Siivoatko liian tiukoilla aineilla?

 • Etikka on hyvä yleispuhdistusaine. Vessanpöntön ja pesualtaan voi pestä kuumalla vedellä ja etikalla, eikä muita aineita tarvita. 
 • Myös sitruuna toimii yleispuhdistusaineena.
 • 1 dl etikkaa ja 1 litra vettä = etikkaliuos, jolla lähtevät kalkki- ja kivennäistahrat kattiloista. Kiehauta kattilassa etikkaliuosta, sammuta levy ja anna liuoksen vaikuttaa vähintään puoli tuntia.
 • Uuninpuhdistuksen ihmeaine on: ruokasooda+suola+kuuma vesi.
 • Pohjaan palaneeseen maitoon ja punaviinitahroihin taas toimii suola. Anna vaikuttaa noin 10 minuuttia ja huuhtele.
 • Ikkunanpesuneste = puolet etikkaa+puolet vettä. Tehoaineeksi voit lisätä tilkan astianpesuainetta.
 • Hometahroihin tepsivä mikstuura = sitruunamehu+valkoviinietikka+suola
 • Viemäritukos aukeaa kaatamalla n. ¼ desiä ruokasoodaa tukkeutuneeseen viemäriin. Kaada perään puoli kupillista viinietikkaa, sulje tiiviisti kunnnes poreilu lakkaa ja huuhtele kiehuvalla vedellä. 
 • Korvaa pyykinhuuhteluaine puolella kupillisella etikkaa.
 • Liota pyykkiä yön yli sangossa jossa on pyykinpesuainetta ja vettä. Tai etikkaa ja vettä: pyyhkeistä lähtee tunkkainen haju ja kestovaipat pärjäävät odottaen pesua.
 • Monia vaivaa myös kalkin tai zeoliitin haitat kodinkoneissa, eli esimerkisi pesukoneen tunkkainen tuoksu. Ratkaisu tähän on koneen puhdistus etikalla tai sitruunahapolla. 100g Apteekin myymää sitruunahappoa puhdistaa pesukoneen.
 • Suosi tuulettamista keinotekoisten ilmanraikastimien käyttämisen ja turhan pesemisen sijaan. Talvella ulkotuulettamisessa on myös se hyvä puoli, että pölypunkit kuolevat pakkasessa. Matoille voi antaa lumikylvyn. Tunkkaiset vaatteet voi myös tunkea pakastimeen.
 • Steariini lähtee tekstiileistä talouspaperin ja lämmön avulla (silitysrauta tai hiustenkuivain). Sulata raudan avulla steariini paperiin tai lämmitä tahra hiustenkuivaimella ja sitten pyyhi steariini pois. Steariinin jämiin toimii etikka-vesiliuos (1/1 suhteessa).
 • Käytä esim. huonekalutekstiilien raikastamiseen ruokasoodaa.
 • Muurahaiset voi karkottaa sisätiloista pyyhkimällä pinnat etikalla. Ja ulkona esimerkiksi loruttamalla etikkaa kivijalan tai hiekkalaatikon ympärille.

Mikä on sinun vinkkisi ympäristöystävälliseen siivoukseen? Lisää niksisi komenttiosaan.

Vanhanajan vinkkejä taloudenhoitoon ja siivoukseen Radio Suomen sivulla

WWF:n ekovinkit siivoukseen

 

 

kommentit

Meidän 5 henkisessä perheessä on nyt jo 3 ja puoli vuotta käytetty pyykkäykseen pesupähkinöitä. Niillä puhdistuu niin vauvojen kangasvaipat kuin vaatteetkin. Pinttyneeseen likaan voi hieroa ennen pesua sappisaippuaa.
Samoilla pähkinöillä syntyy pesunestettä jolla voi pestä pinnan kuin pinnan (tiskit, vessan, lattiat jne.). Ja lisäksi sopii myös hiustenpesuun.
Ja lopuksi pähkinät saavat maatua kompostissa :).

Su, 2009-01-04 20:37

Sanomalehtipaperimytyllä kirkastuvat ikkunat, peilit, tv- ja tietokoneruudut.

Sanomalehtiaukeama vain kuivana rutuksi ja sitten lasi- ja peilipintoja hinkkaamaan. Ei naarmuta ja samalla irtoavat esim. kylppärin peilistä hammastahnaroiskeet yms. Ja ikkunanpesun jälkeen sanomalehdellä tulee viimeinen silaus ja kirkas pinta!

Ma, 2009-01-12 17:52

Pesupähkinöistä löytyy googlettamalla runsaasti tietoa ja mikäli kotipaikkakunnallasi ei ole kauppaa joka niitä myy, voit tilata niitä verkkokaupoista.

>ullav Ti, 2009-01-13 15:54

Olen törmännyt turhan usein tilanteeseen, jossa haiseva tiskirätti heitetään lyhyenkin käytön jälkeen roskikseen.

Tiskirätti rupeaa nopeasti haisemaan, etenkin jos se käytössä huuhdellaan huonosti ja sen jatkuva peseminen on sit vissiin monelle liikaa.

Hyvä neuvo on levitellä rätti suht puhtaan tiskialtaan pohjalle ja kaataa kiehuva vesi (esim. vedenkeittimen kannullinen) päälle. Kuolee böböt ja haihtuu hajut - ei tarvi hajun takia tuhlailla rättejä.

Ti, 2010-04-27 13:18

[quote=Anonymous]Olen törmännyt turhan usein tilanteeseen, jossa haiseva tiskirätti heitetään lyhyenkin käytön jälkeen roskikseen.[quote]

Meillä käytetään vain kestorättejä (neulottuja tai kankaisiaesim. antibakteerisesta bambusta) ja niitähän ei tartte pistää roskiin. Kun on muutamia vaihtorättejä, niin rättejä voi vaihtaa useinkin ja pistää pyykkikoneeseen lakanoiden kanssa kuuteenkymppiin. Kätevää :) Ja ainakin meidän rätit ovat lisäksi kauniita!

>ekoilija Pe, 2011-08-19 08:01

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä