Tv-vinkki: Goodbye, Lenin!

Goodbye, Lenin! Kuva: Yle

Eletään vuotta 1989 Itä-Berliinissä. Alexanderin äiti Christiane on vankkumaton sosialismin kannattaja. Äiti saa sairaskohtauksen nähdessään poikansa hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa ja vaipuu koomaan. Sillä välin Berliinin muuri murtuu ja Saksat ovat yhdistymässä.

Christiane herää koomasta, mutta estääkseen uuden kohtauksen, Alex päättää pitää yllä kulissia Itä-Saksasta. Hän hankkii itäsaksalaisia tuotteita äidilleen ja uskottelee, että hallitus on yhä voimissaan. Miten Alex onnistuu tehtävässään, kun länsi vyöryy vauhdilla itään?

Elokuvassa hymyillään idän ja lännen eroille, mutta se muistuttaa myös, että kaikki itäsaksalaiset eivät halunneet eroon sosialismista. Länsimaiset tavarat ja arvot tulivat nopeasti itään, ja etenkin nuoret halusivat muutosta. Alex iloitsee Saksan yhdistymisestä, mutta kotona eletään yhä DDR:n aikaa. Vaikka äidin ja pojan arvomaailmat eivät kohtaa, poika tekee kaikkensa, jotta äiti ei järkyttyisi.

Alexia näyttelevä Daniel Brühl tekee elokuvassa läpimurtoroolinsa. Seuraavaksi hänet voi nähdä elokuvassa Rush, jossa hän esittää legendaarista formulakuljettajaa Niki Laudaa.

Näin Goodbye, Lenin! -elokuvan lukioikäisenä, ja se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Berliinin muurin historia on kiehtova ja samalla koskettava. Elokuva henkii arkista DDR:ää, vaikka tarina onkin romantisoitu ja fiktiivinen. Yritin metsästää elokuvaa jokunen vuosi sitten DVD:nä, mutta en saanut sitä käsiini. Elokuva sai muistikuvissani "paras elokuva" -leiman ja nyt vihdoin näen sen uudestaan.

Goodbye, Lenin! Yle Teema perjantaina 23.8. klo 21.

Tv-vinkki: Goodbye, Lenin!

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä