on hyvä väline suorien linjojen leikkaamisessa. Kaavoja ei kannata painaa kovin tiukasti taikinalevyyn, jotteivat ne tartu siihen kiinni. Jätä osien väliin reilusti tilaa, sillä piparkakkutaikina leviää uunissa. Voit käyttää kellotaulun leikkaamiseen veitsen sijaan myös pienehköä lasipurkkia. Käpyjen reiät voi tehdä esim. sukkapuikolla.

3. Paista osat. Vahdi paistoaikaa uunin vieressä, sillä piparkakkutaikina palaa suuren sokerimääränsä vuoksi herkästi. Kun pellillinen on paistettu, ota se uunista ja siirrä papereineen tasaiselle alustalle. Laita osien päälle puhdas leivinpaperi ja kevyt paino, esim. leikkuulauta. Näin osat jäähtyvät suoriksi.

4. Koristele osat tomusokerikuorrutuksella. Jos käytät valmista kuorrutetta, lämmitä tuubia kunnolla lämpimässä vedessä.

Apteekista saatava lääkeannostelija-ruisku osoittautui verrattomaksi apuvälineeksi: sen reikä on pienempi kuin valmiskuorrutetuubin, joten kuorruteviiva on ohuempi ja näin myös kauniimpi. Lapsetkin onnistuvat ruskun avulla mainiosti!

Jos kuorruteviiva epäonnistuu, ota huono kohta pois ja jatka kuorruttamista. Paksuhkolla silmäneulalla (sen silmäpäällä) voi tehdä terävämpiä yksityiskohtia. Silmäneulalla saat myös tehdyksi kellotaulun tuntikohdat märkään kuorrutteeseen.

Anna tomusokerikuorrutuksen kuivua kunnolla ennen osien yhteen liimaamista.
Sovita osia yhteen. Samalla näet, missä järjestyksessä osat kannattaa liimata. Jos kuorrutusta on esim. ylä- ja alakoristeiden risteyskohdissa likaa ja osat uhkaavat jäädä “kantamaan”, poista kuorrutusta alakoristeiden yläosista ja mahdollista muista päällekkäispaikoista.

5. Sokerilla liimaaminen on varovaisuutta ja ripeyttä vaativaa AIKUISTEN puuhaa. Sulata vajaa desi sokeria paistinpannussa. Sekoita koko ajan. Sokeri sulaa ja muuttuu samalla vaaleanruskeaksi. Laita sähkälieden levyn ja pannun pohjan väliin muutama kolikko rajoittimeksi, jottei sokeri pala. Laita lusikalla sokeria etuseinän tukipaloihin ja kiinnitä ne paikoilleen. Sulatettu sokeri jähmettyy salamannopeasti, joten laita “sokeriliimaa” ensin yhteen palaan ja kiinnitä se etuseinän yläosaan.

Laita sokeriliimaa sitten toiseen palaan ja kiinnitä se. Kiinnitä alakoristeet yksi kerrallaan. Reilut sokeriliimakökkäreet koristeiden yhdistymiskohdassa ja yläosissa riittävät pitämään koristeet paikoillaan. Kiinnitä yläkoristeet. Sokeriliimaa kannattaa laittaa ainakin tukipaloihin. Liimaa käki ja katon pieni sydän sekä suuri sydän oikeille paikoilleen. Liimaa viisarit ja kellon keskusta kellotauluun. Liimaa kello etuseinään. Kasta vielä luukun sivu sulassa sokerissa ja kiinnitä paikalleen.

Jos onnistuit liimaamisessa hyvin, voinet ripustaa käkikellon seinää koristamaan. Muutaman sentin mittainen L-rima riittää kannattelemaan käkikelloa ja kultalangalla sidotut kävyt voi laittaa kiinni vaikka samaan kannatusrimaan. Käkikello on kyllä myös mainio pöytäkoriste.

Jos haluat tehdä aidon käkikellon mallisen piparkakkutalon, jäljennä tarvittavat osat tulostettavalta arkilta. Takaseinän kaava on sama kuin etuseinän, mutta ilman luukkua. Ota kappaleet taikinasta ja paista kuten litteässä mallissa. Uunista ottamisen jälkeen yhteen liitettävät osat kannattaa tasata. Reunat on helppo leikata niin kauan kuin osat ovat uunin jäljiltä pehmeitä. Anna kappaleiden jäähtyä kevyen painon alla. Kokoa talo: takaseinän varaan sivuseinät ja etuseinä. Liimaa kattokappaleet. Kiinnitä etuosan koristellut yksityiskohdat. Koristele katto. Jos ripustat kellon sinälle, tarvitset noin kymmenen senttiä syvän hyllyn. Hyllyn alapuolelle voit kiinnittää kävyt vaikka pieneillä koukuilla.  

 

Katso myös muut Aijan kierrätyssisustusvinkit Olotilan lukijoille

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

Vinkki: Piparinen käkikello on myös mukava lahjaidea.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä