Laihduttamalla lukutaitoa Nepaliin: Sallun päiväkirja

Moottoripyöräilevän Sallun elämäntapamuutos keväällä 2010 Olotilan päiväkirjassa. Kuva: Tuula Nyberg, YLE

Sallun elämäntapamuutoskevät. Laihduttamalla lukutaitoa Nepaliin -kampanja. Sallu on kohta 40-vuotias, ammatikseen maakunnallista hyvinvointia rakentava kahden esiteini-ikäisen lapsen äiti Päijät-Hämeestä. Moottoripyöräilyä harrastavan Sallun arkea rytmittävät lisäksi aviomies, koira, yhteiskunnallinen vaikuttaminen - ja tuoreimpana elämäntapamuutos.

Sallulle voi jättää terveisiä sivun kommenttiosassa tai sähköpostilla sallu2010(a)windowslive.com


25. toukokuuta, tiistai - projekti päättyy

Nyt on sitten käyty loppupunnituksessa. Nepalin lapsukaisille tuli tienattua tämän kevään aikana 90 euroa eli kiloina pudotusta tuli kuusi. Projektin alkuvaiheessa suunnitelmat olivat paljon suuremmat, mutta tämän verran pudotettuja kiloja realisoitui. Eilisen InBody-mittauksen tulokset antoivat kuitenkin aihetta hymyyn: Vaikka pudotettuja kiloja oli vain kuusi, niin kropan rasvaa oli muuttunut lihakseksi kahdeksan kilon verran - eli kevään helteissä oli rasvaa sulanut runsaan 14 kilon verran! Tämä tarkoittaa myös vaatekaapin täydellistä uusimista, sillä vaatekoko pienentyi kaikkiaan kahdeksan numeroa. 

Viikon kiitokset: Lämmin kiitos kaikille tsemppareille ja oikein hyvää alkanutta kesää kaikille! Tästä jatketaan ja katsotaan, missä lukemissa ollaan 31.12.2010 : )

 

18. toukokuuta, tiistai - 16. viikko

Sallun päiväkirja: Laihduttamalla lukutaitoa Nepaliin. Kuva: YLEPerunaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, tilliä, persiljaa, hernettä ja silmänruuaksi pelargonioita, helmililjoja, kuunliljoja, ihanaisia ruusuja…KESÄ ON SIIS TULLUT! Ja pihapuuhissa kuluu kaikki vapaa-aika loistavasti. Omaa projektiani jatkan näin julkisesti vielä viikon verran ja loppulukemat selviävät 25.5!

Viikon ihanuus: Aurinkoa, aurinkoa ja aurinkoa!

10. toukokuuta, maanantai - 15. viikko

Ruusuja, orvokkeja ja pelargonioita! Näitä oli viikkoni täynnä! Kovasti odottelen, että seuraavalla viikolla tulisi kesä ja pääsisin hyötyliikkumaan puutarhaan ilman vihmovaa sadetta.

Viikon puutarhalöytö: Oranssi marskinlilja


4. toukokuuta, tiistai - 14. viikko

Taantuma alkaa iskeä tähänkin projektiin…hitsin hitsi! Eräs kirja antoi valaistusta taantumaan: Mitä vanhemmaksi tulee, sitä hankalampaa painon pudottaminen on, koska kroppa on ystävystynyt ihran kanssa (Lynn Alpern ja Esther Blumenfeld).

Viikon ajatustensynnyttäjäeepos: Oletko valmis – keski-ikä lähestyy by Rowan Barney-Murphy.


26. huhtikuuta, maanantai - 13. viikko

Jumitus, jumitus! Nyt on vissiin sitten painonpudotuksessa se vaihe, että paino ei putoa, vaan jumittaa! Ei auta muu kun tarkastella taas hiilarien määrää alaspäin ja lisätä liikuntaa! Onneksi pääsee jo pihapuuhiinkin, niin saa automaattisesti liikuntaa haravoinnin ja istutuspuuhien äärellä.
Mielen hyvinvointia onkin sitten päässyt muutaman viikon ajan hoitamaan kaksipyöräisen kahvoissa… voi sitä vapauden tunnetta!

Viikon kasvisherkku: pannulla paistetut herkkusienet ja valkosipuli – pahoittelen hajuhaittaa ystävät! ;)

19. huhtikuuta, maanantai - 12. viikko

Työyhteisöissä on usein henkilöitä, jotka toteavat, että kiire on täysin näennäistä ja itse tehtyä. Noh! Olen tässä yrittänyt taiteilla työ-, koti-, harraste- ja minä-itse-elämän kanssa ja olen kyllä joutunut sanomaan, että ei ehdi eikä kerkee! Mutta minkäs teet, kun olet maailmaa syleilevä humanisti ja elämäntehtäväksi olet ottanut maailman parantamisen! : ) Itsetutkiskeluhetken jälkeen luulen löytäneeni vastauksen ja se on pieni sana = EI!

Viikon ärsytys: Kiire, kiire, kiire… joskus ihmisillä näyttää olevan niin kiire, että ei ehdi enää tehdä yhtään mitään!


13. huhtikuuta, tiistai - 11. viikko

Sallun päiväkirja, 11. viikko, jolloin perhe astuu mukaan kuvioihin. Kuva: YLEPääsiäinen tuli ja meni! Tunnustaa täytyy, että muutama suklaamuna tuli pääsiäisen kunniaksi nautittua! Meidän perheen iskä seurasi suklaamunien syöntiä ja totesi, että nyt taitaa vaimo tarvita henkilökohtaista tsempparia. Niinpä sovittiin, että armas aviosiippani lähtee mukaan tähän samaiseen projektiin, ja perheen nuoriso lupasi samalla pitää karkkilakkoa aina toukokuun loppuun saakka.

Viikon tsemppaus: Miehinen kohteliaisuus: "Vaimo voisi tällä viikolla vaikka käydä vaatekaupoilla, jotta ei töihin lähtiessä tarvitsisi lainapeitteisiin pukeutua."


29. maaliskuuta, maanantai - 9. viikko

Aina aika-ajoin ystäväpiirissä kuulee puhuttavan, että pitkään vaatekomerossa olevat vaatteet kutistuvat oudosti. Meidän perheen vaatehuoneessa näyttää nyt käyvän päinvastoin. Vaatehuoneeseen on alkanut aivan kummasti pesiytyä mustia ”telttoja”, sillä mustahan hoikentaa. ;) Eräänä aamuna töihin lähtiessäni pukeuduin rakastamaani tummaan farkkukankaiseen jakkuun ja hameeseen. Kävelinpä siinä sitten autolle ja juuri autoon astuessani hame putosi nilkkoihin. Tällä kertaa vaatehuoneessa oli ilmeisesti ollut kuminauhansyöjä. Ja siltä putoamalta lähti jakku ja hame kohti kirpputorilaatikkoa…

Viikon kirjalöytö: Kai Linnilän Isoäidin kermakakku Oman äidin lihapullat – suosittelen luettavaksi ja kokattavaksi


23. maaliskuuta, tiistai - 8. viikko

Tällä viikolla tulikin sitten käytettyä koko loppukevään herkkukiintiö, kun perheen esikoinen sai lusikkansa pois pappilan puurokupista! Täytekakkua, voileipäkakkua, suklaata, mamman leipmaa tiikerikakkua... Joten tulevina viikkoina riittää skarpattavaa!

Viikon juhlahetki: suku ja ystävät koolla saman katon alla esikoista juhlimassa


14. maaliskuuta, sunnuntai - 7. viikko

Mistä sitä kehittää itsellensä ainaisen kiireen ja hopun? Kun aurinko nousee korkeammalle niin pesänrakennusviettikin herää taas henkiin. Kuluneella viikolla on maalattu portaikkoa, tapetoitu seiniä ja lakattu lattiaa. Lisäksi on aitassa tehty inventaariota lisäpöydistä ja -tuoleista, sillä pian juhlitaan esikoisen ripille pääsyä. Aikaa on kulunut myös netissä surfailuun, sillä nyt pitäisi löytää jotain kevyttä ja hyvää herkkua tuleviin juhliin. Etsivä kenties löytää…

Viikon joka-kodin-jumppahärveli: Gymstick, joka koukuttaa ihan oikeasti kotijumppaankin!


7. maaliskuuta, sunnuntai - 6. viikko

Sallun päiväkirja: Laihduttamalla lukutaitoa Nepaliin. Kuva: YLETällä viikolla ymmärsin sen, että mitä ei ole merkattu kalenteriin, sitä ei ole olemassa. On niin helppoa todeta vaan itselleen, että ei ehdi jumppaan, salille tai uimaan kun on muka muuta puuhaa. Ja kännykän kalenterikaan ei ahdistele piippauksellaan, että liikkeelle siitä. Joskin ihmiskeho on ihmeellinen: vaikka liikuntasuoritteet jäivät työviikon jalkoihin, niin paino putosi kyllä hiukan.

Viikon highlight: perjantai-ilta farkkuostoksilla ja kotiin lähti neljä numeroa pienemmät farkut kuin tammikuussa. Jes!

28. helmikuuta sunnuntai - 5. viikko

Neljä viikkoa meni positiivisissa fiiliksissä, mutta viime viikon näytti valtaavan arjen harmaus, myös ilmojen puolesta. Liikunta jäi vähille ja palaverivoileipäsaldoakin tuli kasvatettua. Tämä kaikki näkyi sitten vaa´alla = lukutaitoa ei tienattu lisää, vaan pysyttiin samoissa lukemissa. Onneksi! Alkavalla viikolla voikin sitten keskittyä ihan vain itseensä, sillä jälkikasvut ovat hiihtolomareissuillaan ja mies pitää huolta omasta ruokahuollostaan.

Viikon penkkiyrheilijan hurraushetket: Suomen naisten ja miesten jääkiekkojoukkueiden olympiapronssit

21. helmikuuta, sunnuntai – 4. viikko

Sallun päiväkirja: Laihduttamalla lukutaitoa Nepaliin. Kuva: YLEMennyt viikko oli erilaisten lajikokeilujen kulta-aikaa. Tutustuttua tuli erilaisiin jumppiin kuten bodyyn, step-lihaskuntoon, allasjumppaan ja gymstickiin. Jotta lajit eivät olisi kehittäneet pelkkää fyysistä habitusta, vietin todella rentouttavia ja nautinnollisia hetkiä myös chiballin parissa. Suosittelen chiballia kaikille, jotka kaipaavat pientä pysähdystä kiireiseen viikkorytmiin. Kuukausi projektia takana, lukutaitoa tienattu 120 euron edestä.

Viikon kulttuurinautinto: ystävättären esikoisteos Mangopuun alla, josta löytyi monia teini-iän muistoja

14. helmikuuta, sunnuntai – 3. viikko

Äidin projektista on vähitellen tullut koko perheen projekti. Kaupassa perheen nuorisokin lukee tuoteselosteista kalori-, hiilari- ja rasvamääriä äidin kanssa. Myös aviomies - soitellessaan työpäivän tiimellyksessä - muistaa tivata päivän palaveripullien saldoa. Arkipäivien illat ovat aikataulujen sovittelemista lasten harrasteiden, kokousten ja työvuorojen yms. välimaastossa, mutta tällä viikolla saimme organisoitua koko perheen yhteisiä kuntosalitreenejä ja uintireissuja mukavan monta.

Viikon herkkulöytö: paahdetulla paprikalla &valkosipulilla maustettu raejuusto


7. helmikuuta, sunnuntai - 2. viikko

Jesss! Lukutaitoa tienattu näin kahden viikon jälkeen 75 euron edestä! Täytyy kyllä myöntää, että elo on ollut yhtä tasapainottelua, mikä ei tullut kyllä yllätyksenä. Joskin oivana herättelijänä toimi viime viikolla tehty InBody-mittaus, joka kertoi madonluvut kehoni koostumuksesta. Mittaustulokset ja niiden pohjalta saatu palaute antoi kyllä tsemppiä jatkolle. Nyt tai ei koskaan!

Viikon herättäjä: viskeraalirasva ja sen merkitys terveydelle

31. tammikuuta, sunnuntai - 1. viikko

Sallun päiväkirja: Laihduttamalla lukutaitoa Nepaliin. Kuva: YLEJotta ensimmäinen viikko lähtisi hyvin käyntiin, kaivoin kirjoituspöydän laatikon kätköistä siellä muutaman kuukauden levänneen kuntosalikortin. Salin innoittamana palasin myös uinnin pariin. Ruokapuolikin keventyi huomattavasti, kun siirryin lounassalaatteihin ja -keittoihin.

Viikon koettelemus: ystävättären yllätysjuhlat tiramisukakkuineen

 

25. tammikuuta - lähtölaskenta

Tänään on siis loppuelämäni ensimmäinen päivä! Askeleet kävivät kohti punnituspaikka, jonne oli kokoontunut muitakin kohtalotovereita. Kauhukseni ovella tunki vastaan juuri leivotun pullan tuoksu…urheasti kahvilan ohi vaan, kohti vaakaa! Punnituspaikalla eräs kohtalotoveri toivotti tervetulleeksi totuuden pariin ja siltä ne vaa’an lukemat kyllä näyttivätkin! Totuus voi joskus olla karmaiseva. Mutta tarmolla eteenpäin!


 

Lue lisää kampanjasta

 

kommentit

Way to go Sallu. Itse en ole uskaltanut vaa an kanssa seurustelemaan ja muutenkin kun toi punkku tuntuu maistuvan, siitä kun en haluaisi luopua millään;) Tsemppiä Sinulle kuitenkin!

To, 2010-02-04 18:42

Minkä hintaista on InBody-mittaus? Senhän voisi teettää vaikka ei ole suuria suunnitelmia projekteista, vielä!

Ma, 2010-02-08 10:31

Kiitos Ellu tsempistä! Sitä tarvitaan !

Uteliaalle vastailen, että lähikuntokeskuksessa oli jäsentarjous, mutta normaalisti InBody-mittauksen hinta on paikasta riippuen 15-30 euron välillä. Näin olen kuullut. On mielenkiintoista nähdä, miten luvut ja niiden suhteet ovat muuttuneet, kun päästään toukokuun viimeiselle viikolle loppupunnituksen ääreen. :)

Pirteää kevään odotusta molemmille!

Ti, 2010-02-09 21:08

Sallu,

Hienoa, että olet lähtenyt tähän projektiin mukaan! Niin kuin huomaat, tuloksia alkaa syntymään vauhdilla:) Pikapuoliin uudet tavat muuttuvat automaattisiksi ja "tasapainoilu" vähenee...

Anna palaa samaan malliin!

-E-

To, 2010-02-11 15:55

Kiitos Erno tsempistä sinullekin! Hyvällä draivilla tästä jatketaan! :)

Su, 2010-02-14 19:15

Kollektiivinen kiitos teille kaikille, jotka olette viestitelleet sähköpostiinikin! Tsemppi on ollut loistavaa sekä ajatuksia ja tunnelmia on vaihdettu puolin jos toisin! Innostavaa kevättä kaikille haasteiden parissa! Viestittelemisiin! :)

Ti, 2010-02-23 21:40

onnittelut uudelle elämälle!

Pe, 2010-02-26 11:38

Kiitos Kikka onnitteluista! Tästä jatketaan! :)

Ke, 2010-03-10 17:35

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä